19. 11. 2016 Martina Nová

Spartu čeká Boleslav, naposled jí dala 9 gólů

Po úterním vítězství 4:0 na ledě Zlína se sparťané v neděli 20. listopadu vydají do Mladé Boleslavi, kde je čeká utkání 23. kola Tipsport extraligy. V prvním vzájemném měření sil si výrazně lépe vedla Sparta, když bruslaře v O2 areně rozstřílela 9:0. Mladoboleslavští hráči mají v nohách páteční duel proti Pardubicím, Pražané měli volný den, kdy mohli nabrat potřebné síly do dalšího zápasu. Úvodní buly bude ve ŠKOENERGO Aréně vhozeno v 17.30 hodin.

Bruslaři jsou jak na houpačce, střídají prohry a výhry

V aktuálním ročníku jsou výkony Mladé Boleslavi různorodé. V jejich repertoáru nechybí jak výhry a prohry s jednogólovým rozdílem, tak i vítězství a porážky s větším brankovým rozmachem. Po zápase 21. kola, kdy Mladoboleslavští padli s Karlovými Vary 1:4 i přes jednoznačnou střeleckou převahu Středočechů 56:19, byl trenér František Výborný hodně rozhněvaný. "Nechci hodnotit zápas, ale hráče. Ti ještě můžou děkovat lidem, že je z ledu nehnali, ale do konce zápasu je povzbuzovali. Až hráči slezou z oblaků a přestanou myslet, jací to jsou plejeři, tak se to možná otočí," soptil po úterním duelu. V předchozím utkání na ledu Plzně také bruslaři nebodovali, padli 0:1.

Aktuálně šestý tým tabulky ale v následujícím zápase opět dokázal bojovat srdcem. I když Středočeši ztráceli proti Pardubicím 0:2, vývoj otočili a Lukáš Žejdl v 60. minutě vsítil vítězný gól. Mladá Boleslav zvítězila v 22. kole extraligy 3:2. "Hned při prvním střídání jsme dostali gól, což nás srazilo dolů. Pak jsme se pomalu zvedali. Naše hra nebyla špatná, ale nebylo to to, co jsme chtěli. Ve třetí třetině jsme cítili, že se Pardubice trochu obávají výsledku. Pak nám tam spadly dvě náhodné střely a nakonec jsme rozhodli šest vteřin před koncem," hodnotil napínavé utkání autor vítězné trefy.

Do zápasu proti Pardubicím nastoupila i čerstvá posila bruslařů. Ze zámoří do Mladé Boleslavi přišel dvaadvacetiletý útočník Jiří Fronk. Hráč se zkušenostmi z mládežnických reprezentací hokejově rostl v Chomutově. Před ročníkem 2014/15 se rozhodl zkusit štěstí v USA, kde si zahrál v USHL za Cedar Rapids RoughRiders, v AHL za Manitoba Moose a v ECHL Tulsa Oilers. Nyní se navrátil do České republiky a podepsal smlouvu v mladoboleslavském klubu do konce sezony.

MLADÁ BOLESLAV VS. SPARTA ŘEČÍ STATISTIK

MLADÁ BOLESLAV VS. SPARTA
Tomáš Hyka 17 (7+10)Nejproduktivnější útočníkLukáš Pech 25 (8+17)
Marek Trončinský 9 (1+8)Neproduktivnější obránceMichal Čajkovský 11 (6+5)
Tomáš Hyka 7 gólůNejlepší střelecPetr Vrána 10 gólů
 Tomáš Hyka 10 asistencíNejlepší nahrávačLukáš Pech 17 asistencí
14,71 %Využití přesilových her24,73 %
79,63 %Ubráněná oslabení82,00 %
1Vstřelené góly v oslabení4
356Trestné minuty celkem379
Marek Trončinský 47 TMNejtrestanější hráčJan Švrček 41 TM
Jan Lukáš (92,38%)
Tuomas Tarkki (81,13%)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Pöpperle (89,63%) 
Filip Novotný (89,52%)
Jakub Škarek (100%)
3539Průměr diváků na domácích zápasech 6634

První zápas - nula Novotného, devět gólů v síti bruslařů

V 10. kole extraligy sparťané hostili Mladou Boleslav. Po vyrovnané první třetině bylo skóre ve prospěch Sparty 1:0 díky trefě Pecha. Od druhého dějství se v pražské O2 aréně stáhla mračna nad bruslaři a začala velká střelecká exhibice domácího celku. Postupně se prosadili Vrána a Gernát, čtvrtý gól, který vstřelil Kudrna, vyhnal Jana Lukáše z brány a vyslal mezi tři tyče mladoboleslavské svatyně Tuomase Tarkkiho. Jenže také on rychle kapituloval, když skóroval Ihnačák. Ve třetí dvacetiminutovce padly další čtyři branky. Podruhé se prosadil Vrána, navázali na něj ještě Uher, Černoch a Cingel, celkově tak Sparta zvítězila 9:0 a brankář Filip Novotný zaznamenal shutout. 

„Neměli jsme dobrý vstup do utkání. Možná se to zlomilo, že jsme nedostali gól v oslabení tři proti pěti. Mladá Boleslav celou první třetinu lépe bruslila a byla lepší,“ hodnotil utkání asistent trenéra Sparty Jiří Veber. „Na začátku druhé třetiny měla Boleslav samostatný nájezd, který náš gólman chytil. Pak jsme dali góly a zlomilo se to. Za výkon od té druhé třetiny jsme vyhráli zaslouženě.

Na dobrý výkon z první třetiny ale hosté v dalším průběhu nenavázali. „My jsme do zápasu nevstoupili až tak špatně. Byl jsem ze začátku překvapený, že Sparta nebyla až tak aktivní. Měli jsme dokonce přesilovky pět na tři a pět na čtyři, ale tam začal ten náš zmar, který jsme potom projevili. Dál se to těžko hodnotí,“ řekl v pozápasovém rozhovoru trenér Mladé Boleslavi Marian Jelínek.

Také dvougólový útočník Petr Vrána viděl hlavní zlom v prostřední dvacetiminutovce. „Myslím si, že ráz utkání určila celá druhá třetina, kde jsme je k ničemu moc nepustili. Hráli jsme systémově to, co jsme chtěli, také nám zachytal gólman. Napadali nám góly, ale důležité je, že jsme zápas herně dobře zvládli.

Nejzkušenějším bruslařem je Jakub Klepiš

Jakub Klepiš patří v týmu Mladé Boleslavi mezi nejostřílenější borce. Jako jediný v týmu okusil zámořskou NHL, ve které odehrál 66 zápasů. Má také nejvíce utkání na mistrovství světa či v KHL. Kromě Klepiše z mladoboleslavských hráčů oblékl reprezentační dres na světovém šampionátu ještě Petr Vampola, který byl společně s hráčem nosícím číslo 21 u zlata z MS 2010.

Co se týče mezinárodních zkušeností, sparťané jasně vévodí statistikám. Díky Michalu Barinkovi mají účast na olympijských hrách, z hráčů Mladé Boleslavi se pod pěti kruhy nikdo nepředstavil. Hráči Sparty mají také vyšší účast v NHL, KHL i na MS.

MLADÁ BOLESLAV VS. SPARTA
27 letPrůměrný věk26 let
Tuomas Tarkki 36 let (28. února 1980)Nejstarší hráčJaroslav Hlinka 40 let (10. listopadu 1976)
Dominik Groh 18 let (20. března 1998)Nejmladší hráčJakub Škarek 17 let (10. listopadu 1999)
185 cmPrůměrná výška186 cm
Tomáš Urban 202 cmNejvyšší hráčPetr Kumstát 198 cm
David Bernad 178 cmNejmenší hráčLukáš Pech 172 cm
88 kgPrůměrná váha88 kg
David Štich 106 kgNejtěžší hráčRichard Nedomlel 106 kg
David Bernad 72 kgNejlehčí hráčOndřej Procházka 75 kg
47Zápasy na MS103
Jakub Klepiš 35Nejvíce startů na MSJaroslav Hlinka 53
0Zápasy na ZOH3
-Nejvíce startů na ZOHMichal Barinka 3
66Zápasy v NHL189
Jakub Klepiš 66Nejvíce startů v NHLMichal Řepík 72
510Zápasy v KHL749
Jakub Klepiš 287Nejvíce startů v KHLTomáš Netík 216

Sestavy z posledního zápasu:

BK Mladá Boleslav: Lukáš - Voráček, Stříteský, Kučný, Trončinský, Kurka, Hanzlík - Jonák, Žejdl, Orsava - Lenc, Urban, Hyka - Fronk, Vampola, Látal - Pabiška, Klepiš, Pospíšil. Trenér: František Výborný.

HC Sparta Praha: Škarek - Mikuš, Piskáček, Kalina, Švrček, Nedomlel, Čajkovský, Gernát - Klimek, Hlinka, Vrána - Kumstát, Pech, Netík - Kudrna, Cingel, Uher - M. Procházka, Černoch, Safin. Trenér: Jiří Kalous.
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek