24. 2. 2017 Petr Pavlík

Starší dorost startuje play off proti Hradci

Základní a nadstavbová část NOEN Extraligy staršího dorostu sezony 2016/2017 jsou již minulostí a svěřenci trenérského tria Žemlička – Zelenka – Štětina se probojovali do vyřazovacích bojů. V osmifinále mladí sparťané narazí na královéhradecký Mountfield. Na východočeský celek se jim v nadstavbové části dařilo, z obou vzájemných zápasů odešli jako vítězové. Boje o cenné kovy začínají pro všechny účastníky play off již 24. února.

Obstojný výsledek v západní skupině

Pražský celek prošel první fází ročníku vcelku obstojně. V západní skupině získal z osmadvaceti odehraných utkání rovných 50 bodů, když nastřílel 112 branek a 80 jich obdržel. Mezi zápasy tohoto ročníku sparťané zaznamenali několik skvostných úspěchů, přišlo ale i pár bolestných proher. Mezi nejkrutější porážky Pražanů se pasuje dozajista dvě zaváhání v soubojích o vládce Prahy. První duel se Slavií prohrála parta kolem útočníka Ondreje Šišoláka 1:3, ve druhém střetnutí pražských "S" padla poměrem 2:5. Další dva střety těchto dvou tradičních rivalů už dopadly pro celek z Holešovic na výbornou. Nejprve divokým rozdílem 7:4, poté 4:2 na domácí půdě.

159
Tolik gólů dali sparťané ve 44 zápasech, obdrželi jich 130.

"Určitě jsme chtěli uspět ve všech čtyřech vzájemných zápasech, protože šlo o derby. Byly to velmi vyrovnané zápasy. Slavia ukázala svoji sílu, o čem svědčí i fakt, že každý tým vyhrál po dvou zápasech," přemítal druhý nejproduktivnější sparťan Ondrej Šišolák. Že derby o vládce Prahy nejsou ledajakými zápasy, to potvrdil i další útočník Dominik Arnošt. "V zápasech mezi Spartou a Slavií je vždy obrovská rivalita a každý chce vyhrát. Všechna derby byly velmi vyrovnaná a měla ten správný náboj," dodal.

Mezi ty nejlepší zápasy v této části určitě patřila i vysoká výhra na ledě Zimního stadionu Ivana Hlinky, kde sparťanská posádka zvítězila 12:4. Povedený den mělo zejména útočné trio Šišolák – Kropáček – Arnošt, které výraznou měrou přispělo k demolici Severočechů. "Na tento zápas v Litvínově si dobře vzpomínám. Od začátku zápasu jsme udávali tempo hry a bylo super, že nám to tam takhle napadalo," kvitoval sparťan Arnošt.

Dalším úspěchem skončil i druhý zápas na litvínovské půdě, kam jela Sparta ukořistit další cenné bodíky do tabulky. A podařilo se jim to na výbornou, jelikož se po výhře 6:0 vraceli domů s dobrou náladou. "Zápasy s Litvínovem nebyly jednoduché, jako to naznačují samotné výsledky. Důležité v těchto zápasech bylo, že jsme využívali svoje příležitosti, čím jsme získali v zápasech převahu," pochvaloval si výkon svého týmu Ondrej Šišolák.

Nejlepší okamžiky v nadstavbové části skupiny A

Po vydařené západní skupině byla sparťanům přisouzena v nadstavbové části skupina A, v níž měli všichni její členové už jistý postup do play off. V této skupině se hrálo pouze o lepší umístění pro pozice do závěrečné fáze sezony. Pražané odehráli v nadstavbové části patnáct duelů, z nichž posbírali slušných 24 bodů.

V sedmém kole nadstavby sparťané změřili síly s brněnskou Kometou. V utkání padaly branky od úvodního buly celého zápasu, jelikož jako první skóroval už ve druhé minutě Jakub Wojnar, na kterého navázal svou trefou Vojtěch Kropáček. V deváté minutě soupeř dokázal snížit na rozdíl jednoho gólu, avšak Pražané zase rychle odskočili svému sokovi na dvoubrankový rozdíl. Utkání bylo nakonec pořádné drama, domácí i díky hattricku prvního zmiňovaného útočníka Sparty vyhráli sparťané 5:4.

Kanadské bodování po nadstavbové části

  • 1. Vojtěch Kropáček 41 bodů
  • 2. Ondrej Šišolák 40 bodů
  • 3. Dominik Arnošt 37 bodů
  • 4. Štěpán Čech 27 bodů

Další úspěšný duel ze strany sparťanů se datuje do 14. kola, kdy hokejisté z hlavního města přivítali na svém kluzišti liberecké Bílé Tygry. Na úvodní gól tohoto klání se čekalo až do 34. minuty, kdy se vedení ujali hosté. Domácí ale nesložili zbraně a po heroickém výkonu předvedli vskutku skvělé vzepětí. Nejprve vyrovnal útočník Čermák, následně ho doplnil na listině střelců zadák Patrik Tůma. Z trestného střílení se ještě prosadil Jakub Wojnar a v 60. minutě pečetili výhru domácích Ondřej Pšenička a znovu Patrik Tůma, který upravil na konečných 5:1.

Závěr nadstavby poznamenala kontumace zápasu s Jihlavou, do kterého kvůli trestům neměl nastoupit Vojtěch Kropáček. "Hráli jsme v Liberci, kde jsem zrovna nemohl být. Problém nastal dvě minuty před koncem zápasu, kdy se nechal vyloučit Kropáček. A jelikož se mu něco nelíbilo, dostal deset minut. Nadále diskutoval s rozhodčím a ten mu přidal další desítku. My jsme to na lavičce ani nevěděli a na zápisu před zápasem v Jihlavě se objevily dvě desítky, čehož jsme si nevšimli. Vojta tedy nastoupil do dalšího zápasu, ve kterém jsme dokázali Jihlavu porazit. Mohli jsme hrát osmifinále právě s Jihlavou, ale díky tomuto nedorozumění budeme nakonec hrát s Hradcem," řekl hlavní kouč staršího dorostu Richard Žemlička.

Naše umístění je trochu neúspěch, chtěli jsme skončit lépe. Na druhou stranu jsme měli velkou ztrátu ze základní části, týmy jsme jen de facto dotáhli, aby se bodová propast neprohloubila.
Richard Žemlička

Sezona se pomalu blíží do svého vyvrcholení, před kterým Žemlička zhodnotil její dosavadní průběh: "Určitě větší spokojenost panuje s nadstavbou, protože jsme zde hráli s lepšími týmy a každého jsme dokázali alespoň jednou porazit. Bohužel jsme měli hodně problémů s marodkou, takže takhle to nakonec dopadlo. Vše už je ale minulostí, nyní začíná takzvaně všechno od začátku."

V úvodním kole play off narazí sparťané na Hradec Králové

Celky Sparty a královéhradeckého Mountfieldu se spolu dvakrát střetly i v nadstavbové části skupiny A. Pražané oba vzájemné duely vyhráli v základní hrací době, a tak bilance získaných bodů hovoří pro ně. V prvním střetnutí dokázali zvítězit poměrem 3:1, v odvetě na východě Čech zdolali svého soupeře 3:2.

"S Hradcem máme dvě výhry, samozřejmě každý soupeř je hratelný. Pro nás je dobře, že jsme je dokázali dvakrát porazit v nadstavbové části. Navíc oni budou stahovat nějaké juniory. Já doufám, že i my si stáhneme pár hráčů z naší juniorky. Nastoupit by měli Ostap Safin, Jakub Wojnar a Honza Kern. Myslím si, že série bude naprosto vyrovnaná a rozhodne momentální forma," prorokuje trenér Žemlička.

Sparťanská honba za body se zastavila na čísle 74, přičemž Pražané obsadili desáté místo. Jejich soupeř skončil na sedmé příčce. "Liga je velmi vyrovnaná, jestli se chceme dostat až na vrchol, musíme porazit každého soupeře. V nadstavbě jsme s Hradcem dvakrát vyhráli, ale na to se nemůžeme spoléhat, protože play off je jiná soutěž. Určitě přes ně chceme postoupit do dalších bojů, ale nezapomínáme na sílu Hradce," uvědomuje si sedmnáctiletý Šišolák.

Sparťané se v sezoně potýkali s početnými zraněními. "Před play off se to snad dalo vše dohromady, všichni jsme, doufám, připraveni a v pořádku," doufá Žemlička. A čeho bude chtít tým trenéra Žemličky dosáhnout? "Já na to takhle nekoukám, my nyní půjdeme zápas od zápasu, samozřejmě budeme chtít postoupit do čtvrtfinále a děj se vůle boží. Každopádně s Hradcem musíme vyhrát tři zápasy, bude to těžké, ale věřím, že tým se dá do kupy a pomohou nám hráči z juniorky," uzavírá sparťanský kouč.

Série se bude hrát na tři vítězné zápasy, Sparta jakožto hůře postavený tým bude začínat úvodní dva duely na ledě soupeře. Poté se série přesune na jejich půdu, Sparta bude pořadatelem třetího utkání a případného čtvrtého utkání. Případné další a poslední klání se opět odehraje pod Bílou věží.

Rozpis utkání v sérii:
1. utkání - 24. února: Mountfield HK – HC Sparta Praha
2. utkání - 25. února: Mountfield HK – HC Sparta Praha
3. utkání - 28. února: HC Sparta Praha – Mountfield HK
Případné 4. utkání - 1. března: HC Sparta Praha – Mountfield HK
Případné 5. utkání - 4. března: Mountfield HK – HC Sparta Praha

FOTO: Karel Švec / ČSLH

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek