7. 2. 2017 Robin Mana

Trenér Kalous: Na kluky jsem hodně pyšný

Historicky nejdelší sparťanská cesta boji Champions Hockey League nakonec končí po finálové prohře s Frölundou těsně pod vrcholem. Sparťané padli na ledě obhájce trofeje v prodloužení, v právě uplynulém ročníku soutěže však zanechali skvělý dojem. "Sice to mělo hořký konec, ale jsem na kluky hodně pyšný za tu neuvěřitelnou cestu, kterou prošli," vysekl svým svěřencům poklonu kouč JIŘÍ KALOUS.

Utkání se pro Pražany rozjelo více než dobře, když je už po 150 vteřinách poslal do vedení Lukáš Cingel, druhý gól Sparty přidal v oslabení Vrána, soupeř však pokaždé dokázal reagovat. Více než to však úvodní třetinu poznamenalo vyloučení Miroslava Formana, pro kterého utkání skončilo již v deváté minutě, o chvíli později navíc desetiminutový trest inkasoval Michal Řepík. Hra ve čtyřech poznamenala sparťanskou hru i po pauze.

"Musím říct, že jsme dobře rozehráli první třetinu, i když tam byly zbytečné fauly, nechali jsme se vyloučit, což pak vedlo k tomu, že soupeř vyrovnal.Ve druhé třetině nás domácí tým přehrával, těžko jsme se rozjížděli. Tam si myslím, že nám hodně chyběly síly, které jsme museli vydat během oslabení v první třetině," zhodnotil hostující kouč.

Druhou část ovládli domácí nejen herně, ale i výsledkově, v té třetí to však byli sparťané, kdo určoval tempo hry. Po vyrovnání Lukáše Klimka sahali hosté několikrát po rozhodující brance, gólman hostů však i díky notné dávce štěstí zůstal nepřekonán.

"Ve třetí části už šlo o všechno. Museli jsme to stáhnout do tří pětek, nebylo na co se šetřit. Už to bylo buď, anebo. V závěru jsme domácí tým dostali pod tlak, vytvořili jsme si hodně šancí, byla velká škoda, že jsme některou z nich neproměnili a do té branky to nedotlačili," komentoval vzepětí svého týmu Kalous.

13
Tolik zápasů museli sparťané odehrát v cestě za stříbrem v CHL

O vítězi tak muselo rozhodnout dvacetiminutové prodloužení, které se nezvykle hrálo se třemi hráči na obou stranách. V klíčové části hry měli navrch domácí, kterým se na rozdíl od sparťanů podařilo vystřídat. Více sil na straně soupeře nakonec rozhodlo, v čase 61:27 vystřelil Frölundě výhru Nicklas Lasu. "Strašně nás mrzí ten závěr, že jsme ho nezvládli. V prodloužení jsme tu chybu bohužel udělali my. Nesehráli jsme dobře útočné pásmo, odevzdali jsme kotouč a oni pak měli výborný tlak do branky."

Po počátečním zklamání však nakonec přece jen převážil pocit dobře vykonané práce a pozitivní hodnocení nejúspěšnější sparťanské sezony v Champions Hockey League. "Sice to mělo hořký konec, ale jsem na kluky hodně pyšný za tu neuvěřitelnou cestu, kterou prošli. Myslím, že jsme tu soutěž zvládli dobře. Opravdu mě těšilo, že jsme byli schopni hrát vyrovnané partie s týmy ze špičkových lig, ať to byli Fini, Švédi, či Švýcaři, a dokázali jsme přes ně přejít až do finále. Kluci to zvládali opravdu skvěle, určitě máme na čem stavět," dodal trenér Kalous, který neopomenul pochválit také početnou výpravu fanoušků Sparty, která svému týmu vytvořila v Göteborgu skvělou atmosféru.

Fanoušci, to bylo něco úžasného, prostě skvělého. Opravdu jsem to nečekal, že by mohli dorazit v takovém množství. Když jsme se to v Praze dozvěděli, ohromně nás to překvapilo, byli jsme z toho nadšeni. Chtěl bych jim touto cestou ze srdce poděkovat. Byli slyšet celý zápas. To, že za námi vážili takovou cestu, to je prostě paráda," uzavřel kouč čerstvých vicemistrů Champions Hockey League.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek