10. 9. 2016 Jan Volf, Daniel Ryl

Z Ostravy do Pardubic, Spartu čeká Dynamo

Tipsport extraliga roztočila svá kola a v neděli 11. září je na programu již druhé kolo nejvyšší soutěže. Sparťané se z Ostravy přesunou na východ Čech, kde je prověří posílené Pardubice. Účastník Champions Hockey League přivedl přes léto několik zajímavých tváří s Petrem Hubáčkem v čele a úvodní domácí duel sezony bude chtít zvládnout. Sparta se pro změnu pokusí napodobit stoprocentní vzájemnou bilanci z předešlé sezony a pokusí se potvrdit získaný bod z ledu Vítkovic. Utkání na pardubickém ledě začíná v 17 hodin.

Kvalitní příprava včetně derby, ale neúspěšný start sezony

V přípravě narazily Pardubice nejen na ruské či německé týmy, ale také na svého největšího rivala - Mountfield Hradec Králové. V duelu plném nevraživosti mu podlehly 2:6. S ruskými bohatýry z Ufy padly 5:7, naopak s Omskem si poradily v poměru 3:2 po prodloužení. Poslední měření sil, ve kterém až tolik nezáleželo na výsledku, bylo s německým Mannheimem, který zvítězil vysoko 6:1. Východočeši nebyli úspěšní ani v Champions Hockey League, kde nasbírali pět bodů. Po závěrečné výhře Wolfsburgu na ledě Frölundy se však jejich postupové naděje rozplynuly.

Pardubice se ale nemusí za své vystoupení stydět, protože si doma vyšláply na obhájce titulu z minulého ročníku Ligy mistrů Frölundu Göteborg, s nímž brali výhru 3:2 po prodloužení. V odvetě už s ní body nezískali, když prohráli ve Švédsku 2:5. Ve Wolfsburgu inkasovali debakl 0:6, ovšem v domácí odvetě pak Wolfsburgu nadělili stejnou měrou. Na postup to nakonec nestačilo a pardubickým nevyšel ani úvod extraligového ročníku. Východočeský celek padl v úvodním kole na ledě Třince, kde prohrál 1:4.

Přišla boleslavská letka, odešli obránci Štajnoch a Gregorc

Pardubice se nejvíce posílily od svého konkurenta z Mladé Boleslavi. Odtamtud přišli energičtí a aktivní útočníci Bárta s Klimentou, defenzivně zaměření obránci Rýgl s Ovčačíkem a brankář Martin Růžička, který letos v Champions Hockey league ukázal své kvality a hlasitě si řekl o místo gólmanské jedničky.

Další velkou posilou je bývalý reprezentant Petr Hubáček. Jeho doménou je bojovnost a „černá práce". Zámořský styl by měli do hry přinést Kanaďané Hodgman s Malletem. Citelným oslabením však budou pro tým odchody beků Štajnocha s Gregorcem, kteří zamířili do týmu rivala z Hradce Králové. Do exotického místa přestoupil Slovák Marcinko, jenž nastupuje v KHL za čínského nováčka Red Star Kunlun. Do Ruska, konkrétně do Jekatěrinburgu, se vrací po krátkém angažmá na východu Čech, Rus Monya.

Na soupisce je nyní osm hráčů narozených v devadesátých letech. Beran, Martin Kaut, Tomášek, Panna, Rapáč, Kusý, Pipek, Filip Zadina. Zadina je největším talentem z vyjmenovaných hráčů, je mu teprve šestnáct let a už bude hrát mezi dospělými. Syn bývalého útočníka Marka Zadiny, který hrál například v Třinci, by měl dostat prostor a nejspíš bude nastupovat ve druhé formaci.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU PARDUBIC:

PŘÍCHODY ODCHODY
Martin RŮŽIČKA (B, Mladá Boleslav) Jaroslav MOUČKA (Ú, Ústí nad Labem - host.)
Martin RÝGL (O, Mladá Boleslav) Filip STOKLASA (Ú, Jihlava - host.)
Ctirad OVČAČÍK (Ú, Mladá Boleslav) TYLER REDENBACH (Ú, bez angažmá)
Nicholas SCHAUS (O, Innsbruck) Jan ŠTAJNOCH (O, Mountfield HK)
Petr HUBÁČEK (Ú, Jyväskyla) Jiří PŮHONÝ (Ú, Prostějov - host.)
Justin HODGMAN (Ú, Örebro) Blaž GREGORC (O, Mountfield HK)
Michal BÁRTA (Ú, Mladá Boleslav) Michal ŠEDA(O, Mulhouse)
Alexandre MALLET (Ú, Kalamazoo) Jan ZDRÁHAL (O, Třebíč)
Josef ZAJÍC (O, Kladno) Dmitrij MONYA (Ú, Jekatěrinburg)
Tomáš KLIMENTA (Ú, Mladá Boleslav) Jan KOLÁŘ (Ú, Zell am See)
Jakub Štěpánek (B, volný hráč) Patrik POULÍČEK (Ú, Ústí nad Labem - host. )
Daniel VOŽENÍLEK, (Ú, RoKi)
Tomáš MARCINKO (Ú, Kunlun)
Miroslav KOPŘIVA (B, Košice)

V uplynulé sezoně měla Sparta stoprocentní bilanci

Sparťané v sezoně 2015/16 Východočechy čtyřikrát přehráli. V prvním vzájemném utkání zvítězili 16. října v rámci 11. kola Tipsport extraligy na ledě Pardubic 4:2. Ve druhém vzájemném souboji předešlé sezony nepovolili Pražané svému soupeři ani jeden gól a brali všechny body za domácí vítězství 3:0.

Ve třetím vzájemném duelu se Sparta opět představila na východě Čech, odkud si odvezla vysoké vítězství 6:4. Na konci základní části, konkrétně v 50. kole, Pražané s velkým „S" na hrudi odmítli spekulace a deklasovali hosty na ledě O2 areny 6:1. V zápase se blýskli dvougóloví útočníci Lukáš Pech a Jan Buchtele.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Dynamo Pardubice: Růžička – Ščotka, Schaus, Havlík, Leduc, Ovčačík, Rýgl, Bokroš – Rolinek (C), Hodgman, Sýkora (A) – Hubáček, Nahodil, Zadina – Klimenta, Tomášek, Bárta – Mallet, T. Kaut, Rapáč – M. Kaut. Trenér: Peter Draisaitl.

HC Sparta Praha: Pöpperle – Čajkovský, Mikuš, Piskáček, Eminger, Švrček, Kalina, Gernát, Hrbas – Klimek, Vrána, Černoch – Uher, Forman, Cingel – Netík, Kumstát, Pech – Procházka O., Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

FOTO: hcdynamo.cz, hcocelari.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek