4. 10. 2018 Derek O´Brien, Daniel Ryl

Uwe Krupp: Těší mě dobrá oslabení i defenziva

Kouč UWE KRUPP má za sebou prvních sedm zápasů Tipsport extraligy na lavičce Sparty. Německý stratég je zatím spokojený zejména s defenzivní hrou podpořenou jistými výkony Matěje Machovského, ale zároveň přiznává, že mají jeho svěřenci co zlepšovat. O další body budou hrát sparťané už v pátek na ledě Olomouce a v nedělním utkání proti Zlínu. "Musíme být důrazní, nenechat se vylučovat a nepolevovat," nabádá bývalý vynikající obránce a vítěz dvou Stanley Cupů.

Trenére, máte za sebou úvodních sedm zápasů nové sezony. S čím jste nejvíce spokojený?
Jsem docela spokojený s vyrovnaností výkonů. Kluci hrají naplno v každém zápase a ve většině z nich velmi dobře dodržovali náš systém. Dobrá byla také naše oslabení a hra v defenzivě. Každý mluví o tom, jak chytá Matěj Machovský, který odvádí skvělou práci, ale pochvalu si zaslouží také kluci, kteří hrají před ním.

Co musíte v dalších zápasech pro změnu zlepšit?
Mám pocit, že v několika zápasech jsme začali dobře, ale během hry, obzvlášť když bylo vedení těsné, jsme polevili a snažili se bránit vedení - dokonce i o jediný gól. To umožnilo soupeři, aby se vrátil do hry a získal nějaký impulz. I kvůli tomu jsme prohráli s Hradcem Králové a v Mladé Boleslavi. Po minulém víkendu jsme o tom mluvili a hráči v posledním utkání s Chomutovem odvedli dobrou práci.

Vraťme se k zápasům proti Mountfieldu a Mladé Boleslavi. V obou případech jste měli několik šancí, ale pokaždé jste vedli jen o gól...
V těchto zápasech jsme měli spoustu šancí na vstřelení druhého gólu, ale nevyužili jsme žádnou. Buď brankáři předvedli skvělý zákrok, nebo jsme ji prostě neproměnili. Takový je někdy hokej, ale když už se to stane znovu, chceme mít tlak, zůstat mimo trestnou lavici a nepolevit.

Rozhodovala i vaše vyloučení?
Všiml jsem si určitého vzorce, že jsme soupeře tlačili, ale pak jsme dostali trest. I když soupeř neskóroval, dostal dvě minuty, aby se vrátil do hry a změnil dění zápasu. To je něco, co jsme řešili a chceme to změnit.

Ve druhém utkání proti Hradci Králové jste nechal odpočívat lajnu Lukáše Pecha. Máte v plánu nechávat odpočívat hráče pravidelně?
Záleží na zdraví. Když máme zdravý tým, měli bychom dát šanci mladým hráčům. Všichni s námi absolvovali přípravu, takže je důležité je dostat do hry. Máme dobrou skupinu mladých hráčů, kteří si zaslouží dostat šanci, což podle mého každý v týmu chápe. Bylo to také období, kdy jsme hráli pět zápasů v deseti dnech, takže to nikoho nezaskočilo.

Do sezony vstoupil jako jednička Matěj Machovský, který i díky skvělým výkonům a formě odchytal všechna utkání. Máte v plánu dát prostor i Davidu Honzíkovi?
David si určitě šanci zaslouží. Ve středu chytal za Slavii a vychytal nulu. V tréninku pracuje dobře, v přípravě předváděl dobré výkony, takže se mu pokusíme dát prostor. Je těžké vytáhnout z branky někoho, kdo má za sebou zápasy jako Macho, ale určitě dostane šanci i David.

Máte za sebou prvních zápasů v české Tipsport extralize. Jak na vás zapůsobila?
Rychlost je v zápasech opravdu vysoká. Utkání mají dobré tempo, hokejová úroveň je vysoká a hraje se dobrý hokej. Myslel jsem si, že německá liga je hodně o těsných výsledcích, ale když se podíváte, kolik padá gólů, tak v extralize není mezi týmy velký rozdíl, což znamená, že každý zápas je těžký a není tu žádný soupeř, kterého byste mohli podcenit.

Našel jste něco, co vás překvapilo?
Čekal jsem, že tu bude hokej otevřenější. Myslel jsem si, že kluci budou mít více prostoru, ale na ledě je méně místa, než jsem čekal. Většina týmů je velmi dobře organizovaná a hraje dobře v defenzivě, takže v nejtěžších zápasech, které jsme hráli, nebyl na ledě prakticky žádný prostor. To se mi líbí, je to velká výzva.

Zámořští hráči zapadli do kabiny dobře, pochvaluje si Krupp

Jak se přizpůsobily tři zámořské posily Jeremie Blain, Steven Delisle a Zach Sill?
Dobře. Jeremie je skvělý hráč na modrou čáru a hraje spoustu minut. Steven je dobrý ve vlastním obranném pásmu, spolehlivý na oslabení a je to charakterní kluk. Oba se do kabiny i týmu dobře hodí. Zach byl posila, kterou jsme přivedli, protože jsme hledali bránícího centra a řekl bych, že je zatím vynikající! Je to klíčový hráč na vhazování, kde má úspěšnost kolem 62 procent. Všichni tři do týmu dobře zapadli, jsou pokorní, ne žádné primadony.

Ani jeden z nich česky nemluví. Jak zatím zvládáte komunikaci v kabině vy?
Říkal jsem si, že to bude obtížné, protože pro trenéra je komunikace možná to nejdůležitější. Po prvním týdnu přípravy jsem ale viděl, že to nebude velký problém. Někteří kluci mluví anglicky perfektně a většina kluků rozumí tak, aby pochopili, co chci říct. Kluci, kteří moc anglicky nemluví, už moje pravidla pochytili. Jako trenér se během tréninku hodně opakujete, není to tak, že byste pořád chodili s něčím novým. 

175
Sparta přitvrdila! Za prvních sedm zápasů nové sezony má na kontě už 175 bodů v Radegast indexu a v celé soutěži jí patří třetí místo za prvními Pardubicemi a druhým Litvínovem.

Vy i Jaroslav Nedvěd jste bývalými obránci. Kladete tedy na defenzivu větší důraz?
Chci dát co nejvíce gólů, a co nejméně jich dostat. Jednoduché. (směje se) Ne, samozřejmě se soustředím na obránce a chci, aby dodržovali své pozice. Když obránce začne bruslit po celé ploše, útočník by měl přebrat jeho pozici a skončíte se dvěma hráči mimo jejich pozice. V dobře strukturované hře jde puk od obrany rychle k útočníkům. Každou chvílí se obránce zapojí do útoku, ale nemám rád, když obránci útok uspěchají.

Zmiňujete, že tým hrál dobře v defenzivě, ale podle statistik na něj šlo nejvíce střel z celé extraligy...
Ty statistiky jsem viděl, takže je otázka, odkud ty střely přichází. Machovský může tyto střely bez problému vidět, když před ním není žádná skrumáž. Samozřejmě, že každá střela může skončit gólem, takže možná potřebujeme to číslo trošku snížit, ale celkově si myslím, že počet opravdu kvalitních šancí, které jsme soupeřům dovolili, je poměrně nízký.

V pátek vás čeká Olomouc, která má v průměru nejvíce střel na zápas (32,67) z celé soutěže. Co od ní čekat?
Ano, bude to pro nás výzva. Olomouc je rychlý tým a v každém zápase hrála intenzivně. Víte, jak se každý tým na Spartu připraví, takže musíme být důrazní, nevylučovaní a dostat se do hry. Olomouc bude těžký soupeř a v neděli nás čeká také Zlín. Co už jsem stihl zaslechnout, když přijedou do Prahy, hrají velmi dobře v defenzivě a čekají na své šance, takže v obou zápasech musíme hrát chytře. O víkendu nás čekají dva náročné zápasy.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek