9. 8. 2016 Daniel Ryl

Spartu čekají Hockeyades. Na koho narazí?

Svěřenci Jiřího Kalouse už v přípravě zvítězili nad Slovanem Bratislava a Ingolstadtem, odkud se přesunuli do Švýcarska, kde je čeká turnaj proti kvalitním soupeřům. O tom, že se bude jednat o kvalitní prověrku není pochyb, protože v kádru Lausanne, Ženevy i Fribourgu najdete řadu zvučných jmen se zkušenostmi z NHL i mezinárodních turnajů. První duel odehrají sparťané už v úterý od 20:30 proti Lausanne, ve stejný čas nastoupí o dva dny později proti Ženevě a turnaj završí pátečním soubojem s Fribourgem, jehož úvodní buly je naplánováno na 18:00.

Realizační tým Sparty naplánoval velmi nabitou letní přípravu, jejíž součástí je také turnaj v Le Sentier. Na něj Pražané odcestovali po výhrách nad Slovanem Bratislava a Ingolstadtem. Švýcarské městečko hostí Hockeyades pravidelně a Sparta se tohoto turnaje zúčastní poprvé. Soupeři budou ryze švýcarští a velmi kvalitní.

Lausanne? Pět mistrovských titulů a zkušený bard v brance

Vůbec prvním soupeřem bude Lausanne HC. Fanoušci znají spíše fotbalové mužstvo, s nímž fotbalová sestra před několika lety hrála základní skupinu Evropské ligy, ale ani hokejové mužstvo není žádným nazdárkem. Pětinásobný mistr švýcarské ligy sice prožil v minulé sezoně nejhorší ročník za posledních dvanáct let, přesto má ve švýcarské lize jméno.

V uplynulé sezoně nepostoupil z devátého místa po základní části ani do čtvrtfinále, což se naposledy stalo v roce 2004. K úspěchu nepomohlo ani čtyřicet šest bodů nejproduktivnějšího hráče Fina Harriho Pesonena, který okusil NHL v dresu New Jersey Devils. Další významnou tváří ve švýcarském celku je švédský reprezentant Nicklas Danielsson. Jednatřicetiletého forvarda si čeští fanoušci mohou pamatovat z angažmá ve Lvu Praha. Při výluce NHL v sezoně 2004/05 oblékl dres Lausanne slavný Martin St. Louis.

Kromě zmíněných borců však neunikne pohledu fanouška jméno Cristobala Hueta. Bez pochybností legenda francouzského hokeje si užívá poslední roky kariéry a ve čtyřiceti letech pomýšlí na druhý švýcarský titul, kterým by doplnila svou sbírku. Dlouholetý účastník světových šampionátů získal kromě švýcarského titulu také ten francouzský a v roce 2010 pozvedl v dresu Chicaga Blackhawks nad hlavu Stanley Cup.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU LAUSANNE:

PŘÍCHODY ODCHODY
Dustin JEFFREY (Ú, Wilkes-Barre/Scranton Penguins) Philippe RYTZ (O, Langhetal)
Sandro ZURKIRCHEN (Ú, Ambri-Piotta) Ossi LOUHIVAARA (Ú, JYP)
Martin BUCHWIESER (Ú, Mannheim) Juha-Pekka HYTÖNEN (Ú, JYP)
Thomas OPPENHEIMER (Ú, Hamburk) Louis LEBLANC (Ú, konec kariéry)

Ženeva opět posilovala a chce urvat první ligový titul

Po dni volna čeká sparťany na Hockeyades tradiční účastník Spenglerova poháru Servette Ženeva. Jeden z nejtradičnějších celků švýcarské ligy na svůj první ligový titul stále čeká, přestože byl už devětkrát stříbrný. Se Spartou se Ženeva utkala v loňské sezoně hned dvakrát, a to v Champions Hockey League. Při střetnutí na ledě Švýcarů brali domácí dva body za výhru 4:3 po prodloužení. V klíčovém duelu v O2 aréně pak uhráli Pražané po dobrém výkonu potřebné tři body k postupu.

S koncem sezony odešly Švýcarům největší hvězdy. Kapitána a srdcaře Gorana Bezinu ulovil Medveščak Záhřeb, zatímco do Ambri odešel nejproduktivnější hráč Matt D´Agostini. Jeho body by měli nahradit zkušení borci z NHL. Švýcarský celek totiž oznámil podpis smlouvy se zámořským cestovatelem Mikem Santorellim, jenž odehrál v NHL 406 zápasů s bilancí 64 branek a 74 asistencí. V poslední sezoně nastupoval za Anaheim a nemusel by být jedinou zámořskou posilou Ženevy. V médiích se totiž hlasitě mluví o příchodu Nicka Spalinga.

Útočník z kanadského Palmerstonu nakoukl do NHL v dresu Nashvillu a za poslední dvě sezony vystřídal Pittsburgh, Toronto a San Jose. Právě v jeho dresu si na jaře zahrál finále Stanley Cupu, kde jeho tým narazil na jeho zaměstnavatele v sezoně 2014/2015. Představí ho Ženeva na turnaji v Le Sentier?

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU ŽENEVY:

PŘÍCHODY ODCHODY
Nicolas LEONELLI (Ú, Ajoie) Frédéric IGLESIAS (O, Red Ice)
Will PETSCHENIG (O, Saginaw Spirit) Sebastian PITTET (B, Visp)
Kay SCHWERI (Ú, Sherbrooke Phoenix) Tom PYATT (Ú, Ottawa)
Mike SANTORELLI (Ú, Anaheim) Matt D´AGOSTINI (Ú, Ambri-Piotta)
Goran BEZINA (O, Záhřeb)
Marco PEDRETTI (Ú, Biel)
Matthew LOMBARDI (Ú, Biel)
Christophe BAYS (B, Ambri-Piotta)
Gauthier DESCLOUX (B, Ambri-Piotta, H)

Fribourg přišel o Réwaye, ale přivedl Červenku

Už po necelém dni regenerace čeká sparťany poslední soupeř na turnaji - Fribourg. Poslední ze švýcarských týmů se taktéž dokázal kvalifikovat do Champions Hockey League a ve skupině má mimo jiné účastníka EBEL ligy Znojmo. V loňské sezoně Fribourg vypadl ve čtvrtfinále po pěti zápasech se Ženevou, s níž má téměř stejný osud.

Fribourgští hokejisté se ve své historii stali pětkrát vicemistry ligy, na premiérový titul však stále čekají. Přes léto navíc odešlo několik zajímavých jmen. Zabojovat o místo v NHL se pokusí exsparťan Martin Réway, jenž se upsal Montrealu. KHL si pro změnu zkusí obránce Colby Genoway a kariéru ukončil Benjamin Plüss. Fribourg tedy spíše oslaboval, přesto na jeho soupisce stále figuruje několik zajímavých hráčů. Na soupisce najdeme reprezentačního brankáře Benjamina Conzeho i hráče se zkušenostmi z NHL Mattiase Ritolu či Alexandra Pickarda. Největší posilu si vedení vyhlédlo v Čechách.

O kanadské body by se měl v následující sezoně starat zejména český útočník Roman Červenka. Nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku Tipsport extraligy čekal na nabídky ze zámoří, ale nakonec dal přednost Švýcarsku, kde se upsal právě Fribourgu. V posledním utkání turnaje ho tedy čekají staří známí a zajímavý střet českého legionáře s českým mužstvem.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU FRIBOURGU:

PŘÍCHODY ODCHODY
Roman ČERVENKA (Ú, Piráti Chomutov) Luca CAMPERCHIOLI (O, Visp)
Dennis SAIKKONEN (B, JYP) Benjamin PLÜSS (Ú, konec kariéry)
Mattias RITOLA (Ú, Skellefteå) Tristan VAUCLAIR (Ú, Red Ice)
Sandro BRÜGGER (Ú, Red Ice)
Reto LORY (B, Red Ice)
Ryan GARDNER (Ú, Lugano)
Martin RÉWAY (Ú, Montreal)
Colby GENOWAY (Ú, Záhřeb)
Ludovic WAEBER (B, Ajoie, H)
Andrea GLAUSER (O, Ajoie, H)

FOTO: francebleu.fr (Huet), sportsnet.ca (Santorelli), hokej.cz (Červenka)

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila