17. 10. 2016 Petr Pavlík

Spartu čeká domácí duel s Karlovými Vary

Po výhře na ledě plzeňské Škodovky čeká sparťany další soupeř z druhé poloviny tabulky – tým HC Energie Karlovy Vary. Západočeský celek je s osmi body na čtrnácté pozici, pražskému výběru náleží šesté místo se ziskem jednadvaceti bodů. Oba týmy mají zápas k dobru. Duel, který bude věnován středním školám, startuje 18. října v 18.30 hodin.

Prestiž na Dukla Cupu, výhra nad Slavií nebo Chomutovem

Energie odehrála v přípravě celkem osm zápasů včetně kvalitního Dukla Cupu. V prvním utkání se jí podařilo urvat vítězství 5:2 na ledovém zrcadle Kladna. O dva dny později naopak cestovali Karlovarští do Prahy, konkrétně na led Slavie, kde svěřenci trenéra Jana Tlačila padli poměrem 2:5. Západočeský celek poté doma jednou zaváhal, když nejprve prohrál odvetu s kladenskými Rytíři 3:4 po samostatných nájezdech, ale následně se oklepal a nadělil prvoligovým Litoměřicím čtyři góly a rozhodl o svém triumfu 4:1. Za úspěch se také považuje jihlavský turnaj Dukla Cup, na kterém vyhráli energetici hned dva ze tří duelů. Nejdříve si připsali skalp Jihlavy za vítězství 4:3, poté přetlačili hanáckou Moru 2:1. Jen s Nižnij Novgorodem, účastníkem KHL, klopýtli a odešli z boje jako poražení po výsledku 2:3 po dovednostní soutěži. V závěru herní přípravy si parta kolem Václava Skuhravého připsala cennou výhru 3:2 v Litvínově, domácí vítězství 6:2 nad Chomutovem a v poslední řadě prohru na svém stadionu 2:3 se Slavií.

Energii zatím náleží poslední místo v tabulce

Energetici zažívají už poněkolikáté nevydařený vstup do sezony, když zatím zaujímají poslední příčku v tabulce Tipsport extraligy. K prvnímu zápasu zajížděla karlovarská posádka do nedalekého Chomutova, kde brzo vedla zásluhou Denise Kindla. Vedení ale ztratila, naopak musela sama dohánět brankovou ztrátu. Za domácí vyrovnal Sklenář, vedení v zápase trefil Mrázek a náskok ještě pojistil Vondrka. I přestože Vary vsítily v 60. minutě kontaktní gól na 2:3, tak Piráti už v poklidu dokráčeli za vítězstvím. Po domácí porážce 1:5 s Libercem a zaváhání 0:4 v Hradci Králové, se energetici poprvé dočkali kýžené radosti, když porazila Olomouc 3:1. Už to vypadalo, že se tým z lázeňského města tímto zápasem nastartuje, ale nestalo se tak. Nejprve přišla vysoká prohra s třineckými Oceláři 0:7, poté 2:4 s brněnskou Kometou a ještě k tomu nezdar na ledě Vítkovic 2:3 po nájezdech.

SPARTA VS. KARLOVY VARY ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. KARLOVY VARY
Lukáš Pech 14 (3+11) Nejproduktivnější útočník Vojtěch Tomeček 7 (5+2) 
Pat Mullane 7 (2+5)
Michal Čajkovský 6 (3+3) Neproduktivnější obránce Vladimír Sičák 7 (2+5)
Petr Vrána 7 gólů Nejlepší střelec Vojtěch Tomeček 5 gólů
Lukáš Pech 11 asistencí Nejlepší nahrávač Vladimír Sičák 5 asistencí
Pat Mullane 5 asistencí
22,58% Využití přesilových her 13, 04%
83,82% Ubráněná oslabení 83,72 %
3 Vstřelené góly v oslabení        1
233        Trestné minuty celkem        100
Brian Ihnačák 37 TM Nejtrestanější hráč Václav Skuhravý 14 TM
Tomáš Pöpperle (89,26 %)
Filip Novotný (92,65 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků) David Honzík (87,34%)
Tomáš Závorka (85,63%)
5362 Průměr diváků na domácích zápasech 3055

Nebylo to však vše. V další partii nastoupili karlovarští hokejisté proti Mladé Boleslavi, se kterou taktéž plnohodnotně nebodovali a rozesmutnili domácí příznivce prohrou 2:5. Následný duel taktéž nevěstil nic dobrého, zvlášť tehdy, když hráči v zelených dresech už prohrávali v 10. minutě s Litvínovem 0:1. Tomeček ale dokázal srovnat gólový účet zápasu, ale hosté o pár minut později Litvínovští opět odskočili na rozdíl jednoho gólu. Ve třetí periodě navíc ještě více přiložil pod kotel Jakub Černý a s karlovarskými vyhlídkami už to vypadalo hodně špatně. Litvínovská Verva si už duel pohlídala a dovedla ho do úspěšné koncovky. Hokejovou radost nepřineslo ani střetnutí v Pardubicích, kde se museli hosté taktéž sklonit před svým soupeřem, jelikož nestačili poměrem 3:5. Následující duel se odehrál na půdě Plzně, kde energetici padli po nájezdové disciplíně 1:2. V prozatímním posledním zápase aktuálního ročníku nejvyšší tuzemské soutěže padli indiáni ve svém hokejovém chrámu proti pražské Spartě 0:5.

Vedení chce omladit "nové" mužstvo

Kabinu v létě opustila řada opor, ale nutno podotknout, že velké změny v kádru byly očekávány vzhledem k nepovedené sezoně 2015/16. Z týmu odešel gólman Vladislav Habal, který bude chytat nově v celku Košic. Dále odešli beci Michal Gulaši, jeden ze tří bratrů Redlihsů Jekabs a do třetice veterán Radim Bičánek. Mančaft opustil i jeho bývalý kouč Karel Mlejnek. Tento trenérský lodivod přešel do mistrovského Liberce, kde bude působit v roli asistenta Filipa Pešána. Z útočných řad odešli například Marcel Haščák nebo Rostislav Marosz. Poslední jmenovaný tedy přešel zpět ke svému bývalému chlebodárci.

Výběr naopak posílil hráč Kladna Denis Kindl, dále forward Radim Matuš v rámci hostování z Třince nebo beci Petr Šidlík s Tomášem Dujsíkem. Management navíc vsadil na nový trenérský štáb, když přilákal špičkového odborníka Jana Tlačila, který umí pracovat s mladým mužstvem. Jeho pomocníkem má být bývalý ruský hráč Andrej Potajčuk.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU ENERGIE:

PŘÍCHODY ODCHODY
Petr ŠIDLÍK (O, Piráti Chomutov) Michal GULAŠI (O, HC Kometa Brno)
Denis KINDL (Ú, HC Oceláři Třinec) Marcel HAŠČÁK (Ú, HC Kometa Brno)
Petr STLOUKAL (Ú, HK Nitra) Petr KOBLASA (Ú, Piráti Chomutov)
Pat MULLANE (Ú, Ässät) Rostislav MAROSZ (Ú, HC Oceláři Třinec)
Milan MIKULÍK (Ú, BK Mladá Boleslav) Vladislav HABAL (B, HC Košice)
Henri TUOMINEN (Ú, HC Slavia Praha) Jekabs REDLIHS (O, HC Dinamo Riga)
Martin RÝGL (O, HC Dynamo Pardubice) Petr ŠIDLÍK (O, HC Dukla Jihlava)
Martin BARTEK (Ú, Eispiraten Crimmitschau)

Rozpačitá bilance z minulé sezony

V uplynulém ročníku Tipsport extraligy byla pro sparťany karlovarská Energie ze začátku noční můrou. V prvním zápase svěřenci trenéra Josefa Jandače padli v lázeňském městě  3:6, když ve třetí třetině jen zkorigoval stav zápasu Petr Kumstát. Druhé utkání nabídl poněkud vyrovnanější podívanou, přesto energetici urvali dva body za výru 2:1 po samostatných nájezdech.                    

Vzájemná bilance hovořila tedy pro tým Karla Mlejnka. Napotřetí se to už ale sparťanům povedlo. V Karlových Varech sice prohrávali po trestném střílení Jakuba Svobody, gólový účet ve prospěch Sparty otočil perspektivní útočník Martin Procházka, který nakonec svým hattrickem dopomohl pražskému týmu k vítězství 6:3. V dosavadním posledním vzájemném zápase sparťané v domácím prostředí rozstříleli Energii 6:1

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Nedomlel, Čajkovský, Mikuš, Kalina, Gernát, Piskáček, Barinka – Ružička, P. Vrána (A), Ihnačák – Černoch, J. Hlinka (C), Forman – Kumstát (A), Pech, Martin Procházka – Uher, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

HC Energie Karlovy Vary: Závorka – Harant, Dujsík, Sičák, M. Rohan, Tomáš Dvořák, Rýgl – T. Rachůnek, Skuhravý (C), V. Tomeček – Mullane, Tuominen, Mikulík – Kindl, Stloukal, Gorčík – Harkabus, Gríger, Flek. Trenér: Jan Tlačil.

FOTO: HC Energie Karlovy Vary

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek