FIN1, neděle 8. 4. 2001
Vsetín - Sparta VSE - SPA
Vsetín: Kameš - Jaškin, Kuboš, Nedoma, Srdínko, Tesařík, Zubíček, Štrbák - Burger, Dopita, Krayzel, Lipianský, Pardavý, Paroulek, Stantien, Tomajko, Veselý.
Sparta: Bříza - Jiruš, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 23. Dopita (Tesařík), 37. Lipianský (Veselý, Nedoma), 68. Dopita (Veselý, Krayzel) - 26. Broš (Ptáček, Vůjtek), 40. Zelenka (Hlinka, Jiruš). Rozhodčí: Turčan - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 9:11. Diváci: 5400.
HC Sparta Praha

Komentář

Napínavé drama až do samého závěru s nešťastným koncem pro Spartu V prvním zápase finálové série Sparťané podlehli po vyrovnaném souboji na Lapači Vsetínu 2:3 v prodloužení, když se za domácí blýskl dvěma úspěchy kapitán Dopita. Spartu v utkání podržel vynikajícími zákroky gólman Bříza.

Hned od úvodu byli aktivnější Valaši a Stantienův pokus z 1. minuty musel v tomto utkání excelentně chytající Bříza vyrazit betonem. O chvíli později si holešovický gólman musel poradit s ránou Pardavého a o další tři minuty později i Veselého. Tím se Bříza dostal do potřebného tempa a doslova čaroval. Nejzajímavější moment se zrodil ve 13. minutě, kdy si to na ledě v pěstním souboji rozdali Dopita se Zábranským, dlužno dodat, že vsetínský kapitán měl v bitce mírně navrch. Těsně před první sirénou pak po Tomajkově teči touš jen těsně přeletěl nad břevnem Břízovy svatyně.

První vážnější akce domácích v prostřední části byla hned tou gólovou, když po Tesaříkově ráně dorážel z otočky za Břízova záda Dopita a využil tak vsetínskou přesilovku. Pražané ovšem vyrovnali v 25. minutě z následující početní výhody 5:3, když přízemní střelou zblízka překonal Kameše Broš a bylo srovnáno. O minutu později pak bohužel pro Spartu zlikvidoval nadějný Žemličkův pokus vsetínský brankář. Od poloviny 2. třetiny převzali postupně iniciativu opět domácí a vytvářeli si místy až drtivý tlak, ovšem při Spartě stálo v té chvíli nejen štěstí, ale hlavně chytal Bříza. Z nejvážnějších šancí Valachů jmenujme kupříkladu Stantienovu z 31. minuty, kterou vyškrábl sparťanský „kouzelník„ lapačkou, o pět minut později vychytal Burgera. V 37. minutě však opět udeřilo, když dokonale zmátl Břízu Lipianský, který dvakrát naznačil střelu, ale pak následovně jím vyslaný puk objevil skulinku nad Břízovou vyrážečkou. Sparta ale opět dokázala udržet s Valachy krok a 26 vteřin před koncem tohoto dějství po Hlinkově přihrávce jak vystřižené z hokejové učebnice srovnal Zelenka střelou nad padajícím Kamešem.

Třetí třetina byla pak ve znamení oboustranné opatrnosti. V 43. minutě zblokoval Zelenkův pas na Hlinku vsetínský obránce. Dvě minuty před koncem třetího dějství se dostali k vážnější příležitosti i Vsetínští, ale s Veselého střelou si Bříza s mírnými obtížemi poradil.

Sparta šla do prodloužení s tím, že chce rozhodnout, a bylo to na ledě vidět. Nejdříve Kameš vychytal Sivkovu ránu příklepem, v 63. minutě si pak gólman Valachů poradil se Zelenkovou dorážkou po dělovce Hlinky. Na druhé straně pak v 65. minutě po skrumáži minul odkrytou branku Pražanů Nedoma. O minutu později vyrobil snad svou jedinou hrubku v zápase Ptáček, čehož málem využil Tomajko, ale jeho pokus zpacifikoval Bříza svou vyrážečkou. Spartě se tak osudným stalo chybné střídání, kdy využil nastalého zmatku Dopita, poslal k teči střelu Veselému, natlačil se před branku Pražanů a dorazil touš pod padajícím Břízou. Valaši tak vedou v sérii hrané na tři vítězná utkání 1:0, druhý zápas je na pořadu zítra v 17.00 na Lapači.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek