FIN3, čtvrtek 12. 4. 2001
Sparta - Vsetín SPA - VSE
Sparta: Bříza - Dobroň, Jiruš, Kroupa, Nedvěd, Ptáček, Zábranský, Šrek - Broš, Chabada, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Slanec, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Vsetín: Kameš - Jaškin, Kuboš, Nedoma, Spitzer, Srdínko, Tesařík, Štrbák - Burger, Dopita, Krayzel, Lipianský, Pardavý, Paroulek, Sochor, Stantien, Tomajko, Veselý.
Branky a nahrávky: 8. Nedvěd (Žemlička, Kroupa), 21. Zelenka (Hlinka, Nedvěd), 48. Žemlička (Vůjtek, Nedvěd) - 12. Dopita (Nedoma), 17. Pardavý (Dopita, Tesařík), 35. Srdínko (Jaškin), 40. Dopita (Pardavý), 41. Dopita (Tesařík) 48. Dopita (Pardavý). Rozhodčí: Turčan - Čížek, Padevět. Vyloučení: 10:9. Diváci: 14299.
HC Sparta Praha

Komentář

Za stavu série 1:1 nastoupili hokejisté Sparty a Vsetína ke třetímu dějství války o český titul. Zcela vyprodaná hala přihlížela souboji, který měl napovědět jméno nového mistra. Pražané měli k dispozici i obránce Šreka a poprvé v sérii výrazně omezili nasazování čtvrtého útoku. Hosté se museli obejít bez Zubíčka, kterého nahradil v první obraně Kuboš. Hrdinou zápasu se stal Vsetínský Dopita, když zavelel k vítězství svého týmu hned čtyřmi góly. V zápase plném vyloučených hráčů a sporných momentů si Slovnaft zajistil vedení 2:1 v sérii.

Domácí zahájili v euforii. V první minutě už chystal šanci pro Hlinku Žemlička. Na druhé straně zahrozil Lipianský a Tomajko. V 6. minutě při přesilovce docílil gólu Zelenka, rozhodčí jej neuznal. Ve chvíli, kdy puk pronikal za čáru, ležel v brance Kameš s vlastním obráncem a nemohl hrát. Rozhodčí gól neuznal pro předchozí odpískání. Za pár sekund ale dostal Štrbák trest na pět minut a do konce za naražení na mantinel. V přesilovce domácí udrželi těsně pásmo, Nedvěd napřáhl a puk doplachtil díky Kubošově teči do branky. V následujících minutách ovládla Sparta kluziště, Valaši se nestačili otáčet. Hlinka, Kroupa a další ohrožovali Kameše. Ve 12. minutě byli v početní výhodě domácí. Dopita před Břízou tečoval Nedomovu ránu a bylo srovnáno. Sparťané a zvláště Bříza reklamovali vysokou hůl, ale gól platil. V 17. minutě pronikal před Kameše hbitý Hlinka, ale v tísni jej nepřekonal. Na druhé straně se dopustila velkého nedůrazu dvojice Nedvěd – Kroupa. Po střele Tesaříka nechali dorážet Dopitu a po něm ještě Pardavého. Zázračný zákrok Břízy stačil jen proti první střele – 1:2.

Se snahou o zvrat vlétla Sparta do druhé části. Po 30 sekundách vytvořila první formace domácích závar před Kamešem, Zelenka se dokázal skvěle zorientovat a překonal ležícího brankáře. Pak Sivek nadvakrát zkoušel ztéci branku soupeře. Do utkání více než jindy zasáhl rozhodčí Turčan, který rozdal 67 trestných minut. Během následujících chvílí se musela Sparta čtyřikrát bránit v oslabení, Vsetín byl ovšem téměř bezradný při obléhání branky. Pak se ale přece jen začalo před Břízou jiskřit. Paroulek pálil vedle, Pardavý dvakrát v krátkém rozmezí mířil z dobré pozice. Ve 35. minutě skóroval Jaškin střelou pod víko do odkryté branky. Korigovat mohli Pražané za moment, kdy zase oni dostali výhodu čtyřminutové přesilovky. Po dvou minutách putoval na lavici hanby ještě Tesařík a celé dvě minuty mohli hrát domácí pět na tři. Nedokázali ale rozrazit trojúhelník Valachů, jedinou šanci zaznamenal Zelenka, ale puk mu příliš nesedl. Rána do vazu přišla 14 sekund před koncem druhé třetiny. Dopita objel branku a puk se od Šrekovy brusle odrazil do branky – 2:4.

Poslední naděje domácích zmařila první minuta třetí části. Bříza jen ztěží vyrazil Dopitovu ránu. Puk nakonec skončil obloučkem v jeho rukavici a za asistence atakujícího útočníka se ocitl i s ní za brankovou čarou. Protesty, kdy Bříza dokonce praštil hokejkou o led měly za následek jen desetiminutový trest. Z rychlé akce mohl ještě zvýšit Sochor. Sparta se nevzdávala, dohrávala souboje, bruslila a snažila se soupeře dostat pod tlak. Hala, ve které bylo 14.300 diváků, vybuchla na konci další dvojnásobné přesilovky. Zelenka našel Žemličku, a ten se štěstím propasíroval puk do klece. Hosté si vzali time-out a hned se valil na domácí svatyni Pardavý. Bříza jeho šanci s vypětím všech sil zmařil. Pak se ale ocitl před brankou volný Dopita a k tyči uzavřel svoji bilanci na fantastické čtyři góly a asistenci. Sparta se ještě snažila o zvrat, ale Vsetínští dobře hlídali obranné pásmo. Díky bezchybnému výkonu vedou v sérii 2:1.

Ohlasy trenérů

František Výborný, Sparta: Chtěli jsme hned v úvodu dát gól, ale Vsetín byl psychicky velmi odolný. Rozhodující bylo nevyužití naší přesilovky pět na tři a rovněž gól soupeře na 4:2. Dnes to byl zápas přesilových her, navíc některé naše fauly byly naprosto zbytečné. Dost na nás zapůsobilo neuznání první branky, ale k výkonu rozhodčího se nemohu vyjádřit. Je jen a jen na nás, abychom prodloužili sérii.

Zdislav Tabara, Vsetín: Od začátku jsme se snažili přečkat tlak domácího celku, otupit jeho nápor a rozhodnout z případných přesilových her. Na naší straně bylo bohužel dost vyloučených, přesto jsme ale první dějství vyhráli. Zlom v utkání nastal, když Pražané nezužitkovali dvojnásobnou početní výhodu. Za předvedený výkon bych chtěl poděkovat celému mužstvu. Ovšem dlužno dodat, nic ještě nemáme jistého, Sparta je nesmírně silný soupeř a rozhodují maličkosti.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila