16. 1. 2023 HC Sparta

Vauhkonen: Tvrďák z Finska novou posilou

Těžký závěr sezony se blíží, proto vedení klubu nadále posiluje náš tým! Do Sparty přichází zkušený důrazný forvard Olavi Vauhkonen, který v aktuálním ročníku působil ve finské SaiPě. Brzy čtyřiatřicetiletý útočník se tak stane po bratrech Thorellech třetím seveřanem v kádru.

Ačkoliv má Olavi Vauhkonen téměř dva metry a 110 kilogramů, dokáže být také produktivní. "Je to hráč, kterého je opravdu těžké dostat z předbrankového prostoru. Má parametry, které budí respekt, dokáže se soupeřům dostat pod kůži. Aspekty, které se do play off jednoznačně hodí," těší sportovního manažera Jaroslava Hlinku. Vauhkonen podepsal kontrakt do konce stávající sezony.

Zkušený univerzální křídelník, který strávil v podstatě celou kariéru ve Finsku, se může těšit na druhé zahraniční angažmá. V aktuálním ročníku si totiž připsal ještě šest startů za švýcarský La Chaux-de-Fonds.

"Hodně využívám své tělo, jsem vysoký, takže se nebojím přitvrdit. Rád hraju ofenzivní hokej, ale tvrdé práce vzadu se rozhodně neštítím," říká o sobě Olavi, který dokonce v roce 2010 nastoupil proti Spartě, a to v rámci European Trophy, kdy jsme na ledě Jokeritu zvítězili 2:0.

Bývalý hráč Jokeritu, Lukko Rauma, Sportu či Tappary má na kontě celkem 516 startů v nejvyšší finské soutěži se solidní bilancí 114 gólů a 126 asistencí.

ROZHOVOR S OLAVIM VAUHKONENEM:

Jak se zrodil tvůj přestup do Sparty?
Všechno se seběhlo opravdu velmi rychle. První kontakt proběhl v pátek a v pondělí jsem už seděl v letadle. A teď jsem tady. Vybral jsem si novou výstroj v obchodě Bauer, nafasoval týmové oblečení, seznámil se s několika spoluhráči a částí realizačního týmu. V úterý se budu hlásit na prvním tréninku. Jsem moc rád, že tady můžu být.

Přicházíš z posledního týmu finské ligy, motivuje tě zase hrát o přední příčky?
Samozřejmě, to je obrovská motivace. Vždy se hraje lépe, když jste mezi prvními. Hodně se těším na play off, Sparta má skvělý tým a má velkou šanci udělat úspěch. Udělám maximum, abych k tomu pomohl.

Co od svého angažmá tady očekáváš?
Cíl nás všech bude vybojovat co nejlepší umístění. Proto hrajeme hokej. Doufám, že do týmu dobře zapadnu a že budu co nejvíce nápomocný.

Jakým stylem hry se chceš prezentovat?
Hodně využívám své tělo, jsem vysoký, takže se nebojím přitvrdit. Rád hraju ofenzivní hokej, ale tvrdé práce vzadu se rozhodně neštítím.

Téměř celou kariéru jsi hrál ve Finsku. Těšíš se na změnu prostředí?
Určitě, je to nový impuls. Vždy je hezké zažít něco nového, do Prahy se moc těším. Zase si odnesu nové zkušenosti, které mě mohou posunout.

Byl jsi někdy v Praze?
Ano, jednou na třídenní výlet. Město se mi moc líbí, Praha je krásná. Zatím jsem poznal jen malou část, brzy to napravím.

Na co se sem nejvíc těšíš?
Doufám, že budeme držet stejnou vlnu a budeme co nejvíce vyhrávat. Jsou tu skvělí hráči, spousta z nich si prošla i NHL, moc se těším na spolupráci s nimi!

Ve finské Tappaře jsi hrál po boku několika sparťanů, například Jiřího Smejkala, Adama Poláška nebo Michala Moravčíka. Mluvil jsi s někým z nich o Spartě, než jsi přišel?
Ani jsem to nestihl, všechno se domluvilo opravdu rychle. Jsem ale rád, že nejdu do úplně cizího prostředí, vždy je fajn, když v týmu někoho znáte. Celý proces začleňování je jednodušší a příjemnější.

PROFIL A STATISTIKY OLAVIHO VAUHKONENA:

Urostlý Olavi se narodil v Helsinkách, nikoho proto nepřekvapilo, že se i vzhledem ke svým parametrům vydal hokejovou cestou. V organizaci Jokeritu se prokousal až do juniorky, odkud se probojoval až na světový šampionát do 18 let. Dva góly a dvě asistence však finským mladíkům k medaili nepomohly, což ale Olaviho růst nepřibrzdilo.

V sezoně 2008/2009 si připsal prvních jedenáct startů, načež v další sezoně už byl stabilním členem áčka. Olavimu pomohly v růstu také dva ročníky ve druhé lize, po kterých ale i vzhledem k přesunu helsinského celku do KHL změnil barvy a zamířil do SaiPy.

V Lappeenrantě odehrál dvě sezony, načež stejnou dobu strávil také v Lukko Rauma, s nímž si zahrál Ligu mistrů. Od roku 2016 už patřil Sportu, odkud si na sezonu a půl odskočil do Tappary. V ročníku 2022/2023 si poprvé vyzkoušel krátké zahraniční angažmá ve Švýcarsku, odkud se vrátil do SaiPy, ale v lednu se dohodl na smlouvě se Spartou.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek