28., neděle 2. 12. 2001
Znojmo - Sparta ZNO - SPA
Znojmo: Svoboda - Havíř, Heš, Holík, Jakeš, Kučírek, Kumstát, Soudek - Buďa, Haman, Kumstát, Ludvík, Mikulík, Pazourek, Plášek, Plch, Procházka, Pucher, Uram, Vorel.
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Netík, Novák, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 4. Procházka (Kumstát), 16. Uram (Pucher, Plch), 24. Plch (Uram, Pucher), 41. Pucher (Kumstát), 60. Vorel (Holík) - 38. Hamr (Bělohlav, Tomík), 46. Zelenka (Hlinka), 60. Zelenka (Hlinka, Tomík). Rozhodčí: Rejthar - Vőrőš, Šimůnek. Vyloučení: 5.7. Využití: 0:0. Diváci: 3850.
HC Sparta Praha

Komentář

Naposledy 18. října poznala Sparta hořkost porážky. V prodloužení podlehla doma Orlům ze Znojma 2:3. Následujících dvanáct zápasů Pražané neprohráli ani jednou a vyhoupli se na pozici lídra tabulky. Dnes se utkali znovu s hokejisty Znojma, tentokrát na hřišti soupeře. Jihomoravané se sparťanské série nezalekli a znovu brali Pražanům body. Útok na třináctý zápas bez porážky absolvovala Sparta na ledě Znojma, jež bylo posledním mužstvem, které dokázalo Pražany před půldruhým měsícem porazit. Oba týmy nastoupily na čtyři útočné formace a sedm obránců a předváděly kvalitní extraligovou podívanou.

Úvod patřil na chvíli Spartě. Už na konci 1. minuty namířil Zelenka svůj pokus do tyče Svobodovy branky. Ale ve 4. minutě pálil ze střední vzdálenosti Procházka a domácí se poprvé radovali - 1:0. Pak měli Znojemští možnost zvýšit při dvou přesilových hrách. Bříza komplikoval domácí střelecké záměry seč mu síly stačily, ale druhé oslabení už znamenalo dvougólové vedení Orlů. Pucher našel dobře postaveného Urama, a ten zblízka skóroval - 2:0. Mezitím mohl skórovat Kratěna, když po skvělé práci Broše nezužitkoval přihrávku do předbrankového prostoru.

Druhá třetina přinesla znovu kvalitní hokej, ale střelecky se Sparta stejně jako v úvodu neprosazovala. Ve 24. minutě se domácím hokejistům navíc podařilo po kombinaci skvělého prvního útoku zvýšit střelou Plcha na 3:0, když už předtím spálil příležitost Plášek. Ihned po buly unikal po Nedvědově přihrávce Kratěna, ale souboj s gólmanem prohrál. Pražané pak střelecky selhali v přesilovkách, ale ani domácím jejich početní výhoda nevyšla, Bříza chytal skvěle. Až před sirénou oživili sparťané naději do poslední třetiny, ve 38. minutě obránce Hamr využil nepozornosti domácích beků a zblízka snížil na - 1:3.

Našemu mužstvu vstup do třetí třetiny nevyšel. Už po půl minutě hry pálil z křídla po ledě Pucher a kotouč Břízovi pronikl u bližší tyče do branky - 1:4. Sparta se nevzdávala. Ve 45. minutě byl vyloučen domácí Pazourek, Znojemští chybně rozehráli a Zelenka tvrdou střelou snížil. Holešovičtí se i nadále tlačili do útoku. V 50. minutě Broš ve vyložené šanci minul domácí branku, pak Brošovu ránu vyrážel Svoboda. Sparta stáhla hru na tři útoky a hlavně první řada s Kratěnou, Brošem a Chabadou podnikala nebezpečné nájezdy, ale díky Svobodovi vyšla střelecky naprázdno a Znojmo drželo dvougólový náskok. Když už se zdálo utkání rozhodnuté, zdramatizovat ho dokázal Zelenka, když při power play vstřelil svůj druhý gól v zápase. Vyrovnat ale Sparta už nestihla, účet zápasu uzavřel při vyhození přes celé hřiště Holík tři sekundy před koncem. Za velkých ovací publika nakonec Orli získali tři body, Sparta po dvanácti utkáních poprvé prohrála. Díky neuvěřitelnému finiši Zlína proti Havířovu zároveň přišla o první místo tabulky.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Očekávali jsme těžké utkání, přesto si myslím, že jsme do něj vstoupili dobře a už ve druhém střídání jsme nastřelili tyč. Naše vyloučení pak dostala Znojmo do hry, druhý gól je uklidnil a po naší chybě ve druhé třetině přibyla i třetí branka. Zpátky jsme se do zápasu dostali těsně před koncem druhé třetiny, museli jsme se pak tlačit do útoku, hrát s větším rizikem. Mohli jsme pomýšlet alespoň na srovnání skóre, ale v šancích jsme nebyli tak důrazní, domácí prokázali větší vůli po vítězství. Navíc gólman Svoboda svůj tým podržel.

Pavel Pazourek, Znojmo: Hráli jsme pěkné utkání, dobře jsme odehráli dvě třetiny, v nichž jsme získali rozhodující náskok. V poslední třetině jsme dělali zbytečné chyby, strachovali jsme se o výsledek. Pak už jsme se jen bránili. Za výkon v těch dvou prvních třetinách jsme si ale vítězství zasloužili.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek