16., pátek 25. 10. 2002
Plzeň - Sparta PLZ - SPA
Plzeň: Barta (Jež) - Dobroň, Výborný, Vobořil, Řezníček, Mazanec, Vlček, Hanzlík, Kubeš - Ujčík, Straka, Andrašovský - Štefanka, Voskár, Adamský - Eiselt, Koreis, Volák - Dvořák, Švík, Král.
Sparta: Bříza (Přikryl) - Slavík, Srdínko, Richter, Jiruš, Ptáček, Šrek, Hanzlík - Špaňhel, Broš, Kašpařík - Tomík, Leška, Havelka - Zelenka, Martinec, Tomajko - Žemlička, Branda, Vondráček.
Branky a nahrávky: 31. Dobroň (Ujčík) - 11. Srdínko (Kašpařík), 54. Jiruš (Leška, Tomík). Rozhodčí: Bolina - Bláha, Šátava. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. Diváci: 7899.
HC Sparta Praha

Komentář

Vyprodaný plzeňský stadión sledoval tahák 16. kola extraligy, který ovšem zaostal za očekáváním. Hlavně nervózní výkon domácích ubral na hokejové kráse, ozdobou duelu však byli gólmani. Rozhodnutí o zaslouženém vítězi přinesla až 54. minuta zápasu, kdy sparťan Jiruš poslal vítěznou trefu do rohu plzeňské branky a domácí odsoudil už popáté k nulovému bodovému zisku.

Plzeňské nadšení mohl schladit hned po třiceti sekundách hry Kašpařík, sám před Bartou ale přestřelil. První možnost na druhé straně měl Vobořil, Bříza jeho střelu od modré kryl. Po pár minutách vzájemného oťukávání testoval postřeh plzeňského gólmana Zelenka. Pak se dostali k pár střeleckým pokusům domácí, největší možnost zaznamenal Adamský, jehož střelu do horní poloviny branky Bříza vyrazil. Přesně v polovině třetiny zahrozil dobrou střelou švihem z prostoru mezi kruhy Kašpařík. Pálil nad, ale akce Sparty pokračovala, puk se dostal k Srdínkovi na modré čáře, při jehož nahození Barta fatálně zaváhal – 0:1. Opaření Keramici dali ve vlastní přesilovce Spartě další šanci. Straka ztratil kotouč na obranné modré a mohl děkovat jen nedůraznému zakončení Brandy. Jedinou střelu v početní výhodě vyslal na branku Sparty Štefanka. V 15.minutě střílel pohotově po buly Král, po spolupráci Voláka a Koreise musel přikrýt kotouč Bříza. Sparta se dostávala více do útočných akcí, ty však často končily na plzeňské obraně hrající na hraně pravidel.

V úvodu druhé části se Sparta v klidu ubránila početní nevýhodě ze závěru předchozího dějství. Teprve po jejím skončení se dostali do střeleckých příležitostí obránci Řezníček a Vobořil. Ve 23. minutě další hrubku domácí obrany nepotrestal Vondráček. Pak dostali Pražané první možnost přesilové hry. Hned v jejím úvodu našel Tomík před odkrytou brankou volného Havelku, proti jehož střele zasáhl zázračně Barta. Toho pak Jiruš omráčil ránou od modré a Zelenka z křídla mířil jinak než nakonec vystřelil. Chybu Martince ve středním pásmu nepotrestala dvojice Výborný – Volák, která jela na osamoceného Břízu. Druhý jmenovaný minul ve vyložené pozici. Následovalo vyloučení Broše, nepřesná Plzeň se ale zmohla jen na střelu Ujčíka, která minula branku a Strakův pokus z křídla, který kryl dobře postavený Bříza. Úspěchu se domácí dočkali až při hře pět na pět. V čase 30:04 se proháčkoval pásmem obránce Dobroň a střelou po ledě přesně k tyči vyrovnal. Nabuzení domácích z gólu netrvalo dlouho, další přesilovku sehráli velmi chladně. Ve 34. minutě Švík z pěti metrů zametl kotouč půl metru mimo. Po další chybě domácí rozehrávky minul Kašpařík. Plzeňská bezradnost se naplno ukázala v přesilovce po jen těžko nedovoleném zákroku Broše. Třetinu uzavřel další střelou, tentokrát přesnější, Kašpařík. Barta vyrazil.

Až po čtyř minutách třetí části si jeden z brankářů připsal vážný zákrok. Obligátně nepřesná rozehrávka Plzně dala šanci Tomíkovi, jenž našel Žemličku. Barta však zalehnutím zastavil jeho akci. Ve 46. minutě spálil Ujčík sólo, ale perné chvilky si za pár okamžiků prožili domácí při hře čtyři na čtyři. Nejdříve Jirušovi nesedla střela v dobré pozici, pak Tomík promarnil možnost, kdy na něj zívala prázdná branka, a Richtrovu ránu kryl skvělý Barta. V polovině třetiny na druhé straně tečoval před Břízou Voskár, ale více práce měl stále domácí gólman. Zasahoval proti Leškově střele z křídla a Brandově bekhendovému pokusu. V 53. minutě se hosté dostali ke své druhé přesilovce. Rozehráli akci, při níž uvolnili na modré Jiruše. Jeho tvrdá rána skončila v rohu plzeňské klece – 2:1. Trestuhodná nedůslednost plzeňských obránců mohla znamenat zvýšení z hole Brandy, Barta však zachránil. Vytáhnout se musel opět v 56. minutě, kdy si Tomík povodil Řezníčka a pohotově vystřelil. Tlak, při kterém se střelecky dále prosazovali Zelenka a Ptáček, utnulo až další sparťanské vyloučení. V něm se Sparta spokojila s vyhazováním kotoučů, s osamocenými pokusy Voskára a Straky si Bříza poradil. Závěr utkání Plzeňští mentálně nezvládli a Sparta s přehledem dohrála zápas. Výmluvná je poslední šance, kterou měl na holi Žemlička. Plzeň popáté za sebou prohrála, Sparta naopak už počtvrté v řadě bodovala a přibližuje se čelu tabulky.

Ohlasy trenérů

Richard Farda (Plzeň): Všichni naši hráči se vydali úplně ze všech sil, měli jsme hodně šancí, ale jeden vstřelený gól nám nemohl zajistit výhru. Výborní byli oba brankáři, Sparta však měla lepší střelce.

Pavel Hynek (Sparta Praha): Dnes jsme poprvé vyhráli venku v normálním čase. Rozhodla naše branka v přesilové hře, poté jsme již dokázali výsledek ubránit."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek