FIN3, středa 10. 4. 2002
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza - Hamr, Hanzlík, Jiruš, Nedvěd, Ptáček, Richter, Šrek - Bělohlav, Broš, Chabada, Hlinka, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Tomajko, Tomík, Zelenka, Žemlička.
Vítkovice: Trvaj (21. Falter) - Chmelíř, Galvas, Jurečka, Philipp, Seman, Výtisk, Zápotočný, Škuta - Burger, Hulva, Irgl, Kaděra, Krenželok, Melenovský, Moravec, Padělek A., Padělek I., Pavelek, Selingr, Tomášek.
Branky a nahrávky: 7. Hlinka (Žemlička, Zelenka), 13. Kratěna (Chabada, Broš), 16. Kratěna (Chabada, Broš), 19. Broš (Kratěna), 40. Tomík (Bělohlav), 48. Chabada (Kratěna, Broš), 55. Chabada (Broš). Rozhodčí: Husička, Kolísek - Barvíř, Blumel. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:0. Diváci: 12386.
HC Sparta Praha

Komentář

Znovu se čtyřmi útoky a sedmi obránci vyrukovala Sparta na Vítkovické. Její soupeř přestože ke dlouhodobě zraněným Tesaříkovi a Stantienovi přibyl ještě Čermák, zapojili do hry od začátku všech dvacet hráčů do pole. Třetímu finále přihlížela rekordní návštěva 12 386 diváků.

Úvod zápasu vůbec nenapovídal, že by si Vítkovice nechaly nastřílet hned v první dvacetiminutovce čtyři góly. Defenzíva hostí zpočátku dovolovala jen výjimečně Spartě střílet, ta ale předvedla unikátní efektivitu a šla pevně za svým cílem. Ve 3. minutě se dostali domácí do první šance, Novák střílel pohotově z otočky, ale Trvaj betonem vykryl střelu mířící k tyči. Stejně si vedl v první přesilovce Kratěna, který na malém prostoru zvedl bekhendem kotouč, ale Trvajova lapačka byla rychlejší. Půl minuty po návratu Irgla na led se už skóre pohnulo. Hlinka od mantinelu najel do střelecké pozice před brankou a chladnokrevně si pohrál s vítkovickým Trvajem. Střela do vinglu v 7. minutě znamenala důležité vedení. Soupeř neopouštěl svoji obrannou taktiku. Do další možnosti se tak domácí dostali až ve 13. minutě a znovu z toho byl gól. Tentokrát zakombinoval první útok Sparty, Chabada zatáhl za branku, odkud našel Kratěnu, který propasíroval s trochou štěstí puk mezi Trvajovy betony – 2:0. Po buly mohl korigovat Pavelek, ale režii zápasu už pevně drželi domácí. Na třígólový rozdíl zvýšil Kratěna, který zakončil do prázdné branky další improvizaci první řady. Pak pálil zprava po Zelenkově nahrávce Bělohlav nad, přesto se zaplněná hala mohla radovat před klaksonem ještě jednou. Kratěna si připsal třetí bod, když nahrál od zadního mantinelu nezištně Brošovi, který zůstal před brankovištěm bez povšimnutí hostující obrany pod horní tyčku rozhojnil náskok domácích na 4:0.

Druhou část načali hosté s Faltrem v brance a prostřídali tak všechny hráče, kteří byli a střídačce. Naopak ze zdravotních důvodů museli odstoupil Burger a Moravec. Hostům změny nepomohly ani ke korekci skóre, na ledě bylo definitivně jediné mužstvo – s přeheldem hrající Sparty. Vítkovický náhradník dokázal čelit mnoha pokusům domácích. Ve 23. minutě jej poprvé vážněji otestoval Tomajko střelou na vyrážečku. Za minutu se Novák nenatáhl na Kašpaříkovu výzvu směrovanou křížem před brankoviště a další Kašpaříkův pokus zblokoval Faltr nad a dobře si poradil o s pohotovou ranou Žemličky po Hlinkově nahrávce. Pražané nevyužili své přesilovky, pak ve 33. minutě šel Sivkův bekhend nad, ale pátý gól Sparta do sirény ještě stihla. Před branku pronikl individuálně Tomík a pod brankářem prosoukal do klece pátý úspěch Sparty.

Po šesti minutách třetí třetiny se Sparta ubránila 72 sekund trvající dvojnásobné přesilovce soupeře a už nic jí nestálo v cestě ke druhému bodu v sérii. Šestý gól vsadil zdrcenému soupeři ve 48. minutě Chabada střelou z první do protipohybu gólmana Faltra. Halou obíhala divácká vlna a sedmá trefa na sebe nenechala dlouho čekat. V 55. minutě v rohu v tísni chybně rozehrál hostující brankář a Chabada trestal do prázdné branky.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Sparta: Jednoznačně rozhodla první třetina, kdy jsme ukázali koncentrovaný nástup, měli převahu, šlapali do plných a vsítili 4 branky. Zvládli jsme to skvěle i po taktické stránce. Chtěli jsme to dohrát do konce bez jakýchkoli komplikací. Nechtěli jsme nic riskovat. Atmosféra navázala na průběh utkání, vynikající byli diváci. Výkon první lajny byl naprosto výjimečný, ale všechny pětky zahrály velmi dobře. Je třeba však vyzdvihnout výkony všech.
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek