10., úterý 7. 10. 2003
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Trvaj - Dresler, Černošek, Kowalczyk, Zápotočný, Ficenc, Chmelíř, Pavel Kumstát - Kaděra, Burger, Krenželok - I. Padělek, A. Padělek, Olesz - Irgl, Hubáček, M. Tomášek - P. Míka, Hulva. Trenéři: Svozil, A. Tomášek.
Sparta: Bříza - L. Procházka, Srdínko, Výtisk, Řezníček, R. Míka, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Tomajko - Kratěna, Broš, Špilár - Paroulek, Šimíček, Šindel - od 23. minuty navíc Vrbata, Vondráček, Jakeš. Trenéři: Hadamczik, Konečný.
Branka a nahrávka: 36. Kratěna (Broš). Rozhodčí: Havlík - Guth, Rittich. Vyloučení: 2:4. Bez využití. Diváci: 4639.
HC Sparta Praha

Komentář

Do utkání již nastoupili uzdravený Šimíček a Špilár. Trenéři Sparty tak do hry postavili čtyři útočné formace.

Opatrný hokej s mnoha nepřesnostmi nabídly obě mužstva divákům v prvních minutách dohrávky 10. kola. V polovině čtvrté minuty však už oba brankáři museli být ve střehu. Ovšem ani střela Černoška, ani Brošův pokus na druhé straně do klece nemířily. První velkou příležitost ke skórování propásli domácí. Po spolupráci Olesze s Padělkem se druhý jmenovaný před Břízou také neodkázal trefit ani na branku. Od poloviny úvodní části se Sparta přeci jen probrala. Ton od mantinelu namazal mezi kruhy Tomajkovi, ale ten minul domácí klec. Sparťané ale začali zásobovat domácího gólmana jedovatými střelami. Po gólu volala v 19. minutě střelecká pozice Šindela, ale Trvaj zasáhl výborně. V tlaku mohlo Spartu podpořit vyloučení Dreslera, ale paradoxně Trvaje ani neohrozila. K útočnému hokeji přispěli i domácí, v závěru třetiny se do šance protlačili Ivan Padělek a Irgl, ani jeden ale neuspěl.

Úvod prostřední části okopíroval první třetinu. Z podívané na opatrný hokej diváky vyvedl až Kaděra, který namířil svoji střelu přesně do růžku Břízovy branky, ale sparťanský gólman puk lapačkou vytěsnil mimo tyče. V té době již Sparta hrála na čtyři útoky, zatímco domácí stáhli hru na tři formace. Ve 27. minutě začaroval Trvaj. Nadvakrát nedovolil Paroulkovi radost ze vstřelené branky, ačkoli byl sparťanský forvard ve stoprocentních šancích. Druhou šanci likvidoval Trvaj již v poloze "ležmo". Těsně před polovinou zápasu na trestnou lavici odjel Srdínko, ale podobně jako Spartě, ani domácím se nevedlo. Naopak to mohli být hosté, jmenovitě Marek a Libor Procházka, kteří mohli v úniku dva na jednoho při vlastním oslabení skórovat, výtečně však zasáhl obránce Vítkovic Kowalczyk. Sparta se nadechla k tlaku, který v úhledném čase 35:35 využil Kratěna, když dostal přihrávku do volného prostoru od Broše. Na střelu pod horní tyčku byl tentokrát Trvaj krátký. Minutu a půl trvalo než se sparťané radovali opět. Ovšem radost byla pouze dočasná, po konzultaci s videorozhodčím hlavní rozhodčí rozhodl, že puk po střele Vrbaty brankovou čáru nepřešel. Řešit nepříjemnou situace musel před druhou sirénou na druhé straně Bříza, ale v chumlu hráčů se zorientoval nejlépe a nebezpečně volný puk přikryl.

Pojistit jednobrankové vedení mohl pár sekund po úvodním vhazování závěrečné části bekhedovou střelou Tomajko, ale svůj pokus namířil jen doprostřed branky. Předzvěstí velkého tlaku Sparty však tato šance nebyla. Obraz hry se zcela změnil a domácí začali zle dorážet na Břízu, zamkli soupeře v jeho obranném pásmu. Nejprve Kowalczyk tečoval nebezpečnou střelu Tomáška, poté sám vyslal na sparťanského gólmana pěknou pumelici. Osvobození přišlo jen za cenu falu Radka Míky. Aktivity se v přesilovce domácích opět jal Kowalczyk, ale ani jedna z jeho dvou střel si cestu do branky nenašla, výsledek spolupráce bratří Padělků zase skončil v Břízově lapačce. Až v polovině závěrečné části se sparťané dostali do větší šance. Střelu Míky dorážel Ton, ovšem neúspěšně, těsné vedení tak Sparty stále trvalo. Možnost na vyrovnání se otevřela před domácími v 50. minutě, na trestnou lavici odjel Vondráček. Ovšem v polovině sparťanského oslabení si dvě minuty vysloužil i domácí Tomášek. Při hře 4 na 4 se dokázali do šancí dostat pouze Vítkovičtí. Ale ani Černošek, ani Burgr nedokázali vyrovnat. Rozhodující chvíle přišly 5 minut před koncem. Za katr odjel Libor Procházka, domácí trenéři si vyžádali oddechový čas. Spartu opět podržel Bříza, v následném oslabení kryl Tomáškovu dorážku z bezprostřední blízkosti, ani početní výhoda domácím tedy nepomohla. Vítkovičtí se však nevzdávali, Burgr se pokusil překvapit Břízu střelu mezi obránci. Chystané power-play zmařila vysoká hůl domácích borců a Sparta tak těsné vedení nakonec uhájila.

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil, Vítkovice: "Nedovedu si to vysvětlit, ale celý zápas jsme byli v jakési křeči. Když nás soupeř měl pod tlakem, chtěli jsme si přihrávat, a když jsme mohli rozehrát, zbavovali jsme se puku. Umíme hrát lepší hokej. Poprvé přišlo hodně lidí a na hráče možná dolehla nervozita. V závěru druhé a třetí části nám chybělo trochu střeleckého štěstí, měli jsme tam nějaké šance. Z porážky neděláme tragédii, musíme se z toho poučit a ztracené body získat na Kladně."

Kamil Konečný, Sparta: "Vítězství je pro nás velice cenné, potřebovali jsme ho jako sůl. K výhře 1:0 je však zapotřebí kromě hokejového umu i trocha štěstí a to jsme měli. Myslím, že dvě třetiny jsme byli mírně lepší. Až nás trochu překvapilo, že Vítkovice hrály málo aktivně. Výsledek jsme mohli v závěru pojistit, nepovedlo se, ale důležité je, že jsme se ubránili vítkovické power play."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek