6. 10. 2016 Petr Pavlík

Zpět do extraligy, Sparta hostí Boleslav!

Extraligový kolotoč je v plném proudu a Spartu čeká třetí zápas před vlastním publikem. Tentokrát přijede do O2 areny výběr Mladé Boleslavi. Středočeský klub je zatím na třetí pozici se ziskem osmnácti bodů a pražský celek je na místě šestém s patnácti body. Když Pražané vyhrají, mohou se na svého mladoboleslavského soupeře dotáhnout v tabulce. Duel, ve kterém bude chtít Sparta odčinit své zaváhání v Brně, startuje 7. října v 18.30 hodin.

Luxusní příprava, vyřazení z Ligy mistrů

Bruslařský klub odstartoval svoji herní přípravu domácím duelem proti Kladnu. Svěřenci trenéra Františka Výborného nasázeli svému soupeři čtyři branky, tři obdrželi. Dvěma góly se uvedl mladoboleslavský novic Petr Vampola a na svůj povedený výkon navázal i v dalším domácím zápase, když hráči Bruslařského klubu poměřili síly s litoměřickým Stadionem. Namlsané kališníky zdolali poměrem 6:2 a právě výše zmiňovaný forvard si připsal hned tři asistence.

Ovšem další zápas už nebyl tak úspěšný. Mladoboleslavská parta zavítala k aktuálním šampionům z Liberce. Bruslaři tahali za kratší konec a nakonec zde padli poměrem 2:4. Vampola, aktuální mistr s Libercem, se tentokrát prosadit nedokázal. V produktivitě ho vystřídal rychlík Tomáš Hyka, který si připsal přihrávky na oba boleslavské góly. V následujících čtyřech kláních parta kolem Tomáše Urbana nezaváhala. Nejprve si doma pohrála s pražskou Slavií a vyhrála 5:0, poté opanovala odvetu s Bílými Tygry, které porazila v domácím prostředí výsledkem 2:1. Třetí skalp si Boleslav připsala opět na svém ledě s plzeňskou Škodovkou, kterou porazila 5:3. Na závěr nadělila kanára, jelikož skolila českobudějovický Motor 6:0.

“Zelený“ tým se také probojoval do probíhající sezony prestižní Champions Hockey League. Ve skupině L mu los přisoudil běloruský Junosť Minsk a švédský klub Växjö Lakers. K prvnímu zápasu zajížděla parta kolem kapitána Jakuba Klepiše na půdu Minsku. Zde nakonec prohrála těsně 3:4, když hostující naděje v tomto utkání pohřbil svými dvěma přesnými zásahy Jefimenko. Na druhé straně se taktéž dvougólově prosadil Jakub Orsava. Druhé střetnutí se odehrálo na ledě švédské Vida areny ve Växjö, kde Mladoboleslavští prohráli vysoko 3:7. Odvetu ale ovládli Bruslaři, kteří na svém kluzišti předčili skandinávský celek 3:2 po samostatných nájezdech, a tak jejich naděje na postup stále žily. Hodně tomu napovědělo poslední utkání, které svěřenci trenérského dua Výborný – Jelínek vyhráli 3:2 a v konečném součtu měli pět bodů. Kvůli horšímu skóre s Minskem se však do play off CHL neprobojovali.

Boleslav ztratila veterána, přivedla čerstvého šampiona

Nejcitelnější ztrátou je bezesporu forvard David Výborný, o kterého přišla Mladá Boleslav v průběhu uplynulého play off. Bývalý útočník Sparty se zranil a jeho zdravotní újma mu už nepovolila návrat do hry, a tak zkušený veterán musel své hráče povzbuzovat jen ze střídačky. Dalším hráčem, který se rozhodl podle svého uvážení působit jinde, je Richard Jarůšek. Reprezentační útočník si našel nové angažmá v Hradci Králové. Z hostování se pro změnu vrátil do pardubického Dynama gólman Martin Růžička.

Na listinu odchodů také přibyl brankář David Rittich, kterého si vyhlédl klub z NHL, konkrétně organizace Calgary Flames, kam zamířil také bývalý hráč Sparty Daniel Přibyl. Oba se tak potkali na nováčkovském kempu a budou společně usilovat o pevná místa v sestavě Plamenů. Rittich měl v minulé sezoně průměr 2,50 obdržené branky na zápas, a tak si svými výkony vysloužil pozvánku do nejslavnější hokejové soutěže světa.

Do kabiny Středočechů naopak přibyl Petr Vampola, který v uplynulém ročníku získal s Libercem mistrovský titul. Dále mužstvo posílil Jakub Orsava, který přichází na hostování z Třince. Další posilou je Tomáš Pospíšil, který opustil Chomutov a přešel do města automobilů. Vedení rovněž sehnalo kýžené pilíře do zadních řad. Ty přišel vyztužit Jan Hanzlík z Komety Brno a s ním řízný bek David Štich, do brány trenéři ulovili finského gólmana Tuomase Tarkkiho.

LETNÍ PŘESTUPY V KÁDRU BOLESLAVI:

PŘÍCHODY ODCHODY
Petr VAMPOLA (Ú, Liberec) David VÝBORNÝ (Ú, ukončil kariéru)
Jan HANZLÍK (O, Brno) Richard JARŮŠEK (Ú, Hradec Králové)
David ŠTICH (O, Vítkovice) Martin RÝGL (O, Pardubice)
Tomáš PASTOR (O, Vítkovice) Tomáš KLIMENTA (Ú, Pardubice)
Jakub ORSAVA (Ú, Třinec) Michal BÁRTA (Ú, Pardubice)
Tomáš POSPÍŠIL (Ú, Chomutov) Radim HRUŠKA (Ú, Košice)
Jan LUKÁŠ (B, Znojmo) Martin Růžička (B, Pardubice)
Daniel KREJČÍ (O, Zvolen) Jiří RYS (Ú, Slavia Praha)
Tuomas TARKKI (B, JYP) David RITTICH (B, Calgary Flames)
Jan LUKÁŠ (B, Znojmo) Mitja ROBAR (O, Klangenfurter AC)

Sparta má s Boleslaví pozitivní bilanci, potvrdí to v pátek?

V prvním vzájemném zápase v minulé sezoně jela sparťanská posádka do města automobilů, kde už od třetí minuty prohrávala 0:1. Boleslav poslal do vedení její kapitán David Výborný. Pražané dokázali svému soupeři dlouho vzdorovat a nakonec v 31. minutě pokořil domácího muže s maskou slovenský útočník Andrej Kudrna. Poté už to vypadalo, že do šaten se půjde za stavu 1:1, ale nerozhodný stav odmítl v poslední minutě prostředního dějství Daniel Přibyl a poslal Spartu do vedení 2:1. Třetí třetina ale nabídla domácí obrat ve skóre, když Voráček a Stříteský otočili vývoj zápasu. Tři minuty před koncem třetí periody ale vyrovnal Jan Buchtele a poslal utkání do prodloužení. V nastavení rozhodl svou druhou trefou v zápase Tomáš Voráček, a zařídil tak svému celku bod navíc za výhru 4:3 po prodloužení.

Druhé klání, které se hrálo v rámci 112. výročí od vzniku pražské Sparty, nabídlo opět strhující podívanou. V 18. minutě otevřel skóre Robert Sabolič, ale dvě minuty před půlkou zápasu srovnal ve dvojnásobné přesilovce David Výborný. Do konce druhého dějství však padla ještě jedna branka. Sparťané najeli do pásma a Vladimír Eminger, který podpořil útok, dorazil touš za bezmocného Ritticha. Na začátku třetí třetiny přišla studená sprcha pro pražský celek, když ve 41. minutě vyrovnal gólový účet zápasu Richard Jarůšek a o chvíli později zmrazil sparťanské fanoušky Tomáš Urban. Hosté se ale neradovali příliš dlouho, jelikož vzápětí prostřelil Ritticha střelou do růžku Andrej Kudrna. O2 arenu rozjásal také Petr Kumstát, který si najel do předbrankového prostoru na nabídku Lukáše Pecha, a stanovil tak skóre na konečných 4:3.

Třetí zápas, který se odehrál v Mladé Boleslavi, rozhodl, kdo z týmů bude mít lepší vzájemnou bilanci. Od samého začátku bylo viditelné, že oba celky chtějí do zápasu dát maximum. Skóre otevřel až ve 24. minutě Curtis Hamilton a čtyři minuty před koncem druhé dvacetiminutovky ho následoval Tomáš Netík. Na světelné tabuli svítil stav 2:0 příznivější pro hosty. Jandačova družina nakonec utkání zvládla a dovedla ho poměrem 2:0 do zdárného konce. V posledním vzájemném zápase se hrálo opět v Praze. Domácí šli zásluhou Hlaváče do vedení, hosté ale poté nečekaně utkání otočili, když nastříleli čtyři góly. Sparťané se ale oklepali a vstali z mrtvých. Po trefách Kumstáta, Klimka a Miroslava Formana bylo po druhé třetině vyrovnáno 4:4. Ve 46. minutě rozjeli Pražané úspěšnou akci, na jejímž konci byl Lukáš Klimek, a vrátil tak svým spoluhráčům vedení. Šest minut před koncem závěrečné sirény ještě zvýšil na dvoubrankový rozdíl Michal Dragoun, a zajistil tak hráčům s velkým “S“ na prsou vítězství v gólové přestřelce 6:4.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Nedomlel, Eminger, Mikuš, Hrbas, Gernát, Švrček, Barinka, Kalina – Ružička, Cingel, Forman – Černoch, J. Hlinka (C), Ihnačák – Kumstát, Pech, Safin – Komárek, Kudrna, O. Procházka. Trenér: Jiří Kalous.

BK Mladá Boleslav: Lukáš – Stříteský, T. Voráček, Hanzlík, Kurka, Kučný, Pastor – Hyka, Musil, Lenc – Pacovský (C), Klepiš, Pabiška – Orsava, Vampola, Žejdl – Látal, Urban, Jonák. Trenér: František Výborný.

FOTO: hcsparta.cz, bkboleslav.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek