29. 8. 2016 Petr Pavlík

Vzhůru do Edenu, Spartu čeká derby!

Spartu čeká další pikantní duel, který tentokrát odehraje v Edenu. Proti sešívaným budou sparťané hájit pozitivní bilanci z posledních vzájemných zápasů a duel se Slavií bude zároveň posledním přátelským zápasem před závěrečným duelem základní skupiny Champions Hockey League a před startem Tipsport extraligy. Jediné derby pražských "S" v této sezoně je na programu v úterý 30. srpna od 17.30.

Vršovický klub obměnil kádr a chce zpět mezi elitu

Slavia už má za sebou celkem osm přátelských zápasů a sedm z nich dokázala vyhrát! V tom prvním zavítala na led Kobry Praha, kde nastoupila sestava mladíků, která nakonec zvítězila jasně 8:1. Pražané byli při chuti a potvrdili svoji formu i v domácím prostředí proti karlovarské Energii, kterou porazili přesvědčivě 5:2. První zaváhání přišlo ve třetím zápase v domácím stánku Mladé Boleslavi, v němž Bruslaři nasázeli svému soupeři pět branek a rozhodli o své výhře 5:1 během jedenácti minut druhé třetiny.

Na sešívaných se venkovní porážka částečně podepsala i v následujícím utkání, jelikož doma prohrávali s kladenskými Rytíři až do půlky celého zápasu 0:1. Střelecké prokletí pražské Slavie zlomil až mladičký Tomáš Andrlík, kterého do konce druhé dvacetiminutovky napodobil Antonín Dušek. Hráči se lvem na hrudi průběh utkání už v poklidu kontrolovali a připsali si druhý domácí triumf v rámci letošní přípravy, když zvítězili nad svěřenci trenéra Pavla Patery 2:1.

Hned o den později přivítala Slavia jihokorejský Anyang Halla, který v minulosti trénoval nynější sparťanský asistent Jiří Veber. Asijského soupeře nakonec slávisté přetlačili těsně 2:0. Svoji skvostnou úspěšnost prezentovali svěřenci trenérského dua Razým - Srdínko i v duelu proti Litoměřicím. Z jejich ledu si odvezli těsné vítězství 2:1 po samostatných nájezdech. O sedm dní později se konala odveta s Kladnem, ve které svěřenci trenéra Razýma nasázeli Rytířům devět branek a zvítězili na jeho ledě poměrem 9:1. Roli favorita potvrdili i v dalším utkání, přestože tolik branek nepadalo. Pražané doma zdolali švýcarské Martigny 2:0.

INFORMACE O VSTUPENKÁCH NA DERBY

Slavia ztratila svoji oporu, ale přivedla náhrady

Za největší ztrátu můžeme považovat odchod obránce Pavla Kolaříka. Rodák z Vyškova přišel do Slavie před dvaceti lety a během nich si pouze "odskočil" k Boston Bruins. Ve dvou ročnících zaznamenal celkem třiadvacet duelů, během kterých nebodoval. Na farmě Providence Bruins odehrál tento obránce hezkých 117 zápasů včetně play off. Když si Kolařík nevybojoval stálé místo v NHL, rozhodl se pro návrat do své "vyvolené" organizace. Nyní svůj oblíbený klub opouští, ale ne tak docela, jelikož má z třetiligové Kobry domluvené střídavé starty.

Zajímavými přírůstky do sestavy jsou bezesporu útočníci Marek Loskot, Antonín Dušek nebo Michal Dragoun, který naposledy působil právě ve Spartě. Obranu sešívaných vyztužili zkušený Marek Drtina, Jan Pohl a Miha Štebih. Poslední jmenovaný pravidelně nastupuje v dresu slovinské reprezentace. Od roku 2009 si dal pouze dvě přestávky, jinak ho v národním týmu Slovinska můžeme vídat téměř neustále.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU SLAVIE:

PŘÍCHODY ODCHODY
Marek DRTINA (O, LHK Jestřábi Prostějov) Pavel KAŠPAŘÍK (Ú, bez angažmá)
Jan POHL (O, HC Slovan Ústí nad Labem) Zdeněk BAHENSKÝ (Ú, bez angažmá)
Miha ŠTEBIH (O, HC Dukla Jihlava) Tomáš MICKA (Ú, ukončil kariéru)
Roman CHLOUBA (Ú, Piráti Chomutov) Pavel KOLAŘÍK (O, HC Kobra Praha)
Martin KADLEC (Ú, SK Kadaň) Tomáš ANDRES (Ú, KeuPa HT)
Václav JANKOVSKÝ (Ú, SC Kolín) Milan HRUŠKA (O, HK Nitra)
Jiří RYS (Ú, BK Mladá Boleslav) Luboš ADAM (O, HC Nové Zámky)
Michal DRAGOUN (Ú, LHK Jestřábi Prostějov) János VAS (Ú, Székesfehérvár)
Antonín DUŠEK (Ú, Piráti Chomutov) Marek LOSKOT (O, bez angažmá)

Věděli jste, že...

- nový trenér Sparty Jiří Kalous spojil svou minulost právě se Slavií? V Edenu vedl mládež, ale v roli asistenta a hlavního trenéra působil také u prvního týmu.

- z minulých pěti vzájemných duelů vyzněly hned čtyři ve prospěch Sparty?

ZAJÍMAVÉ POROVNÁNÍ OBOU TÝMŮ

SLAVIA VS. SPARTA
26 letPrůměrný věk27 let
Milan Mikulík 35 let (10. listopadu 1980)Nejstarší hráčJaroslav Hlinka 39 let (10. listopadu 1976)
Jan Kern 17 let (27. prosince 1999)Nejmladší hráčPetr Kalina 18 let (9. července 1997)
183 cmPrůměrná výška186 cm
Marek Drtina 196 cmNejvyšší hráčPetr Kumstát 198 cm
Jaromír Kverka a Petr Tejral 171 cmNejmenší hráčLukáš Pech 172 cm
84 kgPrůměrná váha88 kg
Karel Drahorád a Antonín Růžička 94 kgNejtěžší hráčRichard Nedomlel 106 kg
Petr Tejral 70 kgNejlehčí hráčPetr Kalina 72 kg
12Zápasy na MS95
Miha Štebih 7Nejvíce startů na MSJaroslav Hlinka 53
0Zápasy na ZOH3
0Nejvíce startů na ZOHMichal Barinka 3
0Zápasy v NHL117
0Nejvíce startů v NHLJaroslav Hlinka 63
0Zápasy v KHL649
0Nejvíce startů v KHLTomáš Netík 216

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek