10. 12. 2016 Martina Nová

Za Slovensko se představí sparťanská čtyřka

Blíží se další reprezentační přestávka a Sparta bude mít znovu maximální možné zastoupení ve slovenském národním týmu. Po odchodu Michala Čajkovského jsou stále v celku Pražanů čtyři Slováci a všichni byli nominováni na nadcházející Turnaj čtyř zemí ve Švýcarsku. Po úspěšném listopadovém Německém poháru rozšíří své reprezentační zkušenosti jak obránci MARTIN GERNÁT s JURAJEM MIKUŠEM, tak útočníci ANDREJ KUDRNA a LUKÁŠ CINGEL.

Z české extraligy je v nominaci 12 hráčů

Konečná nominace slovenské reprezentace má 22 jmen a i přes účast hráčů Slovanu Bratislava se probojovalo na mezinárodní akci hned 12 hokejistů z Tipsport extraligy. Česká nejvyšší hokejová soutěž má zastoupení hned ze sedmi klubů, z nichž má největší podíl hráčů právě Sparta.

Zastoupení TELH ve slovenské reprezentaci

  • 4 hráči – Sparta
  • 2 hráči – Chomutov, Plzeň
  • 1 hráč – Brno, Liberec, Olomouc, Třinec
  • Před Turnajem čtyř zemí ve Švýcarsku čeká Slováky 14. prosince ještě přípravný zápas s výběrem hráčů slovenské Tipsport Ligy. Trenér Zdeno Cíger se však bude muset obejít bez sparťanské čtyřky, která den před tím svede v O2 areně odvetný duel v rámci čtvrtfinále Champions Hockey League proti Bernu.

    Bude to pro nás dobrá zkušenost a v žádném případě nebereme tento zápas jako exhibici. Budou nám v něm chybět chlapci ze Sparty Praha, kteří mají na programu zápasy v Lize mistrů. V Martinu budeme hrát na tři pětky,“ prozrazuje trenér slovenského národního týmu Zdeno Cíger pro oficiální web SZĹH.

    Naším cílem je ukázat opět dobrou hru a hlavně kolektivní bojovnost.
    Zdeno Cíger

    Po triumfu na Německém poháru mají Slováci vysoké ambice i na turnaji ve Švýcarsku. „Chlapcům zůstala po Německém poháru pozitivní nálada a chtěli bychom ji využít i na švýcarském ledě. Naším cílem je ukázat opět dobrou hru a hlavně kolektivní bojovnost, která nás zdobila v Německu. Na prosincovou akci se velmi těším,“ říká dále v rozhovoru Zdeno Cíger.

    Slováci ovládli Německý pohár

    3+7
    Cingel, Gernát, Kudrna a Mikuš společně na Německém poháru nasbírali 3 góly a 7 asistencí.

    Turnaj ve Švýcarsku bude druhou reprezentační akcí slovenské reprezentace v aktuálním ročníku. Na listopadovém Německém poháru v Augsburgu Slovanu Bratislava nepoznal tým Zdeno Cígera i bez hráčů Slovanu Bratislava porážku. Slováci zvítězili ve všech třech duelech, nejprve si poradili se Švýcarskem 4:1, poté zdolali Kanadu 4:3 po samostatných nájezdech a na závěr 3:1 porazili i domácí Německo.

    Bodově přispěli všichni sparťané a v každém duelu měli svůj podíl na vítězství. Po gólu a dvou asistencích zaznamenali Martin Gernát s Andrejem Kudrnou, jednu přesnou trefu a přihrávku si připsal Lukáš Cingel a Juraj Mikuš dvakrát nahrával.

    Nejzkušenější ze sparťanů je Mikuš

    Andrej Kudrna

    Ze čtveřice zástupců sparťanské kabiny na nadcházející akci slovenské reprezentace je nejzkušenějším Juraj Mikuš, který startoval na posledních dvou světových šampionátech. Trenčínský rodák v 39 reprezentačních zápasech vsítil dva góly a osmkrát asistoval. 

    Jeho kolega z obraných řad Martin Gernát v aktuální sezoně nabírá první zkušenosti z dospělé reprezentace. Představil se již v srpnovém zápasu proti Rakousku a na Německém poháru svou sbírku účastí rozšířil o další tři duely, v nichž zaznamenal i první kanadské body.

    Také útočník Lukáš Cingel obdržel již třetí pozvánku do národního týmu v probíhající sezoně. V devíti zápasech, ve kterých již startoval za dospělou reprezentaci Slovenska, zaznamenal gól a třikrát asistoval. 

    Do čtveřice je tu forvard Andrej Kudrna (na fotografii). Hráč, jenž má obdobě jako jeho spoluhráči zkušenosti z mládežnických výběrů, je bodovým přínosem nejen pro Spartu, ale také pro Slovensko, z celkem 12 utkání má na účtu čtyři branky a dvě přihrávky.

    Rozpis zápasů na Turnaji čtyř zemí ve Švýcarsku

    • 16. 12. 2016 od 16.15: SVK – BLR
    • 16. 12. 2016 od 20.15: SUI – FRA
    • 17. 12. 2016 od 16.15: FRA – SVK/BLR
    • 17. 12. 2016 od 20.15: SUI – SVK/BLR

    AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

    Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

    Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

    SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

    Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli