14. 1. 2018 Jakub Borovský

Výborný: Prohry nesu těžce, i kvůli fanouškům

Sparťané v neděli nedokázali v utkání Tipsport extraligy proti Pardubicím bodovat, když na domácím ledě podlehli soupeři 2:4. Trenér FRANTIŠEK VÝBORNÝ těžce snášel další porážku i skutečnost, že jeho svěřenci podruhé za sebou prohrávali po první třetině o dvě branky. "Tou první třetinou jsme je dostali na koně. Hráli jsme dnes o šest bodů a ztrácet dva góly v takhle vyrovnaném zápase je velká porce," mrzí Výborného.

Trenére, po minulém zápase opět podobný scénář, kdy jste po první třetině prohrávali o dvě branky. Co se stalo?
Tou první třetinou jsme je dostali na koně. Připravovali jsme se na to, že Pardubice hrají jednoduše. Hráli jsme teď dvakrát o šest bodů, protože i v minulém kole s Chomutovem to bylo o šest bodů. A ani jedno utkání jsme nedokázali zvládnout. Ztrácet dva góly v takových vyrovnaných zápasech je velká porce.

V čem byl v duelu s Pardubicemi největší rozdíl mezi vámi a soupeřem?
Pardubice si vytvořily v první třetině více šancí, pak jsme se trochu zvedali. Nedá se říct, že by tam nebyla snaha, ale to, co jsme si řekli, že máme vyhrávat osobní souboje, více se tlačit do brány, jako to dělaly Pardubice, tam nebylo. Vypadá to pak jako jednoduše inkasované góly, ale pro brankáře to je těžké, když obránci před ním hru nevyčistí.

Byla právě práce před brankou to, co měli hráči zlepšit, abyste mohli utkání vyhrát?
Už po první třetině jsme dost důrazně říkali, že hráči musí pracovat lépe v předbrankovém prostoru. Ale bohužel nejsme schopni některé věci technicky zvládnout. Za nepříznivého stavu hráči, i když vědí, co po nich chcete, mají zkratovité jednání a občas i banální věci řeší špatně. Nechci je ospravedlňovat, protože už po utkání s Chomutovem jsme je důrazně kárali, na Pardubice jsme se pak připravovali čtyři dny. Ať už šlo o přípravu na videu nebo na ledě, ale opět nám nevyšel vstup.

V zápase jste měli tři přesilovky, ale ani v jedné jste si nevytvořili vyloženou šanci. Čím si to vysvětlujete?
Ani jsme k nim nezavezli puk... Nevyhrajeme buly, každý kotouč ztratíme, kluci na modré to neposouvají do pásma a ujede nám to ven a znovu zavážíme. Takhle se to čtyřikrát otočí a je po přesilovce. I tak jsme branky dřív dávali, viz Pavelka, Kalina, Michálek. Nevím, jestli hráči mají strach, aby to nepokazili. Ale právě to potom vede k těm chybám.

8 761

Tolik fanoušků dorazilo v neděli do O2 areny.

Po minulém zápase říkal kouč Nedvěd, že se takový vstup už opakovat nesmí, ale opět jste po první třetině prohrávali o dvě branky.
Také jsem doufal, že se to už nestane. Nevím, čím to je. Připravili jsme se zodpovědně, věděli jsme, že potřebujeme body. Nechci říkat, že máme špatné hráče, to vůbec ne. Ale není tam ten klid na hokejkách. A když vedete 2:0, tak se vám dýchá líp. Ještě když jste na hřišti soupeře. Domácí se snaží tlačit, Pardubice zavřely velmi dobře střední pásmo, těžce jsme se tam prokousávali. Někteří hráči se nechtějí zbavit kotouče, nevolí ty jednoduché varianty jako nahození s tečí od spoluhráče, jít za kotoučem, do těla, zavřít mantinel…

Přestože se Spartě nedaří, opět tu přišlo na zápas více než osm tisíc fanoušků. Těší vás alespoň jejich podpora?
Chtěl bych poděkovat divákům, i když pak pískali, mají na to právo. Ale Sparta má úžasné fanoušky. I když vidí, že sezona není dobrá a je to nahoru dolů, tak stojí při hráčích a při Spartě. Věřím, že hráči jim to zase budou vracet a makat na maximum. Já sám to nesu velmi těžce, protože zodpovědnost k fanouškům je veliká. Beru to hodně citově a srdcem. Nespí se mi dobře, prožívám to hrozně moc a trpím za ty lidi. Je mi jich líto, protože vím, jak to prožívají, jakou mají radost z každého gólu. Snaží se tým burcovat, ale když to přeženu, to mužstvo mi momentálně přijde tak nějak mrtvé.

Další zápas vás čeká už v úterý. Jak zapracujete na tom, abyste tak rychle dokázali zvednout hráčům sebevědomí?
To se zvedá těžko, snažíme se o to celou dobu všemi možnými způsoby. Nevěřím, že to je v hlavách. Něco v nich může být, ale jsme profíci a už něco máme za sebou, tak musíme zvednout hlavu a odehrát to. Říct si "pánové, jdeme". Hráči na to musí mít koule.  

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek