29. 12. 2022 Daniel Ryl

V boji o finále narazíme na švédské Örebro

Sparťané už mají po dni odpočinku jasno! V pátek 30. prosince od 15:10 hodin bude naším semifinálovým soupeřem na Spengler Cupu švédské Örebro, které po druhém místu ve skupině zdolalo ve čtvrtfinále Kanadu zaslouženě 3:1. Bitvu o finále můžete sledovat v přímém přenosu ČT sport.

Den volna na saních, pak trénink a příprava

Dvě výhry nad Kanadou a Davosem v základní skupině zajistily našemu týmu volnější čtvrtek. Před večerním tréninkem došlo na zasloužený relax. Nastydlí se kurýrovali, zdraví vyrazili na horský vzduch.


Velkým hitem u sparťanů se stala sáňkařská dráha z vrcholu Rinerhorn, kam ve čtvrtek vyrazili nejmladší sparťané vedení bratry Vitouchy spolu Kubou Konečným, Tomášem Tomkem a Martinem Böhmem pod dozorem kondičního trenéra Davida Skřivánka. Další část týmu vyrazila chytat bronz na nedaleký vrch Jakobshorn, kde tentokrát nechyběl David Tomášek s Erikem a Gustafem Thorellem. Jiní dali přednost regeneraci v hotelovém wellness.

>>>BLOG ZE SPENGLER CUPU ČTĚTE ZDE<<<

Örebro - mladý klub s českou stopou

Švédský celek si do Davosu převezl formu z ligy, když po mizerném listopadu vyhrál posledních pět z šesti prosincových zápasů. Örebro se tak vyšvihlo na páté místo tabulky, po čemž se mu daří i na mezinárodní scéně. Úvodní porážku 2:5 s Ambri-Piotta odčinil švédský celek proti IFK, který zdolal díky slušné hře v přesilovkách i oslabeních.

Ve čtvrtfinále proti Kanadě pak Švédové předvedli důsledný a zodpovědný výkon, který jim pomohl k premiérovému postupu mezi nejlepší čtyřku. Mladý celek, jenž byl založen v roce 1990 a nejvyšší soutěž hraje devátou sezonu, má ve své historii také bohatou českou stopu.

Čerstvou posilou je útočník Radek Mužík, který se stal sedmým Čechem v klubu. Nejvýraznější stopu zanechali obránci Petr Zámorský a nás současný bek Jakub Krejčík, který do Švýcarska kvůli zranění neodcestoval. V minulosti hájili jeho barvy Libor Šulák, Jakub Petružálek, Lukáš Vopelka a také brankář Dominik Furch.

Koho sledovat?

Nejvýraznějším jménem je bez debat brankář Jhonas Enroth. Mistr světa z roku 2013 však není jediným světovým šampionem, o čtyři roky později slavil zlato také obránce Philip Holm. Zlato má doma také zkušený finský útočník Jani Lajunen, jenž však do čtvrtfinále nezasáhl vinou nemoci.

Tahounem týmu je také švédský útočník Mathias Bromé, který si před dvěma lety zahrál 26 zápasů za Detroit. Zkušenosti z NHL i KHL má také kanadský útočník Quinton Howden, tradičními účastníky světových šampionátů jsou pro změnu lotyšstí útočníci Rodrigo Abols a jeho parťák Rihards Marenis.

Bilance se Švédy je pozitivní, leč vousatá

Na Örebro narazíme vůbec poprvé, ale se švédským hokejem má Sparta v rámci Spengler Cupu zkušenosti. Všechny tři jsou ale z pořadů pro pamětníky. V prvních zlatých letech 1962 a 1963 jsme dokázali porazit Forshagu i Wifstu/Östrands, o rok později už bylo MoDO nad naše síly a sparťané tehdy brali jen bronz.

V moderní historii Spengler Cupu čelil náš tým klubům z různých zemí, na konfrontaci se švédským soupeřem však čekáme už dlouhých 58 let. Vylepšíme svou pozitivní bilanci?

V den zápasu...

Zápasy 30. prosince nám na Spengler Cupu příliš nesvědčí. Od roku 2000 jsme si připsali jednu výhru a čtyři porážky. Nejprve jsme prohráli 4:5 s Kanadou, o rok později přejeli TPS Turku, které nám však porážku o rok později oplatilo. Následně jsme v roce 2004 padli s hvězdným Davosem, zatímco o rok později nám nevyšlo utkání s Kanadou.

Věděli jste, že...

Örebro si připsalo velmi cenný skalp, jelikož se Kanada nepodívá do semifinále Spengler Cupu po dlouhých jedenácti letech. Šestnáctinásobný šampion naposledy padl ve čtvrtfinále v roce 2011, kdy po nájezdech nestačil na německý Wolfsburg.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek