SF3, pátek 29. 3. 2002
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomajko, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Slavia: Málek (18. Hronek) - Chatrnůch, Hejda, Kadlec, Klobouček, Novák, Snopek - Antoš, Beránek, Branda, Jaroš, Kopecký, Matějovský, Míka, Steiner, Sup, Ujčík, Šaffer, Štraub.
Branky a nahrávky: 5. Hlinka (Ptáček), 11. Kratěna (Broš, Hamr), 17. Kratěna (Hamr, Nedvěd), 18. Zelenka (Hamr, Hlinka), 22. Hlinka - 48. Antoš (Klobouček). Rozhodčí: Bolina, Rejthar - Guth, Rittich. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:0. Diváci: 11058.
HC Sparta Praha

Komentář

Vše co Slavia dva zápasy praktikovala proti svému holešovickému rivalovi se sesypalo během několika minut jako domeček z karet. Sparta díky první třetině, která byla z říše snů, přehrála hokejisty z Edenu i do třetice, tentokrát před jedenácti tisíci diváky 5:1. Potřetí za sebou bude bojovat ve finále o český titul. Jedenáct tisíc diváků přišlo do Paegas Areny na třetí semifinále mezi Spartou a Slavií. Domácím se vrátil do sestavy obránce Šrek, nehráli Srdínko a Zábranský. Slávisté se museli obejít bez Hübla a Tomici.

Kratěna dává po teči Kadlece druhý gól Sparty. Po minutě hry ve druhé části musel slávistický náhradník lovit ze své sítě pátou branku. Tentokrát se o ní postaral nechtěně Hlinka, který ve snaze naservírovat kotouč Žemličkovi odrazil přihrávku o nohu hostujícího obránce do sítě – 5:0. Za moment mohl kontrovat Matějovský, který se prosmýkl od zadního mantinelu před Břízu, bekhendem ale trefil jen tyč a dorážku Bříza „zalehnul“. Ve 28. minutě si první ostrý zásah připsal Hronek proti Žemličkově švihu z mezikruží. První souvislý tlak si hosté vytvořili až v polovině zápasu při početní výhodě, ke zteči Břízovy branky však jejich snaha nevedla. Sparťané hráli uvolněně a několikrát zakombinovali v útočném pásmu. Spolupráce Hlinky se Žemličkou nebo samostatná akce Broše dokázali pobavit diváky.

Závěrečná část se v uvolněnější atmosféře jen dohrávala. O šance ale nouze nebyla. Novák a Bělohlav před Hronkem neuspěli, ale opravdu marný boj předvedli slávisté ve 46. minutě, kdy Bříza zlikvidoval šance Míky a Kadlece, Beránek nastřelil tyč. Hosté se nakonec přece jen radovali. V přesilovce se k tyči Břízovy klece trefil Branda. Více už ale Slavie s výsledkem udělat nemohla a sparťané tak před naplno bouřící halou slavili postup do finále. V posledních třech sezónách už potřetí.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička, Slavia: Zápas rozhodly rychlé góly v prví třetině, kdy dal soupeř čtyři branky a bylo po zápase. Myslím, že je málo, dát jen tři góly ve třech zápasech. To nestačí ani fotbale. Propadli jsme v koncovce, zato Sparta potvrdila, že šance umí proměňovat. Jsem rád, že jsme to nezabalili a zápas dohráli do poslední vteřiny. Máme silné mužstvo, ale stále je hodně co zlepšovat.

Pavel Hynek, Sparta: Souhlasím s kolegou. Utkání mohlo vypadat jinak, kdyby Ujčík proměnil v úvodu samostatný nájezd. Rozhodli jsme o zápase čtyřmi góly v první části. Celou sérii jsme vyhráli díky koncovkám v prvním a druhém utkání, pomohl nám také výkon Petra Břízy. Po první třetině byl vždy stav 1:1, ale hráli jsme trpělivě a zvládli to. V rozhodujících momentech jsme hru režírovali my. Chtěl bych hráčům poděkovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila