9., neděle 30. 9. 2001
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Hronek - Hejda, Kadlec, Klobouček, Martínek, Novák, POjkar, Sláma - Alinč, Antoš, Beránek, Branda, Čermák, Hübl, Matějovský, Rousek, Sup, Tomica, Ujčík, Šaffer.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Netík, Novák, Tomík, Žemlička
Branky a nahrávky: 39. Branda (Ujčík, Antoš) - 2. Tomík (Hlinka, Žemlička), 48. Žemlička (Hlinka, Tomík). Rozhodčí: Rejthar - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 9:7. Využití: 0:0. Diváci: 3651.
HC Sparta Praha

Komentář

Pražské derby začalo zostra. Ještě než se stačili diváci pořádně usadit, dostali se Holešovičtí do vedení. Ve 2. minutě totiž v přesilovce od modré prostřelil Tomík od modré vše, co mu stálo v cestě a nedal slávistickému gólmanovi Hronkovi šanci. To ale bylo od Sparty nadlouho vše. Utkání před slušnou návštěvou, se rozhodovalo až v poslední třetině zápasu. O 6 minut později poslal Kašpařík na zteč Chabadu, ale ten zblízka netrefil svatyni domácích. Ve 13. minutě opět slávistickým příznivcům zatrnulo, když nejprve Nedvěd trefil tyčku, a poté zahrozil i Hlinka. První kloudnou šanci si Vršovičtí připsali až v 18. minutě, jenže Kadlecovu ránu švihem kryl pozorný Bříza.

5 minut uběhlo z prostřední části, když domácí Kadlec poslal před Břízovu branku takovou polostřelu polopřihrávku, kterou se však slávistickému Brandovi, za záda holešovického gólmana doklepnout nepodařilo. Chvíli poté se střetli Chabada s Alinčem. Sparťanský útočník utržil od Alinče ránu hokejkou do obličeje. Slávistický agresor byl za to oceněn hlavním arbitrem trestem 5 plus do konce, za Chabadu pak musel naskočit na led Netík. V 39. minutě překvapil obranu Sparty Ujčík, když přihrál Brandovi, který usměrnil puk nad Břízovy betony a srovnal.

V úvodu závěrečného dějství se na obou stranách vyznamenali brankáři. Nejprve slávistický Hronek se nenechal zastrašit Tomíkem, na druhé straně po Kadlecově ráně exceloval Bříza. Ve 47. minutě využil Ujčíkova zaváhání holešovický kapitán Žemlička a z mezikruží vymetl Hronkovi pavučiny v levém horním rohu jeho svatyně. Žemlička si tímto připsal svůj 250. gól v lize! O chvíli později zas na druhé straně úřadoval výborně chytající Bříza: nejprve vyškrábl Hüblův pokus, poté si se štěstím poradil i s Čermákovou dorážkou. Domácím pak ke zvratu nakonec nepomohla ani závěrečná hra bez brankáře.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Bylo to pro nás po nezdařeném pátečním zápase s Pardubicemi velmi důležité utkání. Naštěstí se nám povedlo dát rychlý gól, který nás hodně zvedl. Možná, že se k nám v závěrečném dějství přiklonilo i štěstí.

Vladimír Růžička, Slavia: Dostali jsme v tomto střetnutí lekci z defenzivy. Bohužel se nám navíc stále nedaří zužitkovávat gólové příležitosti. Co je platné, že jsme vypálili asi 35 střel, když jsme z nich dali jen jedinou branku.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli