18. 2. 2017 Petr Pavlík

Zpět domů, do Prahy míří brněnská Kometa!

Po nevydařeném domácím zápase s královéhradeckým Mountfieldem si sparťané spravili chuť na ledě Zlína, kde zvítězili vysokým rozdílem 5:0. Nyní je opět čeká duel na domácí scéně, do Prahy tentokrát zavítá houževnatá brněnská Kometa. Šlágr kola, v němž bude pražský celek usilovat o další tři body, startuje v 17.00 hodin na ledě pražské O2 areny.

Vyhrocené zápasy mezi pražskou Spartou a brněnskou Kometou

Vzájemné měření sil těchto dvou rivalů patří mezi ty největší hokejové řežby posledních ročníků Tipsport extraligy. Samozřejmě tomu není jinak ani v této sezoně. Sparta se s Brnem střetla třikrát a má v aktuálním ročníku pozitivní bilanci dvou výher a jedné porážky.

První vzájemný duel dopadl lépe pro tým, který tradičně obléká trikot v modrobílých barvách. Parta vedená kapitánem Jaroslavem Hlinkou jela do Brna povzbuzena domácí výhrou 5:1 nad zlínskými ševci, avšak tento fakt v konečné fázi nehrál roli. Hráči s velkým "S" na hrudi prohrávali už 0:3, jejich neúspěšné počínání pokračovalo i nadále, a tak sparťané se po prohře 2:6 vraceli domů s prázdnou.

Utkání hodnotil kapitán Pražanů Jaroslav Hlinka. "Hráli moc dobře, mají tam plno zkušených hráčů a na jejich hře je to znát. Vždyť Martin Erat hrál v NHL snad dvanáct let. My jsme se sice chvílemi trochu zvedli, ale tentokrát to nebyl náš den. Ve druhé třetině jsme se vrátili do zápasu. Měli jsme tam dobré pasáže, ale gól na 2:4 nás zase potopil. No a pak vstup do třetí třetiny. Slepené góly, do kabiny, z kabiny... Asi jsme ještě odpočívali nebo co. Nevím moc, co k tomu říct. Snad jen to, že si k tomu máme co říct v šatně, aby se to už nedělo," měl jasno nejzkušenější muž ve sparťanské sestavě.

Druhé střetnutí se odehrálo pro změnu v Praze a zápas měl úplně odlišné parametry. Sparťané šli po patnácti odehraných minutách do dvougólového trháku, avšak svěřenci trenéra Libora Zábranského se vzchopili a dvěma brankami dokázali smazat gólovou ztrátu. Vyrovnanou a nervydrásající partii rozsekl v 55. minutě sparťanský forward Dominik Uher, a tak se jeho zásluhou Pražané mohli radovat z těsné a cenné výhry 3:2.

"První třetina jasně patřila domácím, my jsme nebyli v pohybu, nebyli jsme důrazní a Sparta zaslouženě vedla. Ve druhé třetině jsme srovnali krok, což jsme si určitě zasloužili. Ve třetí třetině jsme měli i na to, abychom to překlonili na svou stranu, ale nepovedlo se. Potom dostaneme hrubou chybou v závěru podle mého zbytečnou branku, což by se nám nemělo stávat," smutnil asistent hlavního trenéra brněnské střídačky Petr Haken.

Ve třetím vzájemném střetu se pořadatelství opět prohodilo, Sparta se tedy vydala na jih Moravy, kde usilovala v bouřlivém prostředí o velmi cennou výhru. Do utkání vstoupila dobře, jelikož útočník Michal Řepík otevřel skóre tohoto zápasu. K posile z KHL se gólově přidal ještě sparťanský čtyřlístek Ihnačák, Netík, Cingel a Uher. Díky těmto gólovým počinům se tak mohla radovat sparťanská družina, jelikož zvítězila 5:2.

Sparťanský výkon si rovněž pochvaloval i asistent trenéra Jiřího Kalouse Zdeněk Moták. "Z naší strany byly první dvě třetiny velmi dobré. Pracovali jsme zodpovědně, trpělivě. Vedli jsme po dvou třetinách 4:1. Malou trýzeň jsme si způsobili inkasovaným gólem ve třetí třetině. Potom měl Tomáš Pöpperle famózní zákrok, kdy chytl střelu do prázdné branky. Po gólu na 5:2 jsme si vítězství pohlídali," rozebral duel s Brnem.

Oba soupeři si pečlivě hlídají postupující šestku

Sparta odehrála svůj prozatímní poslední zápas před zlínským publikem, kde se čekalo na úvodní gól až do 33. minuty. V ní poslal Pražany do vedení forward Michal Řepík, na kterého navázal těsně před začátkem druhé přestávky sparťanský navrátilec do sestavy Jan Buchtele. Domácí se pokoušeli zdramatizovat stav ve třetí dvacetiminutovce, avšak hosté přidali další tři branky, sami nedovolili svému sokovi skórovat, a připsali si tak tři veledůležité body do tabulky za výhru 5:0.

Brňané mají v zádech také vítěznou radost, tentokrát přivítali před svými fanoušky pardubické Dynamo. Modrobílé poslal do vedení už v šesté minutě Vondráček, kterého na listině střelců ještě doplnili útočníci Hynek Zohorna a Marcel Haščák. V počátku třetí třetiny hosté opět rozjeli svoje obrátky a Tomáš Vincour mohl přidat do pardubické branky již čtvrtý zářez. Následně Pardubičtí se zmohli pouze na snížení z hole Lukáše Nahodila, a tak domácí výběr mohl slavit vítězství 4:1.

SPARTA VS. KOMETA  ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. KOMETA
Petr Vrána 47 (21+26) Nejproduktivnější útočník Marek Kvapil 38 (15+23)
Juraj Mikuš 21 (3+18) Neproduktivnější obránce Ondřej Němec 23 (6+17)
Petr Vrána 21 gólů Nejlepší střelec Marek Kvapil
Martin Zaťovič 15 gólů
Lukáš Pech 27 asistencí Nejlepší nahrávač Marek Kvapil
Martin Erat 23 asistencí
21,89 % Využití přesilových her 18,36 %
84,26 % Ubráněná oslabení 81,61 %
6 Vstřelené góly v oslabení       7
678         Trestné minuty celkem       636
Jan Švrček 55 TM Nejtrestanější hráčMichal Gulaši 81 TM
Tomáš Pöpperle (91,07 %)
Jakub Škarek (94,64%)
Filip Novotný (90,71%)
Brankáři (úspěšnost zákroků) Karel Vejmelka (90,90%)
Marek Čiliak (88,92%)
Pavel Jekel (92,68%)
7 789 Průměr diváků na domácích zápasech 7 592

Věděli jste, že...

- současný lodivod Brna Libor Zábranský je zároveň majitelem a místopředsedou představenstva subjektu KOMETA GROUP, a.s.?

- Brno v minulé sezoně uspořádalo po vzoru NHL Winter Classic? Jednalo se o dvě utkání pod širým nebem, při kterých měli tu čest zahrát si na vybudovaném stadionu Za Lužánkami plzeňští indiáni a právě Sparta.

- nynější brněnský kádr patří mezi TOP týmy s nejvyšším obsazením hráčů s reprezentačními zkušenostmi? Národní dres v minulosti oblékli například útočníci Tomáš Vincour, Martin Zaťovič, Marek Kvapil, Martin Erat nebo obránce Ondřej Němec.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Gernát, Mikuš, Švrček, Kalina, Eminger, Piskáček, Nedomlel – Řepík, Vrána (A), Hlinka (C) – Klimek, Smejkal, Buchtele – Forman, Pech, Kumstát (A) – Kudrna, Cingel, Uher. Trenér: Jiří Kalous.

HC Kometa Brno: Vejmelka – Trška, O. Němec, F. Král, Kováčik, Malec, Bartejs, Gulaši, D. Mikyska – M. Kvapil, Hruška, M. Erat – J. Káňa, Čermák (C), Vincour – Brabenec, V. Němec, H. Zohorna – Haščák, Dočekal, Vondráček. Trenér: Libor Zábranský.

FOTO: HC Kometa Brno

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek