SF2, pátek 30. 3. 2001
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - Jiruš, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Vítkovice: Prusek - Galvas, Jerofjejev, Philipp, Seman, Vilášek, Výtisk, Zátopek - Ivan, Kaděra, Mikšan, Moravec, Nejdek, Padělek, Pavelek, Pospíšil, Procházka, Selingr, Sršeň, Tomášek, Štraub.
Brankya nahrávky: 14. Šrek (Broš), 30. Žemlička (Zelenka, Hlinka), 32. Broš (Kratěna) - 43. Galvas (Štraub). Rozhodčí: Minář - Michal Cambal, Unzeitig. Vyloučení: 7:7. Diváci: 8286.
HC Sparta Praha

Komentář

Druhé drama se nekonalo, Sparta přehrála těžkopádného soupeře Vítkovický brankář Prusek se nakonec postavil do branky na druhý semifinálový zápas se Spartou. Hosté provedli korekce v sestavě. Sršeň ze začátku nastoupil v prvním. To Sparta nezměnila od posledního zápasu vůbec nic a opět hrála téměř pravidelně na čtyři útoky. Osm tisíc diváku hnalo Spartu kupředu, a ta si dobrým nástupem zajistila vedení 2:0 v sérii. Vítkovický brankář Prusek se nakonec postavil do branky na druhý semifinálový zápas se Spartou. Hosté provedli korekce v sestavě. Sršeň ze začátku nastoupil v prvním hvězdném útoku vedle Moravce a Procházky. To Sparta nezměnila od posledního zápasu vůbec nic a opět hrála téměř pravidelně na čtyři útoky. Zato Vítkovice nasazovaly až příliš často první lajnu a beka Jerofejeva.

Zápas začal ve větším tempu než první střetnutí, obrany ale znovu střelcům mnoho místa nedávaly. Do první šance se prosazoval ve 4. minutě hostující Padělek, na druhé straně se prosazoval Chabada, který prošel individuálně do útočného pásma a nebezpečně vypálil pod Pruskovu vyrážečku. V 7.minutě byl vyloučen domácí Šrek, ale krom jediné střely Sršně hosté nepředvedli nic. Sparta se chopila role tvůrce hry od poloviny třetiny. Havelka ujel po levé straně, ale jeho rána mířila na tělo Pruska, Žemlička pak v tísni nedotáhl blafák. Zázračné zákroky předváděl gólman hostí při střele Šreka a dvou následných gólovkách Vůjtka. Střelecky se neprosadil ani ve 13. minutě Zelenka, když z úhlu už nedokázal přesně zamířit do odkryté klece. V přesilovce vypálil z mezikruží Broš, Prusek jen vyrazil a všudybyl Šrek z otočky dorazil do prázdné branky – 1:0. Pak vítkovický brankář vykryl pokus Sivka. Krásnou akci předvedla trojice Hlinka – Žemlička – Zelenka v 19. minutě. Oku hokejového diváka chybělo jen lepší zakončení posledně jmenovaného.

Od druhé části se objevoval na křídle první formace hostí Padělek místo Sršně. Ve 22. minutě se šikovně proháčkoval Broš, ale před brankou mu chyběla přesná muška. Pak se dvakrát mohli radovat hosté, ale poprvé puk v síti těsně neskončil, ve druhém případě dosáhl Sršeň gólu bruslí. Hokejový skvost předvedl opět ve 24. minutě první útok domácích. Hlinka využil zaváhání vítkovické obrany, po rychlé kombinaci přenechal Zelenka do druhé vlny Žemličkovi, a po jeho ráně Pruskem vyražený puk pak nedokázal Zelí zavěsit pod víko - Prusek předvedl fantastický zákrok. V přesilovce prokličkoval před Břízu Padělek, ale mířil vedle. Nato Ivan projel před branku, jeho pokus Bříza vyrazil nad sebe a Nedvěd s Hlinkou měli co dělat před dotírajícím Moravcem. V početní výhodě domácích vybojoval Chabada puk pro Sivka, ten ale nepropasíroval svou střelu pod Pruskem do branky. Krátce potom, co naskočil pátý hostující hráč z trestné lavice, poslal Zelenka do jízdy Žemličkovi, který si povodil obránce Jerefejeva a mezi Pruskovy betony skóroval – 2:0. Po 77 sekundách Broš z pravého křídla naznačil přihrávku, ale skvělým švihem k tyči překvapil všechny včetně gólmana Vítkovic – 3:0. Sparta v závěru třetiny zářila a byla na ledě jediným mužstvem. Var v hledišti přiživily ještě šance Havelky, Jiruše a Kratěny, ale Prusek do sirény už nekapituloval.

V poslední třetině vsadili Ostravští na jednu kartu. Zahájili tlakem a po dvou a půl minutách prostřelil Břízu Galvas po dobré práci Štrauba. Přestože hosté hráli jako vosy, Sparta občas zahrozila z rychlých akcí. Prosazoval se hlavně Vůjtek. V přesilovce hostí se projevilo, jak Moravanům docházejí síly a Pražané začali kontrolovat zápas. Znovu Vůjtek se objevoval před Pruskem, pak Hrbek zblízka nedal. Růžky vystrčily Vítkovice ještě v 56. minutě, když Kaděra připravil puk pro Selingra. Bříza byl u tyče včas. Hostující Sršeň ještě v závěrečné křečí hostí vyprovokoval konflikt z Hlinkou, ale ani následná power play Vítkovicím úspěch nepřinesla. Navíc v útočném pásmu fauloval Kaděra a připravil tak hosty o možnost závěrečného náporu. Sparta si konec zápasu pohlídala a vede v sérii 2:0.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Nechtěli jsme si zkomplikovat utkání jako minule. Vydařila se nám prostřední část, kdy navíc mí svěřenci své akce doslova vyšperkovávali. Po inkasované brance na úvod třetího dějství jsme tak trochu znervózněli, ale závěr jsme ustáli.

Kamil Konečný, Vítkovice: Bylo to oboustranně kvalitní utkání; s výsledkem ale pochopitelně spokojeni nejsme. Na začátku druhé třetiny jsme si vypracovali více šancí než domácí, jenže jsme se nechali oslabit po zbytečném vyloučení Phillipa, čehož Sparťané dokonale využili. Závěr jsme v žádném případě, i přes třígólové manko, nevzdávali, ale vsítili jsme pouze jediný úspěch hned v úvodu třetího dějství.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek