12. 4. 2022 Daniel Ryl

Tomášek: Podpory kluků i fanoušků si cením

V dosavadním průběhu play off byl útočník DAVID TOMÁŠEK možná nejlepším hráčem, ale po nešťastném zranění v pátém semifinále proti Motoru jeho sezona skončila. "Mám spoustu reakcí od kluků i od fanoušků, čehož si moc cením. Chci jim poděkovat. Zároveň ale nechci, aby se všechno upínalo na moje zranění, protože kluci před sebou mají velký kus práce a budou potřebovat podporu," nabádá nejproduktivnější hráč vyřazovací části.

V jaké fázi je tvoje vyšetření a diagnóza?
Kotník je bohužel zlomený. Čeká mě ještě magnetická rezonance, abychom zjistili, zda nejsou poškozené vazy.

Celá situace byla hodně nešťastná, že ano?
Všechno se seběhlo nešťastně. Přijel jsem do potyčky, kde jsme se chytili s Jirkou Novotným a já jsem najel do rýhy. Jak jsme se postrkávali, tak jsem zaškobrtl a brusle mi z rýhy nevyjela. Myslím, že existuje fotka, kde je vidět, jak jsem si kotník otočil a přisedl.

Věděl jsi hned, že je zle?
Věděl jsem hned, že je konec.

Je ve hře i operace?
Na operaci na štěstí nemusím, je to dobrá zlomenina, což je jedno malé pozitivum.

NEŠŤASTNÉ ZRANĚNÍ DAVIDA TOMÁŠKA

Štve zranění o to víc, že se seběhlo blbě, a ne v rámci klasických soubojů, kdy se zranění prostě stávají?
Štve mě to. Člověk se chce soustředit na hokej, a ne se prát, ale když vidíte kluky v nevýhodě, musíte jim jít pomoci. Byla to souhra nešťastných okolností, bohužel.

Cítil ses skvěle i hokejově? S Filipem Chlapíkem jste si během play off sedli.
Cítil jsem se dobře. Věřil jsem, že můžu týmu pomoci i ve finále, protože výkony byly dobré. Nezbývá mi nic jiného, než kluky podporovat a držet jim palce.

Budeš u týmu alespoň jako fanoušek a přímá opora mimo led?
Samozřejmě u kluků zůstanu! Od návratu z Ruska jsme si něco prožili, v týmu máme skvělou atmosféru. Neplánuju se odstřihnout, jen musím nejprve zjistit, co mi vlastně je a co s tím můžu dělat. Aktuálně chodím o berlích, takže jsem omezený, ale s klukama budu v kontaktu a fandit jim.

Vnímáš podporu z klubu i od fanoušků, které bylo už od nešťastného zápasu spousta?
Reakcí mám spoustu od spoluhráčů i dalších kluků z bývalých klubů nebo nároďáku. Zachytil jsem i nějaké zprávy od fanoušků, čehož si moc cením. Chci jim poděkovat. Zároveň ale nechci, aby se všechno upínalo na moje zranění, které je strašná smůla a blbost, ale kluci před sebou mají velký kus práce. Věřím, že je fanoušci poženou a kluci to dotáhnou. Měl bych díky tomu o něco lepší pocit.

Co očekáváš od série s Třincem?
Třinec má velmi zkušený tým, který dlouhodobě prokazuje svou kvalitu. Hrají čtvrté finále v řadě, takže ví, co je potřeba udělat pro úspěch a určitě jim to pomůže. Budou mírný favorit, ale i my máme velkou kvalitu. Musíme se poučit z chyb, které jsme udělali v těžkých sériích s Libercem a Motorem, ale zároveň si vzít pozitiva, kterých bylo také dost.

Kvalitní kádr jsme v historii měli už několikrát, ale cítíš, že touha získat titul je výjimečně vysoká?
Možné to je. Přiznám se, že nemám nastudované kádry, které ve Spartě byly v minulosti a jaký hokej hrály, ale když jsme se soustředili a nepolevili, dokázali jsme uhrát cokoliv. V play off je to důležité, protože hokejovost nám pomohla k nějakým gólům, ale díky obětavosti jsme těžké zápasy zvládali dotáhnout k výhře. Věřím, že na to kluci navážou i ve finále.

Fanoušci naopak věří, že jsi neodehrál poslední zápas za Spartu. Už víš, co bude v další sezoně?
Aktuálně nemůžu nic říct, protože nevím. Všechno se začalo řešit během play off, ale situace v Rusku i v Evropě je nejasná a všichni vyčkávají. Popravdě zatím nevím, v první řadě musím vyléčit nohu a budu fandit klukům, protože už jsou jen čtyři výhry od titulu. Volna budu mít hodně, takže budeme řešit, co bude dál, ale setrvání je jednou z možností.

HORÁK: POSTUP JE BÁJEČNÝ POCIT

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek