51., úterý 24. 2. 2004
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Bříza - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Šrek, Kuboš, Výtisk (27. Srdínko), od 16. min. navíc Jan Hanzlík - Ujčík, Broš, Chabada - Ton, Marek, Tomajko - Špilár, Šimíček, Bartečko.
Plzeň: Málek - Dobrovolný, Jindřich, Cartelli, M. Výborný, Dobroň, Krajíček - Paroulek, J. Straka, Andrašovský - Vostřák, Michal Straka, Matějovský - M. Dvořák, Špaňhel, Šaffer - Jaroslav Polák, Švík, Důras.
Branky a nahrávky: 4. Marek, 8. Tomajko (Ton, Marek), 11. Bartečko (Šimíček), 40. Bartečko (L. Procházka, Špilár), 54. Bartečko (Šrek, Marek) - 13. Vostřák (Paroulek), 22. Šaffer (M. Dvořák, Dobroň), 24. Andrašovský (Paroulek, Dobrovolný), 25. J. Straka (M. Dvořák, Jindřich). Rozhodčí: Havlík, Mikula - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4622.
HC Sparta Praha

Komentář

Spartě se vstup do utkání nadmíru vydařil a první tři její vážné střely na branku skončily gólem. Z vlažného tempa vyvedla zápas nejprve trefa Marka, jenž zblízka umístil puk mezi Málkovy betony. Pak promarnil u tyče možnost skórovat do prázdné branky Bartečko a na druhé straně zasahoval Bříza proti Josefu Strakovi a dorážce Špaňhela. V 8. minutě poslal zpoza branky Marek puk mezi kruhy, kde jej trefil přesně Tomajko – 2:0. Za tři minuty vybojovali sparťané puk za brankou a Bartečko z prostoru mezi kruhy vstřelil třetí gól. Hosté dokázali kontrovat v přesilové hře ránou Vostřáka, kterému připravil pozici Paroulek. Aktivnější Sparta mohla korunovat svoji střeleckou efektivitu ještě v 16. minutě, ale Ton u tyče neměl prostor, aby přehodil Málka.

Co vycházelo v první části Spartě, dařilo se v prvních pěti minutách druhé třetiny hostům. Ve 22. minutě se dostala domácí obrana do tísně, před Břízou se objevil Šaffer, jenž bekhendem prostřelil Břízu mezi chrániči. Za 77 sekund na pravém kruhu napřáhl Andrašovský a polovysokou střelou vyrovnal. Plzni to nestačilo a hned ve 25. minutě Josef Straka zblízka opět dával Břízovi mezi betony – 3:4. Sparťané si teprve za nepříznivého stavu uvědomili vážnost situace a zastavili nápor hostí. Dopředu se jim však příliš nedařilo a rozladění diváci jim také nepomohli. Důležitý moment přišel ve 35. minutě, kdy se Holešovičtí ubránili minutové přesilovce pět na tři. Další oslabení na konci třetiny přineslo paradoxně vyrovnání. Hosté zapomínali na zadní vrátka, obránce Procházka našel v útočném pásmu od mantinelu Bartečka, který najížděl středem hřiště a před Málkem nezaváhal.

V poslední dvacetiminutovce sparťané dokázali vrátit vedení na svoji stranu. Hosté je chvílemi nechávali procházet příliš prořídlými zadními řadami, přímočaré protiútoky ale dnes nebyly silnou zbraní domácích. Hosté dobře obsadili střední pásmo, ale deset minut před koncem se sparťanům zalíbilo hned v útočné třetině. V dobrých pozicích byli Procházka, Šimíček, Ujčík a Broš. Málek tak mohl prokázat své kvality. Tlak Sparty si ale vynutil faul soupeře a v 54. minutě v přesilovce Bartečko tečí ze vzduchu poslal Spartu do vedení a dovršil tak svůj hattrick v zápase. Dopředu musela Plzeň a k tlaku jí dopomohla i přesilovka od 56. minuty. Hosté se však nedostali k jediné střele na branku a jelikož neuspěli ani v power play, vyhráli sparťané rušné utkání 5:4.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta Praha): "Zatímco první třetinu jsme odehráli excelentně, druhá byla z naší strany katastrofální. Nevím, jestli hráči propadli uspokojení, nebo si neuvědomili, že se hokej hraje plných šedesát minut. Jsem ale rád, že jim v závěrečné části došlo, o co se hraje, a za koho hrají. Přestože jsme ze spousty šancí vytěžili jen jednu, získali jsme tři body a to je důležité. Ještě stále můžeme skončit druzí, derby mezi Zlínem a Vsetínem může dopadnout jakkoliv. Soupeře pro play off si ale nevybíráme."

Miroslav Přerost (Plzeň): "Začali jsme špatně, nekoncentrovaně a inkasovali rychle tři branky, což domácí dokonale ukolébalo. Nám se ve druhé části podařilo zápas otočit, ale rozhodující byla naše přesilovka pět na tři, v níž jsme propásli několik možností ke zvýšení náskoku a naopak po chybě jsme pak sami v početní výhodě inkasovali. Třetí třetina byla poměrně vyrovnaná, v závěru měli větší tlak domácí a v přesilovce rozhodli. Z naší pozice se ale stejně nic nemění. Důležité je pro nás páteční utkání s Kladnem doma, které musíme tak jako tak vyhrát."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila