10. 10. 2016 Petra Pilbauerová

Spartu čeká rozhodující zápas v Oulu

První utkání proti Kärpätu Oulu zakončené nerozhodným výsledkem přikládá na významu druhého střetu, který se odehraje v úterý 11. října od 18:00 hodin. V sázce je postup na další úroveň ve struktuře play off CHL, kde se setká šestnáct nejlepších týmů z původních dvaatřiceti. Výhodou domácího prostředí budou pro změnu disponovat Finové. Jak se s tím Sparta popasuje?

První utkání s finským Kärpätem bylo všelijaké, ale rozhodně nepatří mezi ty nejlepší, které jsme prozatím v rámci Ligy mistrů mohli vidět. Kärpät byl agresivní od prvního útoku po třináctého útočníka, což vedlo k relativně častým vyloučením. Sparťanské přesilovky působily překombinovaným dojmem a první třetina celkově se domácím příliš nevydařila. Hosté na tom sice nebyli o nic lépe, i přes to však v polovině zápasu otevřeli skóre. Miska Humaloja se u zadního mantinelu dostal ke kotouči, rychle předbruslil před Pöpperleho a prostrčil mu puk mezi beton a levou tyčku.

Odpověď přišla až třináct minut před koncem z hole Juraje Mikuše, kterému se po přihrávce Ihnačáka podařilo ujet jednomu z hostujících beků a vymést pavučiny ve finské síti. Zbývající čas poskytoval ještě dostatek prostoru k tomu, aby Sparta navýšila, a zvrátila tak výsledek utkání ve svůj prospěch. O tři minuty později tomu byla velmi blízko, její druhá branka ale nebyla uznána. Který z týmů postoupí do šestnáctifinále, o tom se rozhodne až na ledě Oulu. Kdo tam bude na sparťany čekat?

V čele bodování Pyörälä, na druhém místě nováček Heshka

Nejaktivnějším sběračem kanadských bodů je v rámci týmu prozatím Mika Pyörälä, který dres s lasičkou oblékal již v roce 1996 coby teprve šestnáctiletý mladíček. Pyörälä disponuje univerzálností, což v jeho případě znamená, že může hrát jak na levém křídle, tak ve středu útoku. Na první z těchto pozic jej však můžeme vídat častěji. Na ledě nechá vše, zároveň však jedná s rozmyslem. Nechybí mu tedy ani cit pro hru. Umí hrát dozadu i dopředu, jeho ofenzivní dovednosti se však začaly rozvíjet až později. Dříve figuroval hlavně v pozadí útočných akcí, nyní už střílí své vlastní branky.

Posila kanadského původu se týmu ze severu Finska jednoznačně vyplatila. Obránce Shaun Heshka je totiž co do počtu bodů hned na druhém místě. Do Kärpätu přišel po sezoně strávené ve švédské nejvyšší soutěži. Tam z padesáti odehraných utkání vydoloval pouhých deset bodů, což by se vzhledem k jeho předchozím sezonám dalo označit za hubené období. Heshka hraje poměrně do těla, ale díky jeho dobré střele a relativně kvalitním útočným schopnostem se jedná spíše o ofenzivně laděného obránce. Ani jemu nechybí hokejový smysl. Navíc je velmi pravděpodobné, že se jeho defenzivní dovednosti ještě zlepší. Jedna mimo-hokejová zajímavost na konec. Víte, kdo je jeho švagrem? Brankářská jednička Nashville Predators Pekka Rinne.

Na třetím místě by měl být správně Niklas Olausson, v současné době je však zraněný a datum jeho návratu dosud není známo. Místo na něj se zaměříme na Toniho Kähkönena, který má jednak identický počet bodů a na rozdíl od Olaussona jsme jej mohli vidět v akci již během prvního utkání v O2 areně. Kähkönen za Kärpät poprvé nastoupil v sezoně 2012/13, po dvou letech si však odskočil vyzkoušet švédskou SHL. Letos se ale do rodné země vrátil, aby mohl znovu válčit za tým „lasiček“. Hraje jednoduchý a fyzický hokej. S defenzivními prvky si příliš netyká, v útoku se však v poslední době značně zlepšil. Jedná se o dobrého střelce, a tak jej málokdy uvidíme pouze tečovat cizí projektily. Mnohem raději pálí přímo na cíl. Na puku není perfektní, ale během oslabení umí být velmi užitečný. Dát mu gól z přesilovky není jen tak.

S těmito borci jsme měli tu čest 4. října a je více než pravděpodobné, že se s nimi sparťané shledají i ve druhém a zároveň posledním duelu. Kdo je naopak ze hry venku? Jesse Saarinen by se měl na led vrátit na konci října, a jelikož jde o sedmého nejužitečnějšího hráče Kärpätu, nejde o zanedbatelnou ztrátu. Spolu s ním je na marodce i Sami Antilla.

Statistiky z prvního vzájemného zápasu:

Branky a nahrávky: 47. Mikuš (Ihnačák) – 30. Humaloja. Rozhodčí: Persson (SWE), Úlehla (CZE) - Hynek (CZE), Špůr (CZE). Vyloučení: 3:5, navíc Hakanpää (KAR) 10 minut. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 288. Střely na branku: 31:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1. Nejlepší hráči utkání: Lukáš Pech - Shaun Heshka.

Sestavy:

HC Sparta Praha: Pöpperle - Kalina, Nedomlel, Gernát, Piskáček, Hrbas, Mikuš, Eminger, Barinka - Růžička, Vrána (A), Ihnačák - Forman, Hlinka (C), Černoch - Safin, Pech, Kumstát (A) - Kudrna, Cingel, M. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.

Kärpät Oulu: Aittokallio - Kukkonen (C), Heshka, Niemelä, Hakanpää, Mikkola (A), Mäkelä, Bryhnisveen - Ruohomaa, Pyörälä, Saarinen (A) - Lehtonen, Kalapudas, Kähkönen - Leskinen, Humaloja, Sailio - Kestilä, Koblížek, Metsävainio - Anttila. Trenér: Kai Suikkanen.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek