5. 1. 2016 Daniel Ryl

Zastaví sparťané vítěznou sérii Zlína?

Extraligové týmy si užívají chvilky volna v nabitém programu, ale Spartu čeká další extraligové utkání. V dohrávce 16. kola přivítá hokejisty Zlína, kteří v posledních zápasech napravují nevydařený úvod sezony. Aktuálně jim patří desátá pozice a v Praze budou chtít protáhnout vítěznou sérii na pět zápasů. Sparta bude naopak hájit svou domácí bilanci, protože v dosavadním průběhu sezony na svém ledě pokaždé bodovala. Zda se jí to podaří, můžete sledovat ve středu 6. ledna od 18:30!

Ševci zažehnali krizi a chtějí si udržet účast v play off

Ještě první listopadový den se nad Zimním stadionem Luďka Čajky stahovala mračna. Zlín si v domácím utkání s Třincem připsal jedenáctou porážku z úvodních čtrnácti zápasů a hlasitě se mluvilo o změnách. Tým vzápětí sice třikrát v řadě zvítězil, přesto se mluvilo o změnách. Vedení klubu ovšem podrželo trenéra Rostislava Vlacha a řady svého týmu posílilo o střelce Robertse Bukartse, který se okamžitě chytil.

I díky jeho čtrnácti kanadským bodům v sedmnácti zápasech (12+2) se zlínští hokejisté zvedli a aktuálně jim patří desátá pozice, zaručující účast v předkole play off. Berani mají na jedenácté Vítkovice náskok čtyř bodů a svůj odstup mohou navýšit právě na ledě Sparty. Za svou pozici může Zlín děkovat vydařenému závěru roku.

Od začátku prosince prohrál pouze třikrát a zvládl zápasy s těžkými soupeři. Doma dokázal porazit Plzeň, Spartu, Mladou Boleslav či Olomouc. Ševcům se navíc podařilo sbírat body i venku, když zvítězili v Brně i na ledě ambiciózního Chomutova. Zlínu se navíc zlepšil střelecky a ve čtyřech z posledních pěti domácích zápasů nastřílel čtyři branky. I díky tomu už není se 70 vstřelenými brankami nejhorším týmem soutěže.

Špatná není ani defenziva podpořená dobrými výkony brankářů. To potvrzují čísla posledních tří duelů, v nichž inkasovali ševci pouhé čtyři góly. Vlachovi svěřenci mají na kontě už čtyři výhry v řadě a naposledy uspěli s Olomoucí. Hrdinou večera se stal nejlepší střelec Roberts Bukarts, jenž góly v 51. a 60. minutě zápasu rozhodl o výhře 4:2. Na lotyšského střelce si budou muset dát sparťané velký pozor, protože dvakrát skóroval už v posledním vzájemném utkání na zlínském ledě (0:4).

SPARTA VS. ZLÍN ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. ZLÍN
Daniel Přibyl 24 (9+15)Nejproduktivnější útočníkPetr Holík 22 (4+18)
Michal Čajkovský 15 (6+9)
Juraj Mikuš 15 (2+13)
Neproduktivnější obránceOldrich Kotvan 11 (6+5)
Robert Sabolič 13 gólůNejlepší střelecRoberts Bukarts 12 gólů
Lukáš Pech 17 asistencíNejlepší nahrávačPetr Holík 18 asistencí
24,22 %Využití přesilových her13,38 %
81,38 %Ubráněná oslabení81,08 %
0Góly vstřelené v oslabení3
382Trestné minuty celkem378
Miroslav Forman 38 TMNejtrestanější hráčPavel Kubiš 64 TM
Michal Barinka
prům. 21:51
Nejvytěžovanější obránceJiří Marušák
prům. 22:26
Jaroslav Hlinka
prům. 18:47
Nejvytěžovanější útočníkPetr Holík
prům. 20:23
Lukáš Cingel +14Nejlepší hráč ve statistice +/-Pavel Kubiš +10
Michal Čajkovský +101Nejlepší hráč v Radegast IndexuOldrich Kotvan +107
Jan Lukáš (90,97 %)
Tomáš Pöpperle (90,27 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Libor Kašík (92,23 %)
Tomáš Štůrala (90,60 %)
6824Průměr diváků na domácích zápasech4650

Ze dvou zápasů ve Zlíně urvala Sparta tři body

První vzájemné utkání aktuálního ročníku nabídlo už druhé kolo Tipsport extraligy, v němž se Sparta představila ve Zlíně. Po dvaceti minutách měli navrch Pražané, kteří vedli po brankách Kumstáta a Přibyla už 2:0. Domácí sice během úvodních šesti minut prostřední části srovnali krok, ale sparťané se rozhodit nenechali a ještě do konce třetiny získali svůj náskok zpět. Z Moravy si nakonec odvezli výhru 5:3, pod kterou se třemi asistencemi podepsal Lukáš Pech.

2. kolo: PSG Zlín – HC Sparta Praha 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 21. Veselý (A. Holík, P. Holík), 26. Žižka (Cibák), 60. A. Holík (Matějíček) – 6. Kumstát (Pech, Sabolič), 13. Přibyl (Čajkovský, Netík), 32. Sabolič (Pech), 40. Polášek (Pech), 45. Hlinka (Réway, Mikuš). Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Bryška, Tošenovjan. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5802. Střely na branku: 31:26. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5, 3:5. Nejlepší hráči utkání: Žižka - Pech.

Vinou odloženého zápasu v Praze se oba týmy opět potkaly až v polovině prosince. Druhé vzájemné střetnutí v základní části se odehrálo opět ve Zlíně, ale tentokrát měli navrch domácí. Základní kámen úspěchu položili už v první třetině Kotvan s Bukartsem a když druhý jmenovaný přidal ve 28. minutě druhou trefu, Zlín vedl už 3:0. Sparta se i přes střeleckou převahu nadále trápila a o čtyři minuty později inkasovala počtvrté z hole Maruny. Svěřenci Josefa Jandače nakonec neskórovali ani jednou a ze Zlína si odvezli porážku 0:4.

28. kolo: PSG Zlín – HC Sparta Praha 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Kotvan (Okál), 19. Bukarts (Holík), 28. Bukarts (Holík, Říčka), 32. Maruna (Kubiš). Rozhodčí: Mrkva, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:5, navíc Forman (SPA) 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5002. Střely na branku: 23:34. Průběh utkání: 4:0. Nejlepší hráči utkání: Kašík - Netík.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Polášek, Eminger, Švrček, Čajkovský, Mikuš, Hrbas – Buchtele, Přibyl, Forman – Sabolič, Klimek, Hamilton – Kumstát, Pech, Netík – Kudrna, Dragoun, Procházka. Trenér: Josef Jandač.

PSG Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Horák, od 30. min Urbanec - Bukarts, Holík, Říčka - Ondráček, Maruna, Kubiš - Čachotský, Roman Vlach, Veselý - Šťastný, Cibák, Sýkora. Trenér: Rostislav Vlach.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila