18., sobota 2. 11. 2002
Slavia - Sparta SLA - SPA
Slavia: Málek - Hejda, Kadlec, Kučera, Novák, Kolařík, Posmyk - Duda, Beránek, Sup - Hruška, Štraub, Antoš - Krátoška, Steiner, Šaffer - Jaroš, Klepiš, Dlouhý.
Sparta: Bříza - Slavík, Srdínko, Richter, Jiruš, Ptáček, Šrek, Hanzlík - Špaňhel, Broš, Kašpařík - Tomík, Leška, Havelka - Zelenka, Martinec, Tomajko - Žemlička, Branda, Vondráček.
Branky a nahrávky: 14. Dlouhý (Jaroš, Kadlec), 34. Krátoška (Štraub, Šaffer), 43. Sup (Beránek, Kadlec) - 9. Šrek (Broš, P. Martinec), 40. Havelka (Jiruš, Tomík). Rozhodčí: Minář - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:3, navíc Šrek (Sparta) 5 min. a do konce. Využití: 1:2. Diváků: 3837.
HC Sparta Praha

Komentář

Televizní dohrávka 18. kola v pražském Edenu přinesla krásné hokejové představení. Dramatický souboj dlouho neznal vítěze, rozhodla ukázková akce slávistů ze začátku závěrečné třetiny. Vítězstvím se Slavia bodově dotáhla na obhájce mistrovského titulu a ukončila sparťanskou sérii pěti zápasů bez prohry.

Nabuzená Slavia vstoupila do utkání aktivněji, napadala rozehrávku sparťanů již v zárodku, lépe bruslila a hrála svoji tradiční nátlakovou hru s mnoha osobními souboji. V první šanci domácích se ve druhé minutě ocitl obránce Radek Dlouhý, Málka vystrašily až útočné manévry Daniela Branda o minutu později. Ze slávistického protiútoku ovšem resultoval faul, za který si šel odpykat dvě minuty Martin Špaňhel. Puky kolem Břízovy branky nebezpečně létaly, ale cíl ani jeden nezasáhl. Slavia však pokračovalai nadále v nátlakové hře a sparťané se dlouho nemohli dostat do tempa. Zlom nastala až po pasu Šreka, který se přesně trefil do jízdy Martince, tomu na útočné modré nasadil domácí obránce háček. Následnou přesilovku hosté po chvilce ukončili. V roli dispečera za brankou našel Broš mezi kruhy Šreka, který svoji první střelou Málka rozhodil, opakovaným pokusem nad bezmocným Málkem zavěsil. Hra se poté přeci jen vyrovnala, šance se střídaly, v jedné z největších se ocitl Kolařík, odkrytá branka mu však nestačila. Slavia dostala opět možnost přesilové hry po faulu Martince. Téměř dvě minuty byli slávisté úplně bezzubí, ovšem v úplném závěru oslabení nedokázal obtížně bekhendem vyhodit Richter. Puk zachytil Dlouhý a spíše propagační střelou lacino překonal Petra Břízu, ve 14. minutě bylo tedy srovnáno. Domácí se po vstřelené brance paradoxně stáhli a za pasivitu je málem potrestal Slavík. Břízu až po několika minutách vystrašil Kadlec, pak se do samostatného úniku se vydal Beránek, dostal se i k dorážce, ale skóre se neměnilo. A to ani po velkém závěru z poslední minuty úvodní třetiny, kdy po minele čerstvého reprezentanta Kolaříka mohl zavěsit jak Havelka, tak Tomík.

Boj o vedoucí branku se rozhořel ihned po úvodním buly druhé třetiny. Domácí jednoznačně přebrali iniciativu, fanouškům Sparty zatrnulo ve 25. minutě, Duda našel mezi kruhy Beránka a ten jedovatou střelou zpoza obránce procvičil Břízu v postřehu. Za 20 sekund tečoval puk mezi Břízovy betony Hruška, gólman byl pozorný. Sparta odpověděla minutovým zámkem, ovšem fyzicky náročný způsob hry slávistů ji dělal problémy a hra se odbývala především u mantinelu, k přímému ohrožení domácí branky vedla pouze střela Ptáčka. Ke soustavnému tlaku se poté odrazil domácí tým, obrovskou šanci spálil Sup, po něm i Beránek. V polovině utkání slávista Hejda ukryl své nahození od modré čáry a Bříza jen sledoval, jak se puk otřel o tyčku jeho branky. Z tlaku většinou vyplyne faul, nejinak tomu bylo i v případě Sparty. Pykat šel Branda. Jedinou šanci v početní výhodě Slavie si ale vypracoval Špaňhel, který jako meteor prolétl celým hřištěm, pozorného Málka ale nepřekonal. Největší příležitost Sparty přišla již při hře pět na pět. Žemlička vybojoval u mantinelu puk, ale společně s Brandou neprotlačili puk pod betonem ležícího Málka. Nedáš, dostaneš! Toto známé pořekadlo přesně v tuto chvíli platilo. Z protiútoku Šaffer našel Krátošku a explzeňský útočník propálil Petra Břízu, Slavia šla do vedení. A nadále tlačila. Sparta se těžce prosazovala, zahuštěné střední pásmo se zdálo neprůchodné a občasné úspěšné přihrávky na útočnou modrou její hráči nezužitkovali. Tlak Slavie vrcholil, Hejda napálil puk do Břízovy helmy, Krátoška trefil přesně lapačku a Hruška z otočky obtiskl puk na mantinel za sparťanskou brankou. Oddechnout si, změnit obraz hry a vyrovnat mohli hosté po nedovoleném bránění střelce druhé branky Slavie Krátošky. Výhoda jednoho muže v poli jen dokumentovala herní trápení Sparty, ale pomohlo štěstí. Dvě vteřiny před koncem Jiruš od modré vypálil a Havelka puk tečí usměrnil mezi Málkovy betony. Třetina tedy skončila opět 1:1, ale o jednoznačné převazu Slavie svědčil počet zásahů obou brankařů. Málek zasahoval devětkrát, Bříza třikrát tolik.

Nerozhodný stav sliboval v poslední třetině zajímavou podívanou. Rozhodnutí padlo již po chvilce. Beránek si na útočné modré puk prohodil s Kadlecem, nabruslil si do rohu útočné třetiny, nalezl „okatou“ přihrávkou Supa, který nekompromisně zavěsil přes bezmocného Břízu. O možnost rychlého vyrovnání se sparťané připravili sami, nejdříve totiž museli ubránit pětiminutové oslabení po vyloučení Šreka. Dvě minuty se nic nedělo, až fanouškům Sparty dobře známý František Kučera vyslal na Břízu svůj projektil, dorážejícímu Krátoškovi zabránil ve skórování beton sparťanského brankáře. Za pár chvil Antoš v jasné pozici přestřelil odkrytou branku, přesilovka zlomový gól nepřinesla. Hosté se pustili do očekávaného honu za vyrovnávací brankou, ale dobře organizovaná hra slávistů moc příležitostí nedávala. Zachyboval až zkušený Kučera, který zezadu narazil na mantinel Žemličku. V přesilovce se sám před Málkem ocitl Broš, zůstalo ovšem pouze u této šance. Hlavní rozhodčí Minář se úzkostlivě zdráhal poslat domácí do třech, ani jeden ze sporných zákroků nepotrestal. Nadále pokračovala snaha Sparty o technický přechod středního pásma. Když už se to Martincovi podařilo, zazvonila pouze tyč.Trenéři Sparty v závěru učinili poslední pokus, na poslední minutu odvolali Břízu. Hru v šesti málem zužitkoval Tomajko, Málek puk zachytil. Po time-outu Sparty poslali trenéři do hry dva centry najednou, Lešku a Broše, ale ani poslední rána Jiruše nevedla k vyrovnání, přestože nadělala mnoho zmatků v obraně Slavie.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia): Bylo to velmi atraktivní utkání s mnoha šancemi na obou stranách. Nasazení celého týmu bylo obrovské a vynikající výkon vyústil v naše vítězství. Vyrovnávací gól dvě vteřiny před koncem druhé třetiny byl dost nešťastný. Druhou třetinu jsme ale sehráli dobře a tým jsme o přestávce za předvedenou hru pochválili. Věděli jsme, že když budeme hrát pořád stejně, máme šanci vyhrát.

Pavel Hynek (Sparta): My jsme odehráli pouze dobrou první třetinu. Dvanáct až patnáct minut v druhé části bylo z naší strany špatných, hráli jsme pasívně a vyrovnali jen díky šťastnému gólu v závěru. V úvodu třetí části jsme inkasovali a už nedokázali vyrovnat. Slavia nám toho totiž moc nedovolila.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek