16. 4. 2022 Petr Pavlík

Žemlička: Kluci hráli týmově, jsme na ně hrdí

Trenér RICHARD ŽEMLIČKA dovedl juniory až do semifinále play off proti Plzni, kde však sparťané na soupeře nestačili. Sparťanský kouč však hodnotí bronzovou sezonu jako velmi úspěšnou. „Po základní části a nadstavbě, kdy jsme skončili na druhém místě a měli našlápnuto vysoko, jsme očekávali a zároveň věřili ještě v trošku lepší výsledek, což se ale bohužel nepovedlo. S odstupem času je třetí místo nádherné a jsme za něj moc rádi,“ uvedl osmapadesátiletý kouč.

Jak hodnotíte s odstupem času urputnou semifinálovou sérii proti Plzni?
Série byla velice vyrovnaná. Bohužel v prvním utkání doma, kdy jsme prohrávali 0:3 a vyrovnali ve třetí třetině, hloupými chybami v prodloužení jsme v podstatě zápas odevzdali soupeři. První zápas v Plzni, kde jsme také vedli, ale bohužel na konci druhé třetiny jsme inkasovali vyrovnávací gól na 2:2. Tyhle dva zápasy rozhodly celou vyrovnanou sérii. Rozhodně se ale nemáme za co stydět, kluci podali velmi dobrý výkon.

Co se vám v sérii nejvíce líbilo? Hráči podali v každém zápase stoprocentní nasazení.
Snažili jsme se bojovat až do konce. Víme, že Plzeň je velice silný a výborně organizovaný tým. Hrají na dvanáct zkušených hráčů, věkový rozdíl byl znát především v osobních soubojích. Snažili jsme se trošku změnit svou hru, kterou jsme hráli v průběhu celé sezony. Myslím si, že se nám to celkem podařilo, ale měli jsme oproti soupeři více ztrát kotoučů. V rozhodujících momentech nás Plzeň defacto přehrála.

Juniorce v play off pomohl svými zkušenostmi útočník Jakub Konečný, který odehrál několik zápasů v A-týmu Sparty i v Chance lize. Jak moc sehrál důležitou roli?
Kuba hrál v sezoně v Sokolově, který prohrál semifinále s Jihlavou. Okamžitě jsme ho povolali k nám. Samozřejmě není jednoduché takhle narychlo přejít z dospělého do juniorského hokeje. Byli jsme moc rádi, že hrál závěr sezony u nás, protože je to jak charakterově, tak herně vynikající hráč. Měl trošku smůlu, byl smutný, že týmu nepomohl tak, jak si představoval. Chtěl týmu pomoct víc. My jako trenéři ale jeho práci oceňujeme a děkujeme mu, že chtěl hrát u nás.

Mládežnické play off se hraje po třech letech. Bylo znát, že hráči jsou o to víc natěšení?
Ano, už jenom kvůli tomu, že se na play off trénuje v podstatě celou sezonu. Je opravdu super, že se soutěže v play off začaly hrát na tři nebo na čtyři vítězné zápasy. Samozřejmě hráči byli na rozhodující zápasy velmi natěšení, ale zároveň trochu na všech týmech, které se dostaly do play off, byla vidět větší nervozita. Play off se hraje trošku jinak než nadstavba. Hráči se s tím ale popasovali výborně.

Kluci často říkali, že jejich cíl je titul. Hodnotíte bronzovou sezonu jako úspěšnou?
Kdyby nám někdo řekl v srpnu před sezonou, kdy padalo pět týmů automaticky do nižší soutěže, třetí místo bychom brali všemi deseti. Po základní části a nadstavbě, kdy jsme skončili na druhém místě a měli našlápnuto vysoko, očekávali jsme a zároveň věřili ještě v trošku lepší výsledek, což se ale bohužel nepovedlo. S odstupem času je třetí místo nádherné a jsme za něj moc rádi.

Nemrzí vás, že jste na Plzeň narazili „už“ v semifinále?
Plzeň byla pro nás v základní části jediný tým, se kterým jsme dvakrát prohráli, jinak jsme tuhle pasivní bilanci neměli s žádným týmem. Myslím si, že Liberec nebo Třinec by pro nás byly příjemnější soupeři, ale to už je teď jedno. Budu se opakovat, v sérii rozhodlo dvanáct dorazových hráčů, což bylo zásadně vidět. V zápasech se to bohužel pro nás výsledkově projevilo negativně, ale série byla velmi vyrovnaná.

V sezoně se vám výsledkově velmi dařilo. Cítil jste v týmu správně nastaveného týmového ducha?
Stoprocentně. Před sezonou nám odešlo asi pět nebo šest hráčů, v průběhu sezony další tři. Tým se od Vánoc výborně stabilizoval, hráli jsme pořád skoro ve stejném složení. Tým můžu jedině pochválit, má obrovský charakter. Kluci hráli týmově, což se mi moc líbilo. V kabině byla navíc vynikající parta, s celým realizačním týmem jsme na kluky hrdí, že odehráli naprosto parádní sezonu.

Důležitou součástí týmu byli také oba brankáři, kteří se rovnocenně dělili o brankoviště. Jste s jejich výkony spokojen?
Rozhodně. Brankáři byli pro celý tým naprosto klíčoví a zásadní. Týmu pomáhali celou sezonu naprosto rovnocenně. Bylo opravdu skvělé, že tým měl takovou brankářskou dvojici. I díky nim jsme se dostali až do semifinále. Odehráli jsme celou sezonu velmi dobře, gólmani nás drželi.

>>>Hrabal & Krbeček: Konkurence nás posouvá dál<<<

Přitom talentovaný brankář Michael Hrabal věkem ještě spadá do dorostu. Splnil vaše očekávání?
Jednoznačně. Kuba Krbeček splnil naše očekávání na sto třicet procent a Míša Hrabal taky. I když je o dva roky mladší, roste z něj obrovsky talentovaný gólman. I Krbec je super brankář. Myslím, že oba mají před sebou velkou budoucnost.

Michael Hrabal prožívá velmi pikantní play off, když chytá jak za juniory, tak za dorost. Jak to podle vás zvládá?
Podle mě skvěle. Míša je kvalitní gólman, který si může dovolit zároveň chytat ve dvou kategoriích. My jako trenéři jsme mu to dovolili a je jen na něm, zda se bude stále zlepšovat. V play off pomáhal jak nám, tak dorostu. I díky němu se dorostenci probojovali až do finále.

V juniorce dostali od vás šanci také někteří dorostenci. Kdo z nich vás nejvíce překvapil? Počítáte s některými v příští sezoně natrvalo do vašeho týmu?
Nejvíce zápasů u nás odehráli Andrej Fábry s Vojtou Portem. Myslím si, že hráli velmi dobře. V dalších zápasech dostali šanci také Martin Vašíček, Lukáš Novák, Bogdan Stepanchuk či obránce Tomáš Bartoň. Někteří kluci u nás odehráli více zápasů, jiní zase méně. Myslím, že v ročníku 2005 máme plno kvalitních hráčů, kteří se příští sezonu dobře zapracují do juniorky. Už se na ně moc těšíme.

Kapitánem juniorského týmu byl obránce Filip Ducháč, který v rozhovoru zmiňoval, že vůdcovství týmu je pro něj velký závazek a zároveň čest. Proč jste se rozhodli právě pro něj?
Duchyho znám osobně už asi šest let. Vím o něm, že je to charakterově skvělý a inteligentní kluk. Prostě výborný hráč, který umí pracovat pro kolektiv. Dokáže ho stmelit v dobrých i těžkých chvílích, což je velmi důležité. Věděli jsme, že může být dobrý kapitán.

Myslíte si, že mu pomohly i zkušenosti v dorostu? V minulosti už zastával roli zástupce kapitána.
Stoprocentně. Takové zkušenosti jsou k nezaplacení.

>>>Ducháč: Důležité je vytvářet skvělou atmosféru<<<

Na zápasy v play off se přišlo podívat pár fanoušků. Zaznamenal jste zpětné reakce, jak se klukům hrálo v takové atmosféře?
Věřili jsme, že by někdo přišel z kotle s bubnem. Pár fanoušků na některý zápas přišlo. Mohlo jich přijít více, což se bohužel nepovedlo. Když lidé fandili, byli slyšet. Klukům se samozřejmě poté hraje lépe.

Spoustu kluků dostalo šanci zahrát si v A-týmu Sparty. Sledoval jste jejich výkony?
Samozřejmě. Vždycky se snažíte sledovat své hráče, kteří dostanou šanci mezi dospělými. Máte radost, když dostanou šanci v áčku. S velkým potěšením všichni sledujeme, jak si vedou v nabité konkurenci. Všem našim klukům samozřejmě držíme palce, aby se v budoucnu prosadili.

Kdo podle vás za sezonu udělal největší pokrok směrem dopředu?
Nechci jmenovat konkrétně, musel bych zmínit plno hráčů a nechtěl bych na někoho zapomenout. Když ale přeci jen někoho zmíním, za mě absolutně naši gólmani, kteří v sezoně podávali velmi dobré výkony.

Jak často komunikujete s trenéry A-týmu?
S trenéry se občas samozřejmě potkáme, nejvíce jsme komunikovali s Tomášem Hamarou, se kterým se známe už dlouho. Když přišla možnost, bavili jsme se i Josefem Jandačem.

Právě trenér Tomáš Hamara v minulosti působil ve sparťanské mládeži, což je pro kluky velká výhoda, souhlasíte?
Samozřejmě. Kluci znají Tomáše z mládeže, vědí, co od něj mohou čekat. Výhoda je to určitě pro obě strany.

Vaším asistentem u týmu je Tobiáš Slavíček. Jak si pochvalujete vzájemnou spolupráci?
Je to příšerné. Ne, dělám si legraci (smích). S realizačním týmem, ať už je to Gusta Havel, nebo někdo další, všichni jsme si výborně sedli. Tobiáš je fantastický, celou trenérskou kariéru má před sebou. Je velmi pracovitý, díky tomu, že aktivně hrál až do juniorky, hokeji rozumí. Parádně jsme se doplňovali, můžu o něm mluvit jedině v pozitivech.

Máte jasno, kolik hráčů z juniorského týmu případně uvolníte příští sezonu do Chance ligy?
Záleží na nás. Někteří hráči si svými výkony o tuto možnost řekli, uvidíme. Ať se nechají překvapit.

Je ve hře příchod nového hráče do sparťanské mládeže?
Nějaké možnosti jsou, ale zatím je o tom předčasné hovořit.

Už v pondělí A-tým odstartuje třaskavé finále proti Třinci. Jak se těšíte?
Moc! Sparta potřebuje nějaký top úspěch jako sůl. Všichni věříme, že dokáže vyhrát titul. Hráči odehráli závěr sezony výborně, stabilizovali své výkony a šanci rozhodně mají. Držíme jim palce.

FOTO: Juniorský hokej

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek