27., neděle 1. 12. 2002
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Bříza - Richter, Jiruš, F. Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko - Kratěna, Leška, Havelka - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Tomík, Kubinčák, Tomajko.
Zlín: Pešat - Marušák, Blaťák, Hamrlík, Zubíček, Galvas, Homer - Balaštík, Vlach, Pivko - Okál, M. Filip, Hubáček - Rachůnek, Ministr, Jenáček - Záhorovský, Bartek, Veselý.
Branky a nahrávky: 21. Šrek (Žemlička), 45. Kratěna (Jiruš), 57. Kratěna (Havelka). Rozhodčí: Havlík - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 6:6. V oslabení: 1:0. Diváci: 3598.
HC Sparta Praha

Komentář

Proti Zlínu Sparta potřebovala nutně bodovat. Tomuto úkolu také podřídila svoji hru. Proti nepřesně hrajícím hostů se dlouho nedokázali sparťané prosadit, ale rozhodly výkony největších opor. Ke skvělým výkonům se nadechli Ondřej Kratěna, autor dvou branek, a brankář Petr Bříza, který poprvé v letošní sezóně odcházel ze zápasu s čistým kontem. Sparta tak po čtyřech zápasech poznala chuť zisku tří bodů a vstoupila vítězně do druhé poloviny extraligy.

Krásný hokej úvodní část hry určitě nenabídla. Bezkrevná hra z obou stran a málo šancí držely diváky pevně na sedadlech. První vážnou střelu na zlínskou branku vyslal až v jedenácté minutě obránce Srdínko, Spartu do tlaku nenastartovaly ani tři přesilové hry. Nejblíže gólu byl hostující centr druhého útoku Martin Filip, který příklepem z prostoru mezi kruhy orazítkoval levou tyč Břízovy branky. Na straně Sparty lze jako největší šanci označit střelu Pavla Šreka, po které puk poskakoval před prázdnou brankou Zlína. Byly to však světlé výjimky v jinak nudné první třetině, kterou tři a půl tisícovky diváků prokládali občasným pískotem.

Sparťané zcela jistě chtěli rychle vstřelit první branku, také se jim to podařilo, ale zaúřadovalo i štěstí. Po Kratěnově průniku následovalo buly a bezprostředně po vhazování napřáhl Pavel Šrek a rozjásal dojmem ze hry trochu unavené sparťanské fanoušky. Hra se zrychlila, přibylo i šancí, krásných akcí ale bylo stále poskrovnu. Sparťané se ubránili i několika přesilovkám Zlína. Upracovaný hokej ve druhé třetině již další branku nepřinesl.

Zlínští do závěrečné třetiny vtrhli s jasným úmyslem vyrovnat, ale jejich snahu rázně utnul Ondřej Kratěna, který udělal z obránců Zlína solné sloupy a precizním blafákem dostal Spartu do letos nepříliš častého dvoubrankového vedení. Zlínští ještě bojovali o příznivý výsledek, tlačili se před Břízu, ale když už situace hrozila brankou, zaúřadoval Petr Bříza a jistými zákroky dodal tolik potřebný klid. Diváky v prochladlé T-Mobile Aréně ještě na konci zápasu rozehřála akce Havelky, který vyrobil jasnou brankovou příležitost pro Ondřeje Kratěnu, který si připsal druhý gól v utkání. V nepříliš pohledném utkání tedy Sparta dosáhla důležitého vítězství.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera, Zlín: Porážka nás mrzí, protože Sparta nehraje ve stoprocentní formě. Naším problémem byla koncovka, v šancích jsme byli méně produktivní. Dalším rozdílem mezi námi a Spartou bylo vůle po vítězství. Na Spartě byla vidět chuť a byla agresivnější.

Václav Sýkora, Sparta: Myslím, že na obou soupeřích bylo vidět, že nehrají v nejlepší formě. Vůle byla na naší straně vidět, ale také jsme byli nervózní, hlavně v první třetině. Důležité bylo, že jsem se dostali do vedení, které jsme potvrdili ve třetí třetině.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek