47., úterý 5. 2. 2002
Pardubice - Sparta PCE - SPA
Pardubice: Salfický - Duben, Malinský, Mudroch, Pácal, Sýkora M., Vyhlídal - Blažek, Janecký, Kudrna, Lubina, Mikeska, Pospíšil, Rolínek, Sýkora P., Tvrdík.
Sparta: Bříza - Hanzlík, Nedvěd, Ptáček, Richter, Srdínko, Šrek - Bělohlav, Chabada, Havelka, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Netík, Sivek, Zelenka, Žemlička.
Branky a nahrávky: 6. Lubina (Blažek), 15. Sýkora P. (Pácal, Vyhlídal), 23. Sýkora (Pácal, Vyhlídal), 24. Rolínek (Pospíšil, Tvrdík), 46. Sýkora M. (Blažek) - 3. Kašpařík (Chabada, Nedvěd), 22. Ptáček (Hlinka, Žemlička), 30. Zelenka (Žemlička, Hlinka), 38. Hlinka (Zelenka, Chabada), 50. Chabada (Kratěna). Rozhodčí: Bolina - Hauser, Sichrovský. Vyloučení: 7:6. Využití: 0:0. Diváci: 9300.
HC Sparta Praha

Komentář

Ve 47. kole extraligy Českého Telecomu Aréna Pardubice přivítala šlágr kola, ve kterém se utkali vedoucí Sparta právě na půdě Pardubic. Holešovičtí ani tentokrát nedokázali najít vítězný recept na borce z východu Čech, přesto prodloužili svou sérii neporazitelnosti již na 16 zápasů a v tabulce extraligy po tomto duelu již disponují rovnou stovkou bodů.

Úvod utkání dvou nejlepších týmů Český Telecom extraligy byl ve sparťanské režii. V první minutě se dostal do brejku Zelenka, ale jeho tutovku zlikvidoval vynikajícím zákrokem zlatě ohelměný Salfický. O chvilku později se ale Holešovičtí přeci jen dočkali. Chabada proklouzal mezi kruhy, přihrál volnému Kašpaříkovi, a ten propálil betony pardubického gólmana. V 5. minutě dokázali využít tlak i domácí. Lubina totiž přesnou střelou od modré překonal bezmocného Břízu. V tu chvíli se sparťanský kapitán Žemlička vrhl na ležícího Kudrnu, za což vyfasoval 2+2 minuty. Zhruba v polovině prvního dějství měla Sparta přesilovou hru, ale na víc než tečovanou ránu Nedvěda se bohužel nevzmohla. V 15. minutě se Petr Sýkora dostal ve středním pásmu k touši, nikomu jen nepůjčil, bleskurychle proplul do sparťanské obranné třetiny, napřáhl a ranou k tyči nedal Břízovi šanci. Asi minutu před první sirénou si málem vzpomněli hosté na už legendami opředenou minelu Salfického tehdy ještě v dresu Plzně. Pardubický gólman totiž špatně přečetl situaci, vyjel z branky, k puku se dostal agilní Hlinka, který bohužel pro mužstvo vicemistra z úhlu minul, a tak po prvním dějství vedli domácí 2:1

Ačkoli se ve 22. minutě dokázal po Hlinkově pase na modrou prosadit Ptáček, Sparta se z vyrovnání dlouho neradovala, ba co víc, Perníkáři dokázali odpovědět víc než rázným způsobem. Během jediné minuty totiž našli na Břízu recept postupně Petr Sýkora po Pácalově střílené přihrávce, a pár vteřin poté i Rolínek střelou k tyčce. Sparta dokázala na tuto ránu pod pás zareagovat až v polovině střetnutí, když Hlinka na modré obelstil obránce domácího mužstva, poslal přihrávku Žemličkovi, ten prodloužil na Zelenku, který přesnou střelou snížil na kontaktní gól. I další průběh hry byl ve znamení vynikajících zákroků obou gólmanů, Zelenka si nepřišel na Salfického, na druhé straně si podobně počínal Janecký. Dvě minuty před koncem prostřední části hry dokázal potrestat chybu pardubické defenzivy Hlinka, když z mezikruží našel skulinku mezi Salfického betony.

Ve 45. minutě hry se začervenal gólman Holešovických. Michal Sýkora nahazoval ze středního pásma, jenže puk kupodivu všech přítomných propadl mezi Břízovými betony do sparťanské svatyně. Pražané ovšem dokázali na tento gól zareagovat takřka promptně. V 50. minutě Chabada vystřelil od modré a Salfický, který měl zakrytý výhled na jeho střelu nestačil. Dvě minuty před koncem řádné hrací hry chtěl Lubina ve vlastním oslabení zápas rozhodnout v pardubický prospěch, avšak Bříza neměl pro jeho úmysly pražádné pochopení, a tak utkání dospělo k prodloužení.

V tom agilní Lubina, ani Blažek sparťanského gólmana překonat nedokázali, a tak Pražané neokusili hořkost porážky ani pošestnácté v řadě a mají na svém kontě již rovných sto bodů!

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Bylo to kvalitní utkání. Jeli jsme sem s cílem neprohrát, a to se nám podařilo. Domácí ukázali svoji sílu v útoku, kde se hodně prosazovali. Pět gólů hovoří za vše. My jsme dokázali využít chyb a zaváhání soupeře. V závěru mohlo vyhrát jedno i druhé mužstvo. Náš tým zaváhal v přesilovce, ale v prodloužení jsme šance měli zase my. Myslím, že výsledek je spravedlivý.

Petr Hemský, Pardubice: Zápas odpovídal tomu, že se utkala dvě mužstva vysoko postavená v tabulce. Diváci viděli deset gólů a myslím, že museli být spokojeni. Mrzí mě, že jsme nedotáhli zápas do vítězného konce, přesto musím všechny hráče pochválit.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek