31., neděle 7. 12. 2003
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Bříza - Hanzlík, Kasík, Sloboda, Srdínko, Výtisk, Šrek, Řezníček - Broš, Chabada, Eiselt, Jantovský, Kratěna, Marek, Sedlák, Tomajko, Vondráček, Vrbata, Šindel, Špilár.
Třinec: Lakosil - Hunkes, Jančařík, Kudrna, Malinský, Štefanka, Žabka - Bordowski, Ivan, Janků, Král, Martynek, Melenovský, Pavelek, Pletka, Polanský, Skořepa, Vítek, Zbořil.
Branky: 59. Tomajko (Marek) - 49. Král (Pletka, Malinský), 61. Janků (Pletka, Král). Rozhodčí: Venglář - Pešek, Šatava. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3542.
HC Sparta Praha

Komentář

První třetina se nesla ve znamení opatrnosti obou týmů z prvního inkasovaného gólu, gólmani se proto ve zmrzlé hale příliš nezapotili. A tak se do statistiky zapsalo především šest vyloučených. Ani v přesilovkách si však žádné z mužstev nevytvářelo souvislý tlak, ojedinělou šanci si na straně Sparty připsal Srdínko. Až v závěru třetiny se odhodlal k individuální akci Marek, vyjel si před branku a švihem vyzkoušel pozornost Lakosila. Jenže mezeru mezi paží a tělem si třinecký brankář pohlídal.

Kdo čekal nástup domácích do druhé části, mýlil se. Na začátku předvedli hosté bleskovou akci po trase Král, Janků a Pletka. Posledně jmenovaný našel pohotovou střelou jen připraveného Břízu. Pak se přece jen odvážili k náznaku tlaku sparťané, avšak střely Broše ani Kasíka závažně Lakosila neohrozily. Ani hosté nebyli pozadu, Bříza podržel mužstvo při šanci Polanského a především Janků, jenž si sparťanského gólmana dokázal položit, ale puk do sítě již nedopravil. Většina akcí obou týmů se však koncovky nedočkala. A to ani ve sparťanské přesilovce pět na tři, která trvala rovné dvě minuty. Lakosil nemusel zasahovat, zákrok si připsal až proti chabému nahození Řezníčka od modré při hře pět na čtyři. A v hledišti se ozval pískot.

V úvodu třetí části přestála Sparta bez úhony oslabení a poté i šanci Skořepy. Velkou možnost měl na druhé straně Tomajko, který jel sám na Lakosila, blafákem však na gólmana nevyzrál. Bříza se zase musel obrnit proti Zbořilovi, jenž dvakrát zblízka dorážel. Těžkopádnou hru dopředu nevyvážili domácí bezchybným výkonem v obraně. Ve 47. minutě střílel těsně mimo Skořepa a proti dorážce Melenovského měl největší podíl práce opět Bříza. Výborný výkon si však sparťanský gólman pokazil v oslabení ve 49. minutě, kdy se hosté po nenápadné rozehrávce od modré a lehké střele Krále, která mířila mezi betony, dostali do vedení. Vyrovnat mohl Broš, ale Lakosil a jeho lapačka byli proti. Sparťané nemohli překonat ještě pevnější val na modré, ve třetině se nedokázali dostat k důrazné střele. Teprve při hře čtyři na čtyři se v čase 58:08 zničehonic opřel do přihrávky Marka Tomajko a navrátilec do sestavy trefil příklepem horní růžek Lakosilovy branky – 1:1. Krátkou indispozici hostí potom nevyužil Kratěna, jenž stál tváří v tvář třineckému brankáři.

Došlo na prodloužení, v němž hosté rozvážně zahájili svůj první útok, na jehož konci byla střela Janků z pěti metrů pod Břízovou paží. Oceláři si odvážejí z Prahy dva body.

Ohlasy trenérů

Pavel Marek, Třinec: „Chci poděkovat celému mužstvu za předvedenou hru a za nasazení v zápase. Utkání jsme odehráli výborně až na jednu chybu, která nás stála bod. Myslím si, že to bylo vynikající utkání, že se muselo divákům líbit.“

Alois Hadamczik, Sparta: „Mně se těžko mluví, my jsme se utopili v přesilových hrách. Měli jsme početní převahy, i pět na tři, nedokázali jsme je využít a to rozhodlo. Je to škoda, hráli jsme o druhý místo a dát jeden gól je strašně málo. Myslím, že je to v zakončení, chybí nám góly, kdybychom dva tři dali, zápas by vypadal úplně jinak.“