11., pátek 5. 10. 2001
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Lakosil - Cartelli, Gureň, Jančařík, Nosek, Procházka, Slavík - Appel, Boháč, Hašek, Janků, Jánoš, Kolařík, Marek, Meluzín, Skořepa, Staněk, Zadina.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Hnát, Kašpařík, Král, Novák, Tomík, Žemlička.
Branky a nahrávky: 10. Hašek (Kolařík), 19. Král (Skořepa), 54. Meluzín (Janků), Jánoš (janků), 59. Jánoš (Meluzín) - 8. Hlinka (Žemlička, Tomík), 31. Kašpařík (Chabada, Král), 37. Kašpařík (Hanzlík), 47. Král (Kašpařík). Rozhodčí: Dvořák - Matějček, Dančišin. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:0. Diváci: 4737.
HC Sparta Praha

Komentář

S novou posilou, Václavem Králem z Plzně, se vypravila Sparta pro body do Třince. S pověstí mužstva, které hraje lépe venku, dokázala utkání skvěle rozehrát, ale ani skvělý výkon nově složené formace Chabada, Kašpařík, Král nedokázal odvrátit porážku. Sparta už pět let v Třinci nevyhrála. Na šlágr kola se přišel podívat slušně zaplněný stadion a hráči se divákům odvděčovali výbornou podívanou.

Utkání v Třinci začalo od prvních minut ve vysokém tempu. Ve 4. minutě byl vyloučen Jiruš a první útok domácích zamkl Spartu v obranném pásmu. Na konci početní výhody nejprve Jánoš a pak Janků z dorážky mohli poslat Oceláře do vedení. Nedáš dostaneš se potvrdilo posléze. V 8. minutě ztratili Třinečtí puk v útočné třetině, kotouč putoval po ose Tomík – Žemlička – Hlinka a posledně jmenovaný otevřel z nájezdu skóre. Vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat a za dvě minuty Hašek ze sóla prostřelil Břízu – 1:1. Pak se domácímu Královi nepovedlo zakončení v dobré šanci, stejně si vedli Cartelli, Zadina a Janků, který neprostřelil ve vyložené šanci Břízovy betony. Tlak domácích zužitkoval až v 19. minutě R. Král, který doklepnul přihrávku Zadiny – 2:1.

Sparta pak nevyužila rozdělenou přesilovku, ale ve druhé části zvýšila úspěšnost střelby. Z kraje byli Oceláři lepší, Janků se neprosadil před Břízou, Bříza musel krýt dvě rány Slavíka od modré a pokus Krále z vhazování. Pražané opláceli Tomíkovou střelou ale ani z následného zámku vyrovnání nepřišlo. Ale krátce poté, co se utkání přelilo do druhé poloviny zapracovala dvojice Chabada – Kašpařík. První ránu Chabady Lakosil kryl, ale na dorážku jeho spoluhráče byl krátký – 2:2. Bělohlav, Ptáček, Novák a další hráči zaměstnali v následujících minutách gólmana domácích, od modré pálil Nedvěd. Ve 37. minutě se Sparta znovu dočkala. V mocném přesilovkovém tlaku se prosadil zblízka opět střelec Kašpařík – 2:3.

Ve třetí části vyvrcholil skvělý hokej. Otočit chtěli domácí v přesilové hře, ale největší šanci zlikvidoval Bříza Liboru Procházkovi. Sparťané se ubránili. Studená sprcha pro Třinec přišla ve 47. minutě. Kašpařík zprava našel před brankou zcela volného Václava Krále, který prostřelil Lakosila. Domácí herně odešli, ale pomohla jim přesilovka. V 54. minutě Janků po přihrávce Meluzína poslal puk pod víko Břízovi branky. Po dalších 100 sekundách domácí vyrovnali. Jánošova řada si vynutila tlak a právě centr druhého útoku prohodil kotouč za Břízu – 4:4. Holešovický tým si vzal time-out, ale k aktivitě to deprimované mužstvo nepřivedlo. Naopak zvýšit mohl Meluzín, ale pálil nad. V čase 57:32 musel opustit zápas Broš, protože mimo dění skolil hokejkou domácího Marka. Pětiminutový trest využili Oceláři ani ne po minutě, když Jánoš zprava prostřelil příklepem Břízu. Třinec tak neskutečným způsobem dokonal obrat v zápase a Sparta si už ani přes závěrečný tlak nedokázala vynutit prodloužení. Poprvé na venkovním hřišti ztratila slibně rozehraný zápas.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek, Sparta: Dvě třetiny jsme předváděli výborný hokej, když jsme vycházeli z velice pozorné obrany. Pak jsme ale přestali plnit taktické pokyny a v posledních šesti minutách jsme navíc doplatili na nedisciplinovanost. To by se nám nemělo stávat, tentokrát jsme to draze zaplatili.

Antonín Stavjaňa, Třinec: Naše mužstvo se za stavu 2:1 zřejmě příliš uklidnilo a hosté nás za to dokázali potrestat. Naštěstí Meluzínův gól v přesilové hře nás vrátil do hry a v dramatickém závěru při nás stálo také střelecké štěstí. Velký podíl na našem vítězství mají také diváci, kteří nás v koncovce dokázali neuvěřitelně vybičovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila