26. 1. 2017 Martina Nová

Spartu čeká lídr tabulky, přijede Liberec

Dalšími nájezdníky, kteří míří do vysočanské O2 areny, jsou Bílí Tygři. Liberec zejména díky vynikající brankářské dvojici Lašák - Will obsazuje suverénně vedoucí místo tabulky extraligy a momentálně se veze na vlně pěti vítězství v řadě. V aktuálním ročníku vždy vzájemný zápas získal hostující celek. Sparťané budou moci tuto tradici přerušit v pátek 27. ledna od 18.30 hodin!

V sezoně se vždy radoval hostující tým

Vzájemné zápasy ročníku 2016/2017 Sparty a Liberce pokaždé vyhrál hostující tým a vždy za tři body. Startem sezony se obě mužstva střetla pod Ještědem. I když do vedení šli domácí, Pražané rychle zareagovali, a poté dokázali odskočit na dvě branky. Tygři již jen snížili a Sparta se navrátila do hlavního města s maximálním bodovým ziskem za triumf 3:2.

Odvetný duel na sparťanském ledě přinesl šťastnější výsledek Liberci. Hosté nasbírali třígólové vedení postupně ve všech třetinách. V závěru zápasu úspěšně snížil ještě Petr Vrána, jenže vzápětí Tygři čtvrtou brankou uzavřeli skóre a zvítězili 4:1. „Byli jsme málo agresivní, Liberec byl všude první. Dali jsme jim hodně šancí v přesilovkách, což si proti takovému týmu nemůžeme dovolit. V podstatě od začátku jsme nehráli to, co jsme chtěli,“ litoval po utkání jediný střelec Sparty Petr Vrána.

Jenže také třetí zápas skončil lépe pro hostující celek. Obdobně jako při předchozím zápasu na ledě Liberce se ujali Tygři vedení, nicméně Pražané trefami Hlinky, Cingela a Černocha oplatili Severočechům porážku z O2 areny. Díky pozornému Pöpperlemu ve svatyni hostů již Sparta neinkasovala a zvítězila 3:1. „Po celý zápas jsme tahali za kratší konec, Sparta byla lepším týmem. Scházel nám lepší pohyb a větší důraz,“ hodnotil po zápase liberecký výkon trenér Filip Pešán.

V táboře Sparty panovala pochopitelně lepší nálada. „Je to pro nás něco výjimečného, když hrajeme s Libercem. Pořád v sobě držíme určitý pocit... Neoznačil bych to za hořkost, ale je mezi námi zkrátka pořád velká rivalita. Porazit je chceme pokaždé. Určitým způsobem jim pak vracíme právě tu loňskou prohru ve finále,“ vzpomínal na finálovou sérii Jiří Černoch po vítězném utkání v Liberci.

Liberec drží zejména gólmani

Bílí Tygři mají jedenáctibodový náskok na druhý Třinec a lebedí si pohodlně na vedoucí příčce. Za tímto úspěchem stojí především vynikající brankářské duo Ján Lašák – Roman Will. Liberec má v průměru pod dva inkasované góly na zápas a nejméně inkasovaných branek v lize. Will vládne jak úspěšnosti zásahů, tak průměru obdržených gólů.

Nicméně ve srovnání s dalšími týmy extraligy jsou Severočeši až šestí v počtu vstřelených branek. V kanadském bodování mají prvního zástupce až za nejlepší desítkou, konkrétně Petr Jelínek obsazuje 13. pozici, stejné umístění mu patří také v hodnocení střelců. Mezi asistenty se pak Branko Radivojevič drží na osmé příčce.

V čem ale Tygři vynikají, to jsou venkovní zápasy a tresty. Z 22 utkání, která odehráli na venkovním hřišti, vybojovali 43 bodů, a jsou tak nejúspěšnější v lize. Za 42 kol šelmy nasbíraly 683 trestných minut a koušou zejména na ledě soupeře. Z celkového počtu trestných minut jich dvakrát víc obdržely venku než doma.

SPARTA VS. LIBEREC ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. LIBEREC

Petr Vrána 38 (17+21)Nejproduktivnější útočníkPetr Jelínek 31 (14+17)
Juraj Mikuš 17 (3+14)Neproduktivnější obránceRadim Šimek 21 (10+11)
Petr Vrána 17 gólůNejlepší střelecPetr Jelínek 14 gólů
Lukáš Pech 21 asistencí
Petr Vrána 21 asistencí
Nejlepší nahrávačBranko Radivojevič 21 asistencí
21,14 %Využití přesilových her17,13 %
84,32 %Ubráněná oslabení84,36 %
5Vstřelené góly v oslabení2
596       Trestné minuty celkem683
Jan Švrček 51 TMNejtrestanější hráčMartin Ševc 108 TM
Tomáš Pöpperle (90,82 %) 
Jakub Škarek (94,64%) 
Filip Novotný (90,32%)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Roman Will (94,16 %)
Ján Lašák (92,89 %)
7 252Průměr diváků na domácích zápasech 5758

Věděli jste, že...

- když Sparta v sezoně 2006/2007 získala svůj zatím poslední titul, tak její cesta do finále vedla právě přes Liberec, který porazila v semifinále 4:1 na zápasy?

- z aktuálního kádru Liberce figuruje hned 15 hráčů také na soupisce prvoligových Benátek nad Jizerou, které jsou farmou Bílých Tygrů?

- Liberec se v roce 2010 utkal s Boston Bruins, a stal se tak prvním českým hokejovým týmem, který se střetl na svém ledě s mužstvem hrajícím NHL?

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Mikuš, Eminger, Kalina, Švrček, Barinka, Piskáček, Gernát – Klimek, Vrána, Hlinka – Netík, Ihnačák, Forman – Řepík, Pech, Kumstát – Kudrna, Cingel, Uher.

HC Bílí Tygři Liberec: Lašák – R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Pyrochta, Derner – Svačina, Jelínek, Ordoš – Valský, Bulíř, Radivojevič - Stránský, Bližňák, Bartovič – Mikyska, Vantuch, Vlach.



AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek