1. 4. 2022 HC Sparta

Tomášek: V kabině je výborná atmosféra

Ve čtvrtfinále play off proti Liberci byl útočník David Tomášek se čtyřmi góly a pěti asistencemi nejproduktivnějším sparťanem, ale za sebe nekouká a vyhlíží jen nedělní start semifinále. "V kabině je výborná atmosféra, všichni si pomáháme a stojíme za sebou," pochvaluje si před těžkou sérií s Českými Budějovicemi.

Jak sis užil dva dny odpočinku a přípravu na semifinále?
Jsme za krátký odpočinek rádi, hlavně po tom pondělním maratonu. Bylo těžké usnout, takže jsme dostali dva dny, abychom si odfrkli. Já jsem občas blázen, že si pustím ostatní zápasy, ale na štěstí nic nedávali, tak jsem si dal saunu. (směje se) Časově to vyšlo ideálně, protože jsme skončili s Motorem podobně a mohli jsme dát dohromady nějaké šrámy.

Co od série s Motorem očekáváš?
Musíme podat stoprocentní výkon, který jsme předváděli ve čtyřech z pěti zápasů s Libercem. O svých kvalitách víme, známe i negativní stránky, které nám tolik nejdou. Když dáme do každého zápasu sto procent, můžeme uspět.

České Budějovice se spoléhají zejména na zkušené hráče, tak jak na ně?
Žádnou speciální přípravu nemáme. Víme o nich, ale máme svůj plán, jak se chceme prezentovat. Mají zkušené hráče, kteří znají, co mají v play off dělat. I oni ale mají negativní stránky, kterých se pokusíme využít.

Čekáš, že se nás pokusí rozhodit i jinak, jako to zkoušeli hráči Liberce?
Je to play off. Oba týmy udělají cokoliv, aby uspěly. My jsme měli podobnou sérii s Libercem, který měl takových hráčů taky dost, takže jsme připravení. Ať si dělají, co chtějí. My budeme koncentrovaní na sebe.

Jak důležité bude vstoupit do série vítězně?
Všichni se vrací k prvnímu zápasu s Libercem. Chápu, že 7:0 vypadá děsivě, ale v play off se takový zápas občas utrhne. My se nebudeme zlobit, když podobný zápas zopakujeme, ale budeme rádi i za výhru o gól - bod z ní bude stejný. Chceme hlavně využít domácí prostředí, nastavit své tempo, ve kterém chceme hrát.

Ve čtvrtfinále se ti osobně velmi dařilo, cítíš se nejlépe v kariéře?
Jde také o úhel pohledu. Jedna strana jsou body, ve kterých jsem takové play off nikdy neměl, ale herně jsem vždycky sebekritický. Určitě je pravda, že rozhoduje hlava. Schopnosti jsou na podobné úrovni, ačkoliv samozřejmě záleží na typu hráče. Návratem sem do Sparty nějak všechno zapadlo, ale snažím se držet při zemi. Už je nová série a nebude lehké na čtvrtfinálové výkony navázat.

Nastupoval jsi znovu na křídle i centru, kde se tedy cítíš nejlépe?
Už jsme moji pozici řešili minulý rok. Dříve jsem nad tím přemýšlel více, teď už je mi to jedno. Od té doby proběhly nějaké srazy nároďáku, hrál jsem v Rusku a pozice jsem střídal podle potřeby. Někdy mi sedne více centr, kde jsi více na puku a můžeš tvořit, na křídle zase člověk nemá tolik defenzivních úkolů a má více síly dopředu. Záleží i na spoluhráčích.

Jak si pochvaluješ spolupráci s Chlápou a Vitym?
S klukama jsme hráli asi tři čtyři zápasy, než přišly disciplinárky. Vity je strašně pracovitý kluk a na svůj věk takticky výborně vybavený. Trenéři ho dali k nám, kde měl trošku více černé práce. Možná nebyl tolik vidět, ale pro celou lajnu toho odpracoval hodně.

Chlápa na první gól v play off čeká, ale zase se proměnil ve tvého dvorního nahrávače, takže jste spokojeni, ne?
Chlápa se s tím popere. Gól by mu možná pomohl, ale výborně nám nahrával a je natolik zkušený, aby si na svůj čas počkal. Buď přijde už teď, nebo se trefí i později v důležitějších momentech. Máme výbornou atmosféru v kabině, všichni si pomáháme a stojíme za sebou, což je důležité.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek