14. 2. 2018 Matěj Mayer

Věřím, že tvrdá práce se vyplatí, říká Kulda

Poslední den přestupové uzávěrky Sparta posílila obranu o dvě jména. Spolu s Tomášem Voráčkem přišel ARTURS KULDA, teprve druhý lotyšský hokejista v historii Sparty, který hrál naposledy za čínský Kunlun v KHL. Důrazný bek působil krátce i v NHL a účastnil se olympijského turnaje. Ke sparťanskému týmu se přidal na začátku tohoto týdne. „Mám rád výzvy, takže se na to těším. Chci prostě jít a vyhrát každý zápas,“ hlásí.

Proč jste na závěr sezony zamířil právě do Sparty?
Sezona v Kunlunu už se chýlila ke konci, byli jsme mimo play off a já jsem dostal nabídku přijít pomoct Spartě, a prodloužit si tak sezonu. Jít do skvělé organizace a pomoct týmu vyhrávat, to mě lákalo. Bavili jsme se o té možnosti a pro mě to bylo snadné rozhodování.

Dosud byl jediným Lotyšem ve Spartě krajan Aleksandrs Jerofejevs, radil jste se s ním?
Ne, já jsem totiž nevěděl, že hrál ve Spartě. Ale kontaktoval jsem Marka Ďalogu, se kterým jsem hrál v této sezoně v Kunlunu. Jsme kamarádi a já jsem si užíval, že jsem s ním mohl být v jednom týmu v Číně, je to výborný kluk a taky hokejista. Právě on mi Spartu doporučil a dával mi o ní informace.

Splnilo angažmá v Kunlunu Red Stars vaše očekávání?
Sezona se nevyvíjela tak, jak jsme všichni plánovali. Měli jsme dobrý začátek, kdy jsme hráli dobře a měli jsme výsledky, ale najednou se něco stalo a nám se přestalo dařit. Pak už jsme neměli šanci postoupit do play off, takže z toho bylo zklamání.

V KHL jste si zahrál proti mladšímu bratru Edgarsovi. Jaké to bylo?
Byla to sranda. Myslím, že poprvé jsme proti sobě hráli v KHL před dvěma lety, když se vrátil ze Severní Ameriky. Nejdřív totiž hrál tam, stejně jako já… Pak jsme se přesunuli do KHL a zahráli si proti sobě. Moc nás to bavilo a fakt jsme se snažili jeden na druhého vytáhnout. Byla to hezká zkušenost.

Narodil jste se v Německu, hokej jste hrál v Lotyšsku, Rusku, USA, Kanadě, Finsku, Číně a teď míříte do České republiky. Kde to pro vás bylo nejzajímavější po hokejové i životní stránce?
Víte, to se těžko posuzuje. Myslím, že každý tým a každé město a stát, ve kterých jsem hrál, byly něčím zajímavé a jedinečné. Ze všech míst mám spoustu skvělých vzpomínek. Považuju to vždycky za výbornou zkušenost a jsem šťastný, že jsem měl možnost zahrát si na tolika místech.

Byl jste draftovaný do NHL a několik let jste se do ní snažil natrvalo prosadit. Proč to nevyšlo?
Myslím si, že jsem hrál dobře a měl jsem i slušné statistiky. Ale je to NHL, musíte být ve správný čas na správném místě… Je to i o štěstí a mě to prostě nevyšlo, okolnosti mi nehrály do karet. Ale aspoň pár zápasů jsem si v ní zahrál.

Jste známý svou zálibou v tvrdé hře. Čeští fanoušci si například mohou vybavit váš ostrý zákrok na Radka Martínka během MS 2011. Pamatujete si na tu situaci?
Pamatuju si na to. Dokončil jsem bodyček, ale nohy jsem měl pořád na ledě, nebyl tam loket ani nic podlého vůči Radkovi. Podle mě to byl normální hit, kterých se v zápasech stane spousty, hlavně v NHL je tohle normální. Dostal jsem suspendaci na tři zápasy, se kterou jsem nemohl nic dělat, ale nemyslím si, že to bylo něco jako nefér zákrok s úmyslem zranit. To jsem rozhodně nechtěl, a proto jsem nesouhlasil s tou suspendací.

Také velmi dobře blokujete střely, v KHL jste v této činnosti byl v sezoně 2014/2015 nejlepší. Můžeme očekávat, že budete v této statistice vysoko i v extralize? Je precizní defenzivní práce charakteristika vaší hry?
Ano, určitě to tak je. Budu dělat všechno, co umím, abych pomohl týmu vyhrát v každém zápase. Jsme v situaci, kdy bude každý zápas těžký a potřebujeme vyhrávat. Základní část brzy končí a my chceme do play off.

Na ledě jste ostrý chlapík, slyšel jsem ale o vás, že jste v soukromý kliďas, a dokonce umíte hrát na kytaru. Je to pravda?
Ano, je to věc, která mě opravdu baví. Jen si přeju, abych měl na hraní víc času, protože ho bohužel moc nemám. Hodně cestuju a netrávím moc času doma v Rize. Ale pořád se snažím se v tom zlepšovat.

113
Tolik střel zblokoval ARTURS KULDA během sezony 2014/2015. V tomto ohledu byl nejlepším hráčem KHL.

Za Lotyšsko jste si zahrál na ZOH 2014, letos se ale vaše země Zimních olympijských her v Pchjongčchangu nezúčastní. Mrzí vás to?
Samozřejmě, je to velké zklamání. Já jsem si hrozně užil poslední olympiádu v Soči. Byla to velká událost pro mě i pro lotyšský hokej. Je velká škoda, že se Lotyšsko nekvalifikovalo na olympiádu do Jižní Koreje…

Už jste někdy předtím byl v České republice? Víte něco o českém hokeji a Spartě?
Byl, hrál jsem několikrát v Praze proti Lvu. Taky jsem u vás byl na několika přátelských zápasech. Český hokej je známý všude po světě. Máte spoustu výborných hokejistů a jste velký hokejový stát. Několikrát jsem hrál taky proti českému reprezentačnímu týmu na různých mistrovstvích světa a olympiádě a vždycky to byl těžký soupeř. O Spartě vím, že je to jeden z nejstarších týmů v Česku. Každý ví, že je to výborný klub, který vyhrál několikrát titul. Pro mě je to velice dobrá a zajímavá zkušenost, že tady můžu být.

Ve Spartě budete naskakovat do rozjetého vlaku, tým bojuje o účast v play off. Jak se na tuto výzvu těšíte?
Mám rád výzvy, takže se na to těším. Rád vyhrávám, což je důvod, proč jsem tady. Chci prostě jít a vyhrát každý zápas.

Už jste mluvil s trenéry Sparty o tom, co po vás budou chtít?
Mluvili jsme spolu. Chtějí, abych hrál svou hru. To znamená být velice dobrý směrem dozadu a taky pomáhat útočníkům s ofenzivou. Prostě dělat, co umím. Věřím, že tvrdá práce se vždycky vyplatí.

Proč jste na dres zvolil právě číslo 44?
Tohle číslo jsme měl ve Winnipegu, když jsem hrál NHL. Pak jsem ho měl taky, když jsme hrál v KHL za Novosibirsk a Ufu. Se všemi těmi týmy jsem měl celkem úspěch a dařilo se mi s ním, takže doufám, že to tak bude i ve Spartě.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila