9. 10. 2019 Petr Pavlík

Vápenka: Věřím, že spolupráce bude fungovat

Už dlouhé roky je oporou brankoviště našeho týmu. Brankář MICHAL VÁPENKA z našeho parahokejového týmu dokáže několikrát za zápas vytáhnout ze svého repertoáru řadu skvělých zákroků. "Musíme jít postupně za naším cílem," říká v právě se rozjíždějící sezoně klíčový muž v sestavě našich para hokejistů.

Tým působí na začátku sezony jako dobře sladěný. Funguje v kabině správná chemie?
Partu máme dobrou, vycházíme spolu všichni velmi dobře. Máme trochu specifický až trochu přehnaný černý humor. Myslím si, že drtivá většina lidí by to s námi nevydržela. Na druhou stranu to k tomu patří. Jsem jedině rád, že to takhle máme nastavené, protože jinak by byla nuda.

V nové sezoně máme zatím tři body, po úvodní prohře jste slavili výhru. Jaké jsou cíle pro sezonu?
V první řadě musíme postoupit do play-off, pak se uvidí. V létě jsme dobře posílili, kádr se nám docela slušně rozrostl o několik jmen. Doufáme, že by to mohlo cinknout nějakou tou medailí. Uvidíme, jak vše dopadne. Myslím si, že není potřeba hned hned na začátku sezony po dvou zápasech říkat, že chceme medaili nebo být ve finále. Nejsem toho zastáncem. Spíš preferuji jednotlivé kroky, a zejména účast v play-off. To je hlavní. Pak se může stát cokoli.

Budeme jedině rádi, když se o nás budou lidi víc zajímat než doposud. Pak se nám bude daleko líp dýchat i hrát.
Brankář Michal Vápenka

Jsou pro tebe klubové úspěchy na prvním místě?
Snažím se odvádět pro tým tu nejlepší práci. V minulé sezoně to bohužel necinklo, stane se. Dělali jsme, co jsme mohli. S ohledem na sestavu jsme odehráli dobré play-off, takže nějaké velké zklamání to pro nás určitě není. V životě se stávají i horší věci.

Minulou sezonu bylo v akci i několik cizinců. Fungovalo to?
Je jedině dobře, když se zvýší úroveň naší soutěže tím, že jsou pozváni hráči z různých týmů. Na druhou stranu to má negativum v tom, že vlastně neumíme dlouhodobě vychovat hráče, kteří by byli schopni táhnout tým nebo se třeba dostat až do reprezentace. Je hezké, když si pozveme pár kluků ze zahraničí a pomůžou nám vylepšit schopnosti mladých hráčů, ale v podstatě to nebuduje žádnou smysluplnou koncepci do budoucna.

V parahokeji bývá hra rychlá a často velmi náročná na fyzičku. Vnímáš to tak?
Když se v parahokeji nepovede nějaký souboj u mantinelu nebo přečíslení, dá se z toho vytvořit mnohem víc než u normálního hokeje. Ubránit hráče s krátkými hokejkami není jednoduché a jde to spíš tělem nebo pozičně. Chybí rozsah dlouhé hokejky, kdy hráč s krátkou holí musí hrát především dobře pozičně a snažit se jiného ubránit. Není to jako v hokeji, když se hráč uvolní, mávne hokejkou a svým rozpětím má kolem sebe čtyři metry místa.

Prožíváme poněkud divoký úvod sezony. Co je podle tebe potřeba zlepšit?
Je to takové nahoru dolů. Škoda, že jsme v úvodních zápasech trochu vypustili konce zápasů. Ovšem něco podobného se nám stávalo už i v minulé sezoně. Zápasy byly několikrát už pohodlně vyhrané, ale zhatila to koncovka. Zbavovali jsme se puků, vyhýbali se soubojům... Je potřeba zvládat koncovky zápasů a dohrávat je naplno. Nemusí to vždycky být jenom útočné, ale je to o tom, aby se nevypustil jediný souboj u mantinelu. Samozřejmě platí, když soupeři nepůjčím puk, gól dostat nemůžu. (usmívá se) V posledních zápasech už to ale vypadalo slušně.

V létě přišla řada zvučných jmen. Jsi s nimi spokojený?
Tým je poskládaný skvěle, vedení odvedlo opravdu dobrou práci. Jména tam jsou parádní. Myslím si, že tenhle tým může mít velkou budoucnost. Kluci musí ukázat nasazení, které v sobě mají. Pak můžeme být úspěšní.

V sezoně jsme zatím odehráli dva zápasy doma. Byl jsi už navštívit zápasy A-týmu?
Náš tým chodím podporovat. Byl jsem na prvním zápase s Plzní a také na derby se Slavií v přípravě. Utkání s rivalem jsem si samozřejmě nemohl nechat ujít. Když mám zrovna čas a zvládám skloubit tréninky, milerád se zajdu podívat. Bohužel chodím spíš nepravidelně. Snažím se, ale někdy to prostě nevyjde.

450
Tolik odchytaných minut v dresu Sparty si na své konto připsal Michal Vápenka.

Parahokej zatím není v Česku tolik na očích, jako by si zasloužil, souhlasíš?
My jsme tak trochu detašované pracoviště. Hrajeme a trénujeme na stadionu ve Strašnicích, který je pro nás vyhovující svou velikostí a bezbariérovostí. V zásadě jsme tady velmi spokojení. Akorát nám trošku chybí ten kontakt s velkou Spartou. Doufám, že se to do budoucna i díky novým dresům a kampani #Nezastavíš ještě zlepší. Budeme jedině rádi, když o nás bude vědět daleko víc lidí než doposud. Ne že bychom se chtěli nějak zviditelňovat, ale když se o nás budou lidi víc zajímat, bude se nám daleko líp dýchat i hrát.

Zviditelnit parahokej dokázalo i mistrovství světa v Ostravě, kam chodily na zápasy českého týmu tisíce lidí. Byl to zážitek na celý život?
Tu klasickou parahokejovou mánii rozpoutal hlavně pořadatel Jiří Šindler, který se rozhodl, že pro nás udělá ty nejlepší možné podmínky a že se bude snažit o to, aby byla plná hala. Ač se vlastně čekalo, že přijdou dva až tři tisíce lidí, tak nakonec těch lidí přišlo sedm a půl tisíce. Bylo to úplně úžasný, nemám slov. Pak už byla hala jenom vyprodaná a bylo to prostě neuvěřitelný. Jsem šťastný, že jsme nezklamali lidi, kteří nám fandili nebo nás přišli podpořit přímo do haly. Jim patří obrovský dík za to, co tam pro nás dokázali vytvořit. Atmosféra byla nepopsatelná.

Tím pádem odhaduji, že se muselo na ledě hrát úplně samo...
Já to mám trošku jinak. Pokud jsem byl na ledě, snažil jsem se to malinko nevnímat, protože ta spojka euforie a výkon u mě moc nefunguje. Potřeboval jsem být hlavně v klidu a ustát si svoje věci, které potřebuju k chytání. Podobné soustředění ke mně jako ke gólmanovi a obecně k určitým věcem patří. Tu parádní atmosféru jsem si užíval spíš až po těch zápasech.

Vedení Sparty vám před sezonou předalo nové dresy. Potěšilo vás to?
Určitě. Dresy jsou fajn. Strašně se mi líbí naše vzájemné propojení a celkově to, že je o nás zájem. Z toho jsem opravdu moc nadšený, dresy jsou parádní. Moc za vše děkujeme.

Rozpis zápasů sparťanských para hokejistů:

19. října 2019 – HC Sparta Praha – SKV Sharks Karlovy Vary (Icerink Strašnice, 13.30 hod.)

9. listopadu 2019 – HC Sparta Praha – SOHO Olomoučtí Kohouti (Icerink Strašnice, 13.15 hod.)

10. listopadu 2019 – HC Sparta Praha – SHK Mustangové AUTO IN

30. listopadu nebo 1. prosince 2019: SKV Sharks Karlovy Vary – HC Sparta Praha

14. prosince 2019 – HC Sparta Praha – SHK LAPP Zlín (Icerink Strašnice, 17:00 hod.)

15. prosince 2019 – HC Sparta Praha – HC Studénka

4. ledna 2020 – SOHO Olomoučtí Kohouti – HC Sparta Praha

5. ledna 2020 – SHK Mustangové AUTO IN – HC Sparta Praha

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek