30., sobota 6. 12. 2003
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Kučera - Ďurák, Jasečko, Jakeš, Kolda, Mucha, Gýna, Kotaška, Vomela - Škoda, Štrba, Bělohlav - Bartoš, Kristek, Ondřej - Hřebejk, Šimánek, Kostourek - Řehoř, Květoň, Šulcík
Sparta: Bříza - Kasík, Řezníček, Hanzlík, Šrek, Sloboda, Srdínko, Výtisk - Kratěna, Broš, Chabada - Bartečko, Marek, Sedlák - Vrbata, Šindel, Špilár - Jantovský, Vondráček, Eiselt
Branky: 43. Bělohlav (Jasečko) - 19. Řezníček (Broš), 22. Marek (Kratěna, Řezníček), 43. Chabada (Marek, Sedlák), 60. Broš (Chabada). Rozhodčí: Minář - Lederer, Gebauer. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Diváci: 2272.
HC Sparta Praha

Komentář

První třetina zápasu, v jehož úvodu odstoupil kvůli zranění Bartečko, patřila jednoznačně Spartě, do skóre však Pražané svoji převahu promítnout dlouho nedokázali. V úvodu zahrozili Marek a především Šindel, jehož únik se štěstím likvidoval Kučera. Neuspěl ani Hanzlík, jenž ve 4. minutě vyjel zpoza branky a našel si prostor ke střele. Sparťané dostali možnost dvou přesilových her, nedokázali se však srovnat v útočném pásmu a vážnější střelu zaznamenal jen Marek. V polovině první části sparťané opět nezvládli střídání a byli vyloučeni. V přesilovce z ojedinělé šance domácích mířil Kristek mimo odkrytou branku. Sérii dvou možností spálila Sparta ve 13. minutě, kdy Marek uvolnil Sedláka, který ovšem vyjel z výhodného úhlu a minul. Za chvíli neuspěl se svoji střelou ani Marek. Sparťané přežili oslabení a v 19. minutě dostali odměnu za aktivitu v první třetině. Řezníček vystřelil od modré a Kučera, který měl zakrytý výhled, propustil tečovaný puk do branky.

Také druhá třetina se nesla v duchu herní převahy Sparty, která měla více ze hry a množství brankových příležitostí. Po sto sekundách uklidnil sparťanské řady Marek, který dorazil parádní nahrávku Kratěny při přesilovkovém zámku. Ve 27. minutě měli i domácí výhodu přesilové hry, ale naložili s ní neefektivně. V polovině utkání Sparta zcela převzala iniciativu, z tlaku ale gól vytěžit nedokázala. Jantovského střelu zpoza beka a Kratěnovu bombu Kučera pokryl. Ovšem ve 37. minutě se málem červenal. Budějovický gólman za brankou zachyboval, Sedlák vybídl ke druhému zásahu Marka, ale tomu puk před prázdnou brankou přeskočil hokejku. Jihočeši se nadále trápili, jednu z mála nadějných šancí zakončil Kristek střelou do bruslí Šreka. Obě mužstva však předváděla rychlý pohyb, ovšem mnohem více klidu bylo na hokejkách sparťanů.

Začátek třetí dvacetiminutovky ještě patřil Spartě, domácí však postupně přebírali aktivitu. Špilár mířil z nájezdu na Kučeru nad. Za pár vteřin na druhé straně pronikl do sóla Šimánek, jeho blafák však Bříza vystihl. Za minutu pojistil vedení Sparty Chabada, jenž nenápadným bekhendem z úhlu procedil Kučeru mezi betony – 3:0. Jenže ani ne za půl minuty dokázali domácí odpovědět, když střelu Jasečka před Břízou zvednul Bělohlav. Gól Jihočechy povzbudil. Gýna z prostoru mezi kruhy opět zaměstnal brankáře Sparty. Navíc přišla 82 sekund dlouhá přesilovka domácích pět na tři, avšak Budějovice se přes velký tlak nedokázaly střelecky prosadit. Sparťané si pomohli oddechovým časem a početní výhodu přežili. Měli i šance na další pojistku skóre, jenže Kasík, který si vyjel do útočného pásma zblízka nepřehodil beton gólmana Kučery. Domácí sáhli dvě a půl minuty před sirénou k power play. Bříza se zapotil při střele Kristka z úhlu a dorážce Ďuráka, jinak ovšem sparťané udrželi lačné Jihočechy mimo střelecké pozice a dvě minuty před koncem trefil do prázdné branky Broš – 4:1.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Pouzar, České Budějovice: „Nezačali jsme dobře. Chtěli jsme hrát odzadu, ohlídat si střední pásmo, ale dostali jsme nešťastný gól. Ten byl možná i mojí chybou, protože jsem v kritické chvíli poslal na led třetí pětku, aby si první dvě odpočinuly. Po gólu na 1:3 jsme hráli dobře, ale neproměnili jsme přesilovku pět na tři, která mohla být rozhodující. Sparta by jinak asi znejistěla. Jenže nedáme góly a pak jeden dostaneme, což nás hodně sráží dolů.“

Kamil Konečný, Sparta: "Úroveň nebyla adekvátní situaci, kterou momentálně obě mužstva procházejí. Máme problém s marody, když se někdo uzdraví, jiný se zraní. Dnes nám odstoupil Bartečko. Stále měníme sestavu, o sehranosti pětek nemůže být řeč. Kladli jsme důraz na začátek a byli rádi, že jsme šli šťastně do vedení. Od stavu 3:0 jsme měli hru kontrolovat, ale stal se pravý opak. Přestali jsme hrát a navíc jsme inkasovali. Budějovice se odhodlaly více riskovat a nám navíc trochu docházely síly."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ