26., neděle 23. 11. 2003
Znojmo - Sparta ZNO - SPA
Znojmo: Duba - Němeček, Havíř, Benák, Mojžíš, Snopek, Křetinský - Barus, Pucher, Uram - Erat, Ludvík, Milan Procházka - Straka, Haman, Pardavý - Mareš, Hradecký, Plášek.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Richter, Šrek, Sloboda, Srdínko, Kasík - Jantovský, Broš, Chabada - Vondráček, Vrbata, Eiselt - Paroulek, Špilár, Sedlák - Besser, Hromas, Dragoun.
Branky a nahrávky: 4. Křetinský (Snopek, Barus), 24. Hradecký - 40. Chabada (Broš, Řezníček). Rozhodčí: Havlík - Čížek, Padevět. Vyloučení: 3:4. Diváci: 4491.
HC Sparta Praha

Komentář

První událostí zápasu byl náznak konfliktu po tvrdém ataku Havíře, který si u mantinelu počíhal na Jantovského. Až na začátku čtvrté minuty došlo k první velké šanci. Ve středním pásmu zachyboval Vrbata, před Břízu se prodral Barus, namazal před branku Snopkovi, ten ještě netečoval přesně, ale poslal vzápětí puk na modrou a Křetínský švihem trefil parádně nad lapačku Břízy. Povzbuzené domácí v téže podpořilo v útočné aktivitě vyloučení Slobody. Hrozili obránci, Němečkův projektil mířil mimo tyče, Mojžíšův do náručí Břízy. K možnosti vstřelit branku se sparťané propracovali až v sedmé minutě, když Broš vybojoval ve středním pásmu puk, krátce zakombinoval s Jantovským a ocitl se s pukem na bekendu před Dubou, ale znojemského gólmana nepřelstil. Domácí nadále využívali chyb sparťanů ve středním pásmu a dokázali hosty dostat pod tlak. Před Břízu se v polovině první třetině zpoza branky proháčkoval Milan Procházka, střelou po ledě však neuspěl. Pak se Z rychlého hokeje na pár minut šance vytratily, až v přesilovce Broš zpoza branky vyzval ke skórování Jantovského, ale Duba včasným pokleknutím jeho rychlou dorážku lapil. Brošův útok domácím topil, centr útoku opět parádně našel nekrytého Jantovského, ale Duba se rychle přemístil. Sparta převzala inciativu, hrálo se více v obraném pásmu Znojma, ale drtivou většinu času šlo pouze o platonický tlak. Zato v přesilovce Znojma v závěru třetiny se skóre mohlo několikrát změnit. Pardavý našel před brankou Straku, ale tomu puk uskočil, bombu Mojžíše Bříza se štěstím vyrazil. Výhodu muže v překazil Pardavý a přesila se otočila. Sparťané vyslali na Dubu několik nadějných střel, ale ani, Richter, ani Chabada a Jantovský rozchytaného odchovance Sparty v dresu Orlů nepřekonali.

V úvodu druhé části se do přečíslení po několika sekundách dostali Pucher s Ludvíkem, ale přihrávku slovenského centra nedokázal jeho spoluhráč zvednout nad klečícího Břízu. Po pár chvílích prováhal dobrou střeleckou pozici Haman. Další chyba v obraně již bylo Znojemskými potrestána. Po zmatcích v obraně na modré napřáhl Němeček, Bříza puk vyrazil, ale Hradecký puk kuriózním obloučkem dostal o tyč do branky. Na rychlou odpoveď nedával sparťanům čas velmi dobrý pohyb Orlů, kteří na několik desítek sekund uzamkli hosty v jejich obraně, což navíc proložil Snopek parádním bodyčekem a domácí fanoušci se dobře bavili. Po chybě Slobody se před polovinou zápasu zcela sám zjevil Erat, ale Bříza Spartu držel. Orli jej zasypali velkým množstvím střel a byli jednoznačnými pány ledu. Trenéři Sparty se snažili oživit hru, místo Jantovského se začal v elitním Brošově útoku objevovat Paroulek. Ale byl to právě první útok, při jehož pobytu na ledě fanoušci jen nechápavě kroutili hlavami. Hradecký po dobré práci svých spoluhráčů netrefil úplně prázdnou klec bezmocného Břízy. V podobné šanci byl v zápětí Barus, kterému ve střele bránil alespoň ležící Bříza. Ve stejné pozici vzápětí vychytal sparťanský gólman blafák Puchera! Orli si dobrým pohybem a kombinacemi udržovali doslova drtivý tlak a lavička Sparty si vyžádal ve 33. minutě oddechový čas. Z naprosté nudy Dubu nevyvedl ani výpad Broše s Paroulkem. Zasahovat musel až po trochu zoufalé střele Chabady z těžkého úhlu. Již gólovou šanci ale nabídl Spartě svoji chybou Uram, po níž Špilár trefil tyč. Po následné bombě Chabady, kterou Duba se štěstím pokryl se zdálo, že sparťané ožili, ale Řezníčkův faul na Urama vše vrátil do zajetých kolejí. Puky v oslabení Sparty létaly kolem tyčí, ale stav se neměnil. 33 sekund před koncem se sparťané radovali. Z naprostého minima vytěžila maximum dvojice Paroulek-Chabada, druhý jmenovaný zasunul puk do odkryté klece. Vzhledem k hernímu obrazu skončila druhá část hry za pro Spartu velmi příjemného stavu.

V závěrečné části poslali trenéři do hry také útočníka Hromase a obránce Kasíka, a právě mladý forvard Sparty byl autorem první střeli Pražanů v této části hry. Semafor vytáhl Duba ve 42. minutě proti střele Šreka. Hra se vyrovnala, ale domácí se nadále tlačili do útoku. Elitní útok Sparty dostal domácí pod chvilkový tlak, ale Chabada na pravém kruhu promáchl přihrávku Broše. Výrazně přiblížit Orly vítězství mohl Erat, v mezikruží zcela neatakován hrozivě napřáhl, ale puk pouze orazítkoval mantinel. Orli nepolevili v pohybu, naopak se přidala i Sparta a k vidění tak byl rychlý hokej, ve kterém mělo mírně navrch domácí mužstvo. Akce střídala akci, střela střelu, nebezpečnější však byly kombinace domácích Orlů. Do poslední desetiminutovky sparťané nastoupili se zvýšenou aktivitou. Hra se více odbývala na znojemské polovině, vytouženému bodu byli sparťané blízko na přelomu 53. a 54. minuty, kdy zavřeli Orli před jejich branku, ale přesná střela stále chyběla. Nepotrestán rozhodčím Havlíkem zůstal krosček Paroulka ve středním pásmu, což vyvolalo v hledišti velký nesouhlas. Sparta nadále útočila. Nahození Hanzlíka se překvapivě odrazilo Dubovi do hrudi a dorážející Paroulek mířil těsně nad. Řezníček v polovině 56. minuty neudržel Puchera a ten vybídl přesnou přihrávkou své dvojče Marka Urama ke vstřelení gólu, který by byl pro slovenského forvarda 100. v extralize. Po následném vhazování dorážel do odkryté branky Pucher, ale Bříza fantasticky zasáhl a držel Spartu na dostřel. Na konci 57. to byl opět první útok, který si vypracoval několik dobrých příležitostí, ale Duba vše přestál bez inkasovaného gólu. Přesně v čase 58:00 rozhodčí přerušil hru po obrovské šanci Puchera s Uramem, které předcházela velká šance Broše na druhé straně. Hokejové drama vrcholilo. 32 sekund před koncem vyvolala další obrovskou bouři nevole situaci, v níž byl hokejkou do obličeje zasažen Milan Procházka. Bříza pár sekund před koncem odjížděl z branky, ale z obranného pásma Havířem vyhozený puk mířil do klece, sparťanský gólman po puku skočil a štěstí pro Spartu bylo, že naskakující hráč byl ještě v povoleném pásmu. Ovšem ani to hostům nepomohlo a v utkání výborné úrovně prohráli s Orly 1:2.

Ohlasy trenérů

Milan Skrbek, Znojmo: Pro nás je vítězství nad Spartou hodně důležité. Mohli jsme o výsledku rozhodnout už ve druhé třetině, kdy jsme měli výraznou převahu a mohli přidat třetí branku. Bohužel jsme chtěli dávat góly až do prázdné branky. Tím jsme si zápas trochu zkomplikovali

Alois Hadamczik Sparta: Zápas měl vysokou kvalitu, ale více by mu slušela remíza. Znojmo se vypjalo k velkému výkonu, bylo aktivnější ve druhé třetině, my jsme naopak měli velký tlak v závěru. Nastřelili jsme také tyčku. Zápas byl z obou stran korektní, hrálo se s velkým nasazením. Náš kmenový brankář Duba chytal ve znojemských barvách velmi dobře.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek