19., úterý 26. 11. 2002
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Pinc (41. Podolka) - Gýna, Hranáč, Kroupa, Ťupa, Kuntoš, Poživil - Prorok, Alinč, Skořepa - Klíma, Hübl, Kotrla - Trávníček, T. Martinec, Gombár - Šulc (21. Stavenský), Říha, Klobouček.
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, Richter, Jiruš, Ptáček, Šrek, Slavík, Jan Hanzlík - Kratěna, Branda, Tomajko - Tomík, Leška, Havelka - Špaňhel, P. Martinec, Kubinčák.
Branky a nahrávky: 4. Klíma (Kotrla, Kroupa), 14. Klíma (V. Hübl) - 1. Branda (Nedvěd, Srdínko), 17. Tomík (Havelka, Richter). Rozhodčí: Homola - Pácal, Pešek. Vyloučení: 6:8, navíc Bříza (Sparta) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 6130.
HC Sparta Praha

Komentář

Duel mezi Litvínovem a Spartou se nesl ve znamení návratů uzdravených hráčů. Do sestavy obhájce mistrovského titulu se vrátili Bříza s Richterem, na straně domácích se po delší době na ledě objevili Skořepa, Stavenský a Martínek. Spartě však stále chybí trio Broš, Zelenka, Žemličk. V divokém úvodu utkání jako by si oba týmy vypotřebovaly zásoby střeleckého prachu. Klíčovým okamžikem se stalo trestné střílení, které neproměnil Róbert Tomík. Sparťané na severu Čech remizovali a prodloužili tak čekání na vítězství již na tři zápasy.

Kdo přišel na zimní stadion Chemopetrolu Litvínov až minutu po úvodním buly, přišel o první branku. Důležitou psychickou vzpruhu Spartě zařídil Daniel Branda, který v zápase plnil roli centra prvního útoku. Sparťanský útočník hned v první minutě uplatnil své bruslařské schopnosti, protáhl se kolem litvínovských obránců a v pádu poslal svoji pátou letošní brankou hosty do vedení. Chemici se ovšem nenechali zahanbit a dlouho sparťany ve vedení nenechali. V přesilovce při vyloučení Jiruše doklepával po střele Kroupy do odkryté klece veterán Klíma, ve čtvrté minutě bylo již srovnáno. Domácí hráče rychlé vyrovnání povzbudilo, nervy fanoušků Sparty zle podráždil puk z hole Šulce, jehož střela prosvištěla napříč brankovištěm Petra Břízy. I další přesilovka domácích znamenala změnu skóre a opět u toho byl Petr Klíma, jeho nahození si přes nedorozumění Břízy s Nedvědem našlo cestu do branky, 2:1. Ale i sparťané svoji odpověď na vedení soupeře označili nálepkou „blesková“. Richter vyslal jedovku na litvínovskou branku, v závaru přiťukl Havelka puk Tomíkovi a slovenský štírek v 17. minutě srovnal. Po divokém průběhu skončila úvodní část hry smírem.

Druhá třetina hry začali Litvínovští přesilovou hrou, ale dostat se znovu do vedení se domácím nepodařilo. Ve srovnání s brankově výživnou první třetinou hra výrazně ubrala na tempu a atraktivitě, šance se rodily ztuha. Z herní letargie vyvedl pouze krátký tlak řady Patrika Martince, střela domácího Hübla, která se otřela o tyč a konflikt v polovině utkání, kdy se nepohodli Richter s Říhou. Ovšem ke sparťanskému bekovi přisedl ještě Martinec, ale krátkou přesilovku 4 na 3 domácí promrhali. Boj o důležitou třetí branku znervózněl a na ledě se začalo více jiskřit. Šance přišly v samém závěru druhé dvacetiminutovky. Sparťanům zatrnulo na začátku 38. minuty, kdy trestuhodně osamocený Kroupa před Břízou zamíchal s pukem a obránci Sparty museli puk odehrát několik centimetrů před brankovou čarou. Na druhé straně stojí za zmínku bomba Ptáčka, kterou Pinc se štěstím lapil. Hlasitě si domácí hráči i fanoušci oddechli po ráně Tomíka, puk vypadl Pincovi z lapačky, brankovou čáru však nepřešel, což konzultoval hlavní arbitr s videorozhodčím. Gól do šatny mohl zaznamenat Skořepa, ale beton Petra Břízy byl proti.

Divoce začala závěrečná část hry. Exlitvínovský Kubinčák, dnes v dresu Sparty, hned v první minutě ujížděl a domácí bek Hranáč jej srazil na vlastního gólmana. Gesto hlavního arbitra znělo "trestné střílení", kterým mohl do kolen poslat chemiky Róbert Tomík. Ale sparťanskému forvardovi náhradní brankář Podolka nájezd chytil. Poté v brance Litvínova opět pokračoval Pinc. Ze střetu s Kubinčákem byl ale zjevně otřesen a po chvilce přenechal svůj post definitivně Podolkovi. Sparťané jej mohli překonat v přesilovce v páté minutě závěrečné třetiny, ale ani jedna ze čtyř šancí brankou neskončila. Poté se opět zajiskřilo, do sebe se zaklesli domácí Kotrla a za Spartu Patrik Martinec. Větší aktivita hostů ve hře 4 na 4 ale kýžené ovoce nepřinesla. Domácí začali dávat najevo, že jsou s remízovým stavem spokojeni, hra se stávala neurovnanou s množstvím chyb a bojem ve středním pásmu. Jakoby však oba týmy vyčkávaly na závěr a pustily se do útoku. Břízu pokoušeli Říha , Prorok či Stavenský, Sparta zrychlila pohyb a napadal rozehrávku chemiků, ale její prakticky jedinou příležitost odvrátit prodloužení zlikvidoval Podolka, když pokryl ránu Richtra.

Jak Litvínov tak Sparta do prodloužení vyrazily se dvěma obránci. To předurčilo obraz hry, která se odbývala převážně uprostřed ledové plochy. Rozhodnout mohl Branda, ale mezi kruhy přesně netrefili. 23 sekund před koncem prodloužení inkasovali ještě Nedvěd 2 a Bříza 10 trestných minut, ale na výsledku 2:2 se již nic nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hübl (Litvínov): Hosté šli brzy do vedení, to jsme v přesilovkách obrátili, ale v oslabení jsme znova inkasovali. Škoda, že jsme šance, které jsme si ve druhé části hry vytvořili, kvůli menšímu důrazu neproměňovali. Ve třetí třetině se hráči začali bát o výsledek. Nakonec jsme s bodem spokojeni, neboť jak jsme mohli vyhrát, tak jsme i mohli prohrát.

Václav Sýkora (Sparta Praha): Očekávali jsme ze strany domácích agresivní hokej, neboť jsme vycházeli z našeho prvého vzájemného utkání. Začátek nám vyšel, dali jsme rychlý gól, ale domácí dvakrát využili přesilovou hru a dostali se do vedení. Bylo štěstí, že jsme ještě v první třetině vyrovnali. Ve druhé části byli domácí lepší, ale gól jsme nedostali, v závěrečné bylo vidět, že obě mužstva hrají na nerozhodný výsledek. Mrzí mne neproměněné trestné střílení, ale nakonec jsme s bodem spokojeni.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila