25. 12. 2022 Marek Táborský

Spengler blog: Stříbrný Spengler Cup!

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁNO. Spengler Cup. Doslova bájný turnaj, který má obrovské renomé i v zámoří. Úžasná vánoční atmosféra, obrovská historie a do toho scenérie švýcarských Alp. Místo, kde by si jednou chtěl zahrát každý hokejista. Našemu týmu se to po dvou zrušených ročnících povede právě letos. Buďte u toho i vy!

Den sedmý: Silvestrovské finále

Zatímco naši blízcí doma připravují chlebíčky, chladí šampaňské a spřádají plány na silvestrovské veselí, my máme v hlavě jen jediné. Dokráčet až do vítězného cíle na Spenglerově poháru. Ještě večer jsme stihli sbalit všechny své věci. Ráno je jen házíme do autobusu, snídáme a v 10:00 vyrážíme na stadion. Čeká nás další těžký soupeř. Švýcarské Ambri-Piotta se starým známým, Filipem Chlapíkem v sestavě. Ti v nejhlasitějším zápasu turnaje (vedle fanoušků Davosu tvořilo parádní atmosféru několik stovek příznivců z italsky mluvícího kantonu Švýcarska) zdemolovali domácí 5:0.

AUKCE PŘEDMĚTŮ ZE SPENGLER CUPU

Ačkoliv tým zužovalo nachlazení a vypadli tři elitní obránci (David Němeček, Jakub Krejčík a Adam Polášek), bojovali sparťané srdnatě i proti Ambri, které rovněž na Spengler Cupu nepoznalo hořkost porážky. Velký comeback se nám bohužel dotáhnout nepodařilo a padli jsme až po samostatných nájezdech, kdy se podařilo trefit pouze Eriku Thorellovi. Smutek z prohry naštěstí rychle přebilo uvědomění, co tým na Spengler Cupu dokázal. Tým vyprovázel do kabin hlasitý potlesk zejména švýcarských fanoušků, kteří zároveň zazpívali kapitánovi Michalu Řepíkovi k narozeninám. Není divu, že se hráči po turnaji shodli - kdyby přišla pozvánka znovu, neváháme ani chviličku!


Den šestý: Spengler Cup vrcholí

Poslední dva dny v roce, poslední dva dny Spenglerova poháru. A poslední dvě výhry, které jednomu z kvarteta postupujících zajistí vítězný pohár. Domácí Davos, jejich švýcarští rivalové z Ambri. Švédské Örebro a my. Sparta Praha. Jeden z nás bude vítězem nejstaršího hokejového turnaje na světě.

Dosud jsme hráli pouze ve večerních hodinách. V pátek se poprvé střetneme už v 15:10 hodin. Místo snídaně a oběda máme na hotelu po čtyři hodiny připravený brunch. Na stadion vyrážíme už po poledni. V plánu máme týmovou fotografii podobné té, kterou se pyšní naši předchůdci, kteří turnaj vyhráli před 60 lety. Jenže tehdy velká část Davosu ještě nestála. Kde se místo nachází a co je to za horu v pozadí? Tento rébus během cesty na trénink vyluštil brankář Pepa Kořenář.

Letos se dávným hrdinům minimálně přiblížíme. V semifinále jsme totiž dokázali otočit vývoj zápasu ze stavu 0:3 na 4:3 a postoupili do finále. Úspěch nám přitom přála většina areny v Davosu. Po zápase jsme rychle spěchali zpátky na hotel. Po večeři zkoukneme druhý semifinálový zápas a budeme šetřit síly na sobotní finále. Takový Silvestr jsme dlouho nezažili!


Den pátý: Vyčistit hlavu na semifinále

Soupeře pro semifinále ještě neznáme. Stane se jím vítěz duelu mezi výběrem Kanady a švédským Örebro. My si naopak můžeme využít luxusu odpočinku - trénink nás čeká až ve večerních hodinách. Nastydlí se kurýrovali, zdraví vyrazili na horský vzduch.


Velkým hitem u sparťanů se stala sáňkařská dráha z vrcholu Rinerhorn, kam ve čtvrtek vyrazili nejmladší sparťané vedení bratry Vitouchy spolu Kubou Konečným, Tomášem Tomkem a Martinem Böhmem pod dozorem kondičního trenéra Davida Skřivánka. Další část týmu vyrazila chytat bronz na nedaleký vrch Jakobshorn, kde tentokrát nechyběl David Tomášek s Erikem a Gustafem Thorellem. Jiní dali přednost regeneraci v hotelovém wellness.

Ještě před večerním tréninkem jsme se dozvěděli jméno soupeře. Po výhře 3:1 nad Kanadou se z postupu radovalo švédské Örebro. V boji o finále se s nimi střetneme v pátek v 15:10 hodin. Na tréninku už se znovu objevil také Ondra Mikliš, který nedohrál zápas s Davosem. Naopak Dominika Simona kvůli zranění bohužel čeká pauza.

Den čtvrtý: Demolice domácího Davosu

Proti Kanadě jsme byli bráni jako jasní outsideři. Nevěří se nám ani proti domácímu Davosu. A není divu. Domácí požene za přímým postupem našlapaná Vaillant arena. Úterní výhra nad Kanadou probudila i ty poslední opozdilce, kteří v Davosu hokejem ještě nežili. Nečeká nás nic jednoduchého. Ale věříme si.


Po vydatné snídani, kde byl na výběr kromě nejrůznějších müsli variant k jogurtu také bohatý slaný bufet (vajíčka, místní klobásky, hashbrown, švýcarské sýry a sušené šunky) jsme vyrazili na trénink do centra dění. Michael Krutil s Ostapem Safinem ještě o něco dříve - na hlavním ledě si spolu s dalšími hráči zúčastněných týmů zatrénovali s místními dětmi.

Na tréninku pod vedením trenérů Hořavy a Wallsona se už objevil bez jakýchkoliv omezení hrající Míra Forman. Bohužel nemoc stále nepustí do hry nepustí do hry Adama Poláška.


Zajímavostí je, že v Davosu fanoušci žijí hokejem mnohem víc, než během standardních zápasů švýcarské ligy. Nyní je zde vyprodáno i na zápasy, kdy nehraje domácí Davos. V sezoně jsou ale duely, kdy dorazí sotva polovina stadionu. Důvody jsou kromě obrovské tradice turnaje prozaičtější. Davos leží na odlehlém konci Švýcarska, uprostřed hor. Za nejbližším ligovým rivalem musí tým vyrážet na dvouhodinovou štreku. Stále zde žije jen něco přes deset tisíc lidí. Mezi svátky však do lyžařského centra dorazí tisíce turistů a dovolenkářů, kteří si kromě skvělých sjezdovek chtějí užít i parádní hokej.


Našlapaný stadion ale tentokrát mnoho důvodů k radosti neměl. Na ledě totiž vládli sparťané a domácí tým deklasovali 9:2. Senzační výhra zaujala i zpravodajce z nejsledovanějšího kanálu v Kanadě - TSN. Ti si na rozhovory vybrali hned několik sparťanů, kteří v minulosti váleli v NHL. Ti po zápase ocenili i domácí fanoušky, kteří sportovně, neúnavně a hlavně hlasitě hnali svůj klub dopředu, i když bylo o vítězi předem rozhodnuto. "Zaslouží si velký respekt," uvedl v pozápasovém rozhovoru Ostap Safin.


Parádní vítězství jednoznačně zahřálo. Bohužel ale nebylo zadarmo. Zápas nedohrál obránce Ondra Mikliš, jeho absence by snad neměla být delší než pár dnů. V kabině po vítězství zavládla pokora. Všichni vědí, že výhra ve skupině může být brzy zapomenuta. Hned další den je třeba znovu přepnout myšlenky na semifinále. Tenhle večer ale patřil nám!


Den třetí: Zasloužený "den volna"

Po skvělé výhře nad Kanadou jsme šli do peřin až dnes, někteří až v časných ranních hodinách. Důvod? Žádné velké oslavy se nekonaly. Hráči pouze sledovali druhé velké pondělní vítězství nad Kanadou v podání našich juniorů. Odměnou za naše vítězství, které očekával opravdu málokdo, je pro nás volný den. Alespoň téměř. Trénink nás totiž čeká až večer a můžeme si užít den na horách nebo ve městě.

V něm dnes rozehraje turnaj domácí Davos. Zajímavostí je, že o Spenglerův pohár je zde větší zájem, než o tradiční švýcarskou soutěž. Vyprodáno bývá až v play off a na bitvy s největšími rivaly. Teď jsou natřískané i zápasy, kdy domácí vůbec nehrají. Turnaj tu má opravdu obrovskou prestiž a tradici. Nebýt světových válek, krizí a covidu v posledních dvou letech, letos by se konal již 100. ročník.

Výhra nad nejúspěšnějším týmem turnaje se podepsala i na zájmu o sparťany. Během úterního večera jej sledovalo několik desítek fanoušků napříč všemi zúčastněnými kluby.

Den druhý: Na kanadské hvězdy!

Na úvod turnaje nás čeká opravdu náročná zkouška. Výběr Kanady plný zvučných jmen. Namátkou například Tyler Enis, útočník se 700 zápasovými zářezy z NHL, kde skončil teprve po loňské sezoně. Svého někdejšího spoluhráče z Washingtonu Bretta Connolyho, se kterým slavil v roce 2018 se Stanleyovým pohárem, potká Michal Kempný. Ještě loni působil v NHL také Cody Eakin, mistr světa z roku 2015. V brance se pak možná představí Michael Hutchinson, někdejší gólman Toronta a Winnipegu.

Plán na dnešní den je dost podobný těm, které zažíváme při domácích zápasech v Praze. Snídaně, v 10:30 trénink a ve 13:00 oběd. Poté se budou hráči věnovat především odpočinku před zápasem, který začíná až ve 20:15. Město už ale turnajem žije ještě před jeho startem. Okolo Vaillant areny bruslí rodiny s dětmi, nechybí všudypřítomní sběratelé podpisů. Každý, kdo působí jako profesionální hokejista, budí rozruch.

Jedna kompletní pětice dnes dostane volno, do hry se tak dostanou i mladší sparťané. Ti si po tréninku užili společný oběd, na výběr bylo buď vynikající telecí na houbách s bramborovými rösti nebo plněné těstoviny se špenátem či lanýži. Poté se část hráčů odebrala na procházku do pohádkového Davosu. Města, které mezi svátky žije hlavně jedním sportem - ledním hokejem.

Už odpolední zápas mezi Ambri a Örebro naznačil, že po hokeji je pod Alpami obrovský hlad. Vyprodaná Vaillant arena viděla jasnou výhru Chlapíkova týmu a čekala na večerní duel našeho týmu. I nás přivítala bouřlivá kulisa. Ač více fanoušci přáli Kanadě, pravidelně oceňovali i hezké akce sparťanů. Nakonec si vysloužili obrovský aplaus za zdolání favorita poměrem 3:2!


Den první: Sbohem, stromečku

Po suverénní výhře nad Plzní a plní zážitků z vánočního utkání se po utkání dlouho v kabině nezdržujeme. S marody Davidem Němečkem, Davidem Kašem či Kubou Krejčíkem si přejeme vše nejlepší do nového roku, uvidíme se totiž až po Silvestru. Dva dny volna trávíme s rodinou a užíváme si Vánoce. I když... Každý z nás přeci jen řeší balení věcí na celý týden. Ještěže máme naše kustody! Většina z nás si s sebou bere své rodiny včetně dětí. Kapitán Michal Řepík ale letí sám. Teprve před měsícem se mu totiž narodila malá dcera Isabella.

:

Vyšňoření ve slušivých oblecích Van Graaf se scházíme v ranních hodinách na letišti. Startujeme z pohodlí ruzyňského terminálu číslo 3. V 10:00 odlétáme vlastním speciálem směr Curych. Odtud nás čeká cesta dvouhodinová autobusem do dějiště turnaje. Část výpravy ale vyráží po vlastní ose, zejména kustodi s dodávkou nacpanou až po strop vybavením. Nikdo si svůj doklad nezapomněl, odbavení probíhá standardně - rychle, pohodlně a bez problémů. Ještě jednou děkujeme Letišti Praha za špičkový servis!

Po hodinu a půl dlouhém letu a dvouhodinové cestě autobusem jsme bezpečně dorazili do dějiště turnaje. Pořadatelé jsou připravení perfektně, všude nás vítají nápisy "HC Sparta Praha". Z hotelu AlpenGold máme parádní výhled na celý Davos. Moc jsme se v něm ale neohřáli, už v 17:00 nám totiž odstartoval trénink.

Ten proběhl v sousední tréninkové hale - také parádní a vonící všudypřítomným dřevem. Trenér Hořava hráče rozhodně nešetřil. Cvičení probíhalo ve vysokém tempu. Kdo si dal o porci bramborového salátu víc, ten ji večer pod Alpami určitě pocítil. Trénink skončil, ale několik hráčů se vydalo ještě do hlavní haly. Tam probíhalo cvičení švýcarského Ambrì-Piotta a všichni byli zvědaví, jak si povede bývalý spoluhráč a především kamarád Filip Chlapík. Po rodinné večeři si hráči s úlevou odešli dopřát odpočinek. Aby ne, v 10:30 dopoledne startuje trénink před večerním zápasem s Kanadou! Sledovat ho můžete od 20:15 hodin na ČT Sport.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila