23. 8. 2018 Daniel Ryl

Střelec Kumstát: Fanoušci Sparty byli úžasní

Vláda Sparty nad Prahou pokračuje! Svěřenci Uweho Kruppa tentokrát zdolali Slavii na jejím ledě 3:2 v prodloužení, do kterého je dvěma góly nasměroval útočník PETR KUMSTÁT. Zkušený dlouhán je pamětníkem extraligových derby, ale ani přípravný souboj v Edenu nezůstal tempem pozadu a střelec Sparty měl pro městského rivala jen slova chvály. "Je škoda, že Slavia hraje o soutěž níž," připustil po utkání, v němž byla podle jeho slov důležitá fantastická podpora sparťanských fanoušků.

Petře, jak jste si jako dvougólový střelec užil vítězné derby?
Bylo skvělé! Nasazení bylo obrovské, rozdíly v obou ligách se mažou. Slavia dobře bruslila, hrála nepříjemně do těla a byl to vyrovnaný zápas před parádními fanoušky. Sparťani byli úžasní, ještě jsme vyhráli, takže se takový zápas určitě počítá.

Derby hrajete v létě pravidelně. Berete ho prestižně, přestože jde jen o přípravu?
Já si myslím, že v takové atmosféře to ani jinak nejde. Jak jsme hráli třeba proti Mnichovu nebo Davosu, tak dnešní zápas měl daleko větší náboj a kulisu. Pro nás to byl super zápas, ale pořád máme na čem pracovat.

Vy jste jeden z mála pamětníků, kteří si zahráli derby i v extralize. Chybí vám?
Derby mají náboj. Kulisa je pokaždé úžasná a takové zápasy chybí celé extralize. Je škoda, že Slavia hraje o soutěž níž.

Museli jste promluvit i k zahraničním hráčům, co pro vás derby znamená?
Říkali jsme jim, že je to pro nás super zápas. Všichni jsme makali jako tým, kluci z Kanady jsou super a věřím, že utvoříme dobrou partu.

Zejména Zach Sill si svou premiéru užíval. Nedělalo to kapitánské céčko?
Já nevím, jestli mu to nikdo neřekl, že je to zvykem. (směje se) Slyšeli jsme, že je Zach takový živý, tak to ukázal a doufám, že nám pomůže.

V přípravě často nastupujete v kombinované sestavě, začne tímto zápasem příprava vrcholit?
Zápasů je ještě dost a liga začíná za tři týdny. Vrátí se nám další kluci a bude se to pomalu chystat na ligu, takže už se bude pomalu směřovat k tomu, jak to bude vypadat a jak budeme chtít hrát.

I přes výhru vás asi nemůže těšit vysoké číslo trestných minut, je to tak?
Nějaké fauly tam byly, pak nějaká technická vyloučení. Na to si musíme zvyknout. Možná to bylo tou atmosférou, byl to emotivnější zápas. V extralize si to ale musíme daleko více pohlídat.

4
Od sestupu Slavie z extraligy se odehrála už čtyři přípravná derby - všechna vyhrála Sparta. Jednou v základní hrací době, třikrát v nastavení.

Jak si zvykáte na změny v pravidlech a nové fauly? Už dneska jich tam několik bylo...
My jsme tu informaci samozřejmě před zápasem dostali a něco jsme o tom četli. Já se nechci vymlouvat, ale někdy je to těžké, člověk na to zapomene. Pro všechny je to stejné. Budeme si muset zvyknout a dávat si na to pozor, protože je to trest za nic.

Sparta se přes léto hodně obměnila. Jaká teď je?
Já doufám, že daleko lepší, než vloni. (usmívá se)

Pociťujete velkou změnu s příchodem trenéra Uweho Kruppa?
V létě nás připravovali Franta Ptáček s Jardou Nedvědem a Petrem Přikryl, takže hlavní trenér se připojil až na ledě a zatím super. Musíme makat a přesvědčit ho, že jsme dobří hráči a chceme vyhrávat.

Novinkou je i komunikace v angličtině. Jak si na ni zvykáte?
V tomhle žádný problém není. Já mluvit neumím, ale všemu rozumím, a když už nevíme, na detaily se zeptáme. Základním věcem rozumíme, nemáme s tím absolutně žádný problém.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek