1. 4. 2021 Daniel Ryl

Trenéři: Role kandidáta na titul se nezříkáme

Tréninková příprava na semifinále proti Liberci vrcholí a sparťané už vyhlíží sobotní start série. „Očekáváme tuhý boj se šťastným koncem pro Spartu. Věříme, že to bude skvělý hokej,“ říkají před prvními zápasy trenéři Miloslav Hořava a Josef Jandač.

Běží devět dní přestávky do startu semifinále, jak jste s nimi naložili?
Josef Jandač: První dva dny jsme odpočívali, pak jsme se opět začali věnovat tréninku. Soustředili jsme na herní varianty a taktiku, poslední dny budeme ladit vyloženě do prvních zápasů.

Miloslav Hořava: Pauzu jsme uvítali všichni, my i hráči. Už je to spíše o detailech, které se dolaďují. Těžko se dá něco výrazně změnit.

Co je největší zbraní Liberce?
Josef Jandač:
Mužstvo je za celé roky vycepované a má hraje dobře systémově. V posledních letech hráli play off dobře a jsou na ty zápasy zvyklí, což jejich největší zbraň.

Překvapilo vás, že vyřadili Hradec Králové už po čtyřech zápasech?
Miloslava Hořava:
Když budu mluvit za sebe, tak docela jo, vůbec jsem to nečekal.

Josef Jandač: Překvapilo mě to. Druhý a třetí zápas jsem viděl celý a přišlo mi, že je Liberec v těchto zápasech suverénně přehrál.

Co říkáte na prohlášení Liberce, že jsme jednoznačný favorit?
Josef Jandač:
Myslím si, že jsou to jen takové hry. Nechci to moc komentovat, je to každý rok stejné. Liberec má silné mužstvo a celá čtyřka je otevřená. Nezbavujeme se role kandidáta na titul, ale nebudeme se přetahovat, kdo je menší nebo větší favorit.

Budou rozhodovat první góly jako ve většině čtvrtfinálových sériích?
Miloslav Hořava:
V této sérii to podle mého roli hrát nebude. První gól je samozřejmě důležitý, ale nebude klíčový. Bude rozhodovat okamžitá forma všech hráčů.


Vytvoření vyrovnané kvalitní dvojice Matěje Machovského se Sašou Salákem se zpětně jeví jako dobrý krok, že ano?
Josef Jandač:
Tím, že jsme přešli přes Olomouc ve čtyřech zápasech a Saša nás několikrát v těžkých momentech podržel, byla to dobrá volba. V žádném případě nechceme snižovat pozici Machyho, který může do série proti Liberci naskočit.

Saša Salák očekává narození potomka, máte domluvu, jak budete případně reagovat?
Josef Jandač:
Jsou situace, které můžete ovlivnit a těmi druhými se nezaobíráme. Uvidíme, jak si to Saša s paní načasovali. (usmívá se) Když porod zasáhne do série s Libercem, budeme případně reagovat, ale aktuálně žádnou dohodu nemáme.

Pane Jandači, máte motivaci vrátit Liberci finálovou porážku z jara 2016?
Josef Jandač:
To už je dávno pryč. Týmy jsou obměněné, někdo si finále pamatuje, někdo ne. V hokeji to takhle nejde brát. Mám motivaci vyhrát titul a jestli se nám postaví do cesty Liberec nebo někdo jiný, musíme ho porazit, jinak končíme. V českém rybníčku to takhle je. Plzeň v minulých letech narážela na Olomouc, předtím postoupila a letos je hořká, protože tentokrát neuspěla. Takhle to ve sportu bývá. Aktuálně na sebe narazila nejlepší čtyřka, která si to rozdá na férovku.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek