15., neděle 19. 10. 2003
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Kopřiva - Zeman, P. Kasík, V. Čech, P. Hořava, Kruliš, Sláma - Kysela, Gardoň, Martin Procházka - V. Bílek, Kalla, M. Hořava - Jankových, Pazourek, Klimt - Lažo, Zajíc, Horna. Trenéři: Müller a Evan.
Sparta: Bříza - L. Procházka (R. Míka), Srdínko, Výtisk, Řezníček, J. Kasík, Jan Hanzlík - Ton, Marek, Tomajko - Kratěna, Broš, Špilár - Vrbata, Šindel, Vondráček. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Branky a nahrávky: 19. Horna (V. Čech, Lažo), 21. Martin Procházka (Kysela), 23. Lažo (Zeman). Rozhodčí: T. Svoboda - Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 9:6. Bez využití: Diváci: 3851.
HC Sparta Praha

Komentář

Sparta nastoupila do utkání bez šesti hráčů, chyběli jí Šrek, Richter, Ujčík, Havelka, Šimíček a Paroulek. Domácí postrádali brankáře Orcta, obránce Chatrnúcha, Špeldu, Malenu a útočníky Havla s Vlčkem.

Kladno zahájilo aktivněji. Když se Sparta dostala k první střele, měl už za sebou Bříza ostré zásahy proti Kallovi a Zajícovi, navíc v 6. minutě zahrozil domácí Hořava. První velkou šanci Sparty měl za tři minuty Špilár, když proniknul mezi dvěma kladenskými beky, ale jeho pokus nemířil mezi tyče. Na druhé straně to zkoušel přes houšť těl Horna, Bříza na poslední chvíli scvaknul betony. Po zákroku na pronikajícího Šindela musel na trestnou lavici kladenský Sláma, v přesilovce to zkoušeli Kratěna, Řezníček a Špilár. Na druhé straně domácí Procházka mimoděk našel na modré Čecha, jenž z prostoru mezi kruhy znovu otestoval Břízu. Spartanský druhý útok se za chvíli opět činil, ale Broš ani Špilár z křídla nenašli skulinu ve výstroji gólmana Kopřivy. V 16. minutě nepokryla dvojice Řezníček – Výtisk prostor mezi kruhy a osamoceného Kyselu musel vychytat Bříza. Na opačné straně to zkoušel švihem Ton, souboj o první gól však vyhráli domácí. První sparťanská obrana nedokázala dostat kotouč z prostoru před brankou a po přihrávce Čecha skóroval v 19. minutě u tyče nekrytý Horna – 1:0.

Snaha Holešovických o vyrovnání neměla ve druhé části dlouhého trvání. Po minutě hry Gardoň uvolnil Procházku, který opět nekrytý si pohrál s Břízou a zavěsil. Ve 23. minutě to bylo už o tři branky, protože Zemanovu střelu od modré vrátil do branky zblízka Lažo. Sparťané pustili do hry Míku a Jakeše, odstoupil Libor Procházka. Za minutu opět ujížděli domácí na Břízu, sparťan Kasík vlétnul pod nohy Jankových, který v rychlosti narazil hlavou do mantinelu, ale odjel po svých. Na straně Sparty velela do útoku Brošova řada, ale domácí už zahušťovali prostor před Kopřivou, který nabíral s průběhem zápasu na jistotě. Zastavil i ukázkovou akci Tona, který v oslabení využil chyby domácího Hořavy a proháčkoval se ke střele. Ve 33. minutě uvolnil Kratěna Broše, střelu z úhlu kryl brankář. Na opačnou stranu zamířil přes celé hřiště Gardoň, mezi kruhy si našel střeleckou pozici, ale Bříza jeho jedovku kryl. Znovu z holí Špilára a Broše zahrozila Sparta, a když pak před Břízou neuspěli Bílek a Kalla, šli domácí do kabin za lichotivého stavu 3:0.

Ve třetí třetině připomínala sestava hostí chvílemi juniorské mužstvo, ale právě mladí hráči patřili k tomu lepšímu, co černošedí nabízeli. Od 43. minuty dostali výhodu dvou přesilových her, ale zatímco v té první zámek ke gólu nevedl, druhá skončila předčasně vyloučením Tomajka. Žádný efekt neměla pro Spartu ani potyčka Řezníčka a Horny, která přišla na konci početní výhody domácích a znamenala hru čtyř proti čtyřem. Naopak. Ve 49. minutě Hořava nahodil na Břízu, a protože dezorientovaný gólman Sparty měl puk vedle sebe, sám autor pokusu v tísni dorážel rukou, pro což videorozhodčí naštěstí neměl pochopení. Na konci 50. minuty se před Kopřivou objevil Špilár, ale nedokázal přehodit roztaženého gólmana. Neprosadil se proti němu ani v další přesilovce zblízka Kratěna, ani od modré Srdínko. Bříza se zase na sklonku 55. minuty vytáhl proti Hořavovi, který zahrozil hned dvěma pokusy z kruhů. V poněkud nervózním závěru plném vyloučení i šancí na obou stranách se už Pražané nedokázali prosadit a domácí brankář Kopřiva vychytal ve svém druhém extraligovém utkání nulu.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller, Kladno: „Předvedli jsme bezchybný výkon a podržel nás Kopřiva, který chytal opravdu výborně. Zápas rozhodlo právě to, že v první třetině ustál nápor Sparty a pak že jsme dali dva rychlé góly ve druhé části. Potom jsme bránili výsledek. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli. Naši hráči dnes vydali ze sil, proti Spartě se vždy vybičují k dobrému výkonu. Škoda, že tomu tak není s každým soupeřem.“

Alois Hadamczik, Sparta: „Nemůžu nic než popřát Kladnu k výbornému výkonu před natěšeným domácím publikem. Máme šest zraněných, kteří nemohou hrát. Navíc Procházka, který vůbec netrénuje, nastoupil s horečkou a nedohrál. Kratěna má nastřelený kotník. Zklamal mě už podruhé za sebou výkon první řady Ton – Marek – Tomajko. Při takové marodce není žádný tlak na hráče, ale Sparta vytváří dobré podmínky a ostatní by to měli zvládnout. Přesto je šest až osm zraněných na extraligové poměry moc a pro Spartu je to svízelná situace.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek