29. 9. 2018 Petr Pavlík

Zpátky domů! Sparťané hostí poslední Chomutov

Před sparťany v dalším domácím zápase věnovaném projektu Vyrůstej se Spartou stojí soupeř z posledního místa extraligové tabulky. V neděli do hlavního města zamíří chomutovští Piráti, kteří jsou po úvodních pěti odehraných kolech jediným týmem bez bodu. Úvodní buly utkání 6. kola Tipsport extraligy padne v O2 areně v 15.00 hodin. Pro vstup bude opět otevřen i hlavní vstup JIH.

Doprovodný program v Galerii Harfa (12.00 až 14.00 hodin):

  • nafukovací skákací hrad
  • střelba na branku
  • tipovačka výsledku zápasu – soutěž o vouchery v hodnotě 500 Kč do fanshopu HC Sparta Praha
  • sparťanské omalovánky
  • fotokoutek se sparťanským pozadím a rekvizitami
  • setkání s maskoty Sparťákem a Sparťáčkem

Každé dítě, které přinese do Zákaznického centra v O2 areně obrázek se sparťanskou tematikou, dostane i tentokrát volnou vstupenku na nedělní utkání!


Sparta v. Chomutov řečí čísel:


Spartě funguje obrana, útok však ztrácí efektivitu

Sparta zažila dobrý vstup do sezony, v posledních časech to ale svěřencům Uweho Kruppa trochu drhne. Po tříbodové výhře nad pardubickým Dynamem se sparťané zasekli a trápí je především střelecká koncovka. V předehrávce 27. kola přišla prohra s Hradcem 1:2, v pátek poté zaváhání v Mladé Boleslavi v poměru 1:3. V obou případech sparťané vedli 1:0, ale nepřidali druhý zásah.

Utkání v městě automobilů zhodnotila stálice sparťanských defenzivních řad, obránce Jan Piskáček. "Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. První třetinu jsme byli lepší my, druhou o trošku oni a ve třetí třetině jsme si to rozdali kdo s koho. Bohužel se to přiklonilo k nim," smutnil po utkání. Pražané v dalším kole přivítají Chomutov, který v této sezoně ještě nebodoval. "My se snažíme připravovat na náš výkon, a ne na soupeře. Snažíme se hrát náš hokej a vnutit jim naši hru, takže se budeme soustředit sami na sebe," dodává Piskáček.


Chomutovští přivedli posily, na první body však stále čekají

Piráti přes léto udělali ve svém kádru několik změn, které se dotkly i chomutovského brankoviště. V zápasech dostává příležitost především trio mladých gólmanů Stezka – Dvořák – Lukeš. V obraně se podařilo vedení udržet kanadského zadáka Bretta Flemminga a slovenského čahouna Juraje Valacha. V útoku nadále tvrdí muziku Ivan Huml nebo také Vladimír Růžička mladší.

8
Tolik gólů vstřelili chomutovští hokejisté během pěti odehraných zápasů. Obrana inkasovala 23 branek a se záporným skóre -15 zatím patří mezi nejhorší v lize.

Chomutovskou kabinu v létě opustil například Mario Grman, který se rozhodl pokračovat v kariéře v dresu slovenského účastníka KHL Slovanu Bratislava. Citelnou ztrátou pro Piráty je útočník Michal Vondrka, který po třech strávených sezonách v dresu Pirátů odešel do Mladé Boleslavi. Vedení na to zareagovalo angažováním urostlého Lukáše Vantucha společně s Janem Stránským. Defenzivní řady posílili bývalý třinecký obránce Bohumil Jank nebo váhový tank David Štich ze Slavie.

Svěřencům trenéra Vladimíra Růžičky se zatím v úvodu sezony moc nedaří. Chomutovští prožili v uplynulých týdnech velmi nepovedený start, když z pěti zápasů nezískali ani bod. Nejblíže tomu byli ve druhém kole, kdy na ledě Hradce dlouho sahali po bodovém zisku, ale trefa Tomáše Vincoura hned zkraje třetí třetiny rozhodla o tom, že Severočeši zůstanou na nule. Naopak zatím nejhorší zápas výsledkově zažili Chomutovští v pátek doma proti Plzni, které podlehli vysoko 2:9.

LETNÍ ZMĚNY V KÁDRU CHOMUTOVA:

PŘÍCHODY ODCHODY
Pavel Klhůfek (Ú, PSG Berani Zlín) Lukáš Chalupa (Ú, neznámo)
David Štich (O, Rytíři Kladno/HC Slavia Praha) Patrik Kadeřávek (O, neznámo)
Aleš Stezka (B, Bílí Tygři Liberec - roční hostování) Tomáš Slovák (O, DVTK Jegesmedvék)
Stanislav Dietz (O, HC VERVA Litvínov - roční hostování)
Michal Poletín (Ú, PSG Berani Zlín)
Jan Stránský (Ú, Bílí Tygři Liberec) Mário Grman (O, HC Slovan Bratislava)
Adam Dlouhý (Ú, Bílí Tygři Liberec - roční hostování) Nicolas Hlava (Ú, Orli Znojmo)
Lukáš Vantuch (Ú, Bílí Tygři Liberec) Vojtěch Tomeček (Ú, HC Olomouc)
Bohumil Jank (O, HC Oceláři Třinec) Michal Vondrka (Ú, BK Mladá Boleslav)
Ronald Knot (O, Bk Mladá Boleslav - roční hostování) Jiří Smejkal (Ú, HC Sparta Praha - konec hostování)
Tomáš Dvořák (O, HC Sparta Praha - konec hostování)

Stanislav Dietz (O, HC VERVA Litvínov - konec hostování)

Lukáš Vantuch (Ú, Bílí Tygři Liberec - konec hostování)

Ondřej Dlapa (O, HC Kometa Brno - roční hostování)

Vzájemné zápasy z minulé sezony? Navrch má Chomutov

Pražané v uplynulé sezoně narazili na Piráty z Chomutova čtyřikrát pouze v základní části. Bylo z toho však pouze jedno vítězství, a to hned v prvním vzájemném měření sil. Ve 13. kole v O2 areně tehdy vystřelil Spartě výhru 3:2 útočník Jiří Smejkal. Od té doby se však z vítězství vždy radoval soupeř. Nejprve na konci listopadu sparťané prohráli v Chomutově 3:4 v prodloužení, třetí duel hraný opět na sparťanské půdě pak 2:3. Poslední vzájemný střet oba týmy pamatují ve 52. kole, kdy sparťané padli na ledě svého soka poměrem 2:4.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Machovský – Blain, Kalina, Gregorc, Košťálek, Piskáček, Delisle, Pavelka – Kumstát, Pech, Forman – Buchtele, Klimek, Kudrna – Říčka, Vrána (C), Jarůšek – Smejkal, Sill, Černoch.

Piráti Chomutov: Stezka (41. - 54. Dvořák) – Valach, Jank, Knot, Štich, Trefný, Dietz, Blaha – Skokan, Růžička, Sklenář – Vantuch, Huml, Tomica – Havel, Klhůfek, Koblasa – Stránský, Šťovíček, Dlouhý.


Partneři utkání:


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek