32., pátek 13. 12. 2002
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Bříza - F. Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Nedoma, Richter - Zelenka, P. Martinec, Kubinčák - Vondráček, Broš, Tomajko - Špaňhel, Leška, Havelka.
Litvínov: Podolka - R. Mrázek, Hranáč, Kroupa, Klobouček, Kuntoš, Ťupa - Klíma, V. Hübl, Kotrla - Říha (35. L. Havel), Alinč, Prorok - Trávníček, T. Martinec, Gombár.
Branky a nahrávky: 37. Zelenka (P. Martinec) - 13. Klíma (R. Mrázek, Hranáč). Rozhodčí: Rejthar - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. Diváci: 3459.
HC Sparta Praha

Komentář

Nízká střelecká produktivita Holešovických pokračuje. V televizním duelu si vybrali kanonýři Sparty opět jednu ze slabších chvilek. Jen jednou našli recept na vynikajícího litvínovského náhradníka Podolku. Ten z dvaačtyřiceti střel pustil jedinou a Sparta se musela spokojit na domácím ledě s bodem.

Domácí nastoupili bez čtyř hráčů. Chyběli útočníci Kratěna, Branda, Tomík a Žemlička. Postavila proto jen tři formace, v obraně hrál Nedoma na místě Jiruše. Soupeři chyběli brankář Pinc a útočníci Skořepa se Stavenským.

Sparta chtěla v zápase ušetřit síly na zítřek, v první třetině to bylo až moc patrné. Nedokázala si vypracovat útočné akce, které by vedly ke kýženým brankám. To všechno přišlo až po úvodním gólu hostí, který vstřelil v přesilovce veterán Klíma dorážkou Mrázkovy střely od modré. Probuzená Sparta si pak dokázala vytvořit tlak. Ten však postupem času vyústil v koncert neproměněných příležitostí.

Domácí se přesto vzpamatovali, ve druhé části tvořili hru převážně oni. Martinec, Špaňhel i Havelka se dostali do gólových situací. V cestě za vyrovnáním ale stála pevná obrana soupeře, za níž stál výborný Podolka. Jeho nulu prolomil až Zelenka, kterého uvolnil špílmachr první řady Martinec. Zelenka dlouho váhal se střelou, aby nakonec umístil puk po ledě k tyči litvínovské branky.

Podolka na straně jedné a šance sparťanů na straně druhé – to bylo hlavní téma většiny zápasu, třetí třetiny nevyjímaje. Přestože Pražané přidali na důrazu a předváděné akce dávaly jistou naději, litvínovský brankář, kterému pomáhala i důsledná hra spoluhráčů v defenzívě, dokázal vychytal všechny domácí pokusy.

Sparta to zkoušela vysunováním útočníku za obranu hostí i střelami od modré a dorážkami před brankou. Nejvíce toužil po gólu Zelenka, který se několikrát obtočil kolem litvínovských beků. Hosté na druhé straně občas zahrozili z brejků, i studený Bříza však nedovolil soupeři skórovat. Velkou možnost si připsal po Hranáčově střele Gýna, jehož dorážce do odkryté branky musela zamezit obrana domácích. Litvínov navázal další korálek na sérii zápasů bez výhry, přesto může být s bodem z Prahy spokojen.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta): S výsledkem nemůžeme být spokojení. Měli jsme šancí na dva zápasy.

Jaroslav Hübl (Litvínov): Chtěl bych hráčům poděkovat, že tu jedinou přesilovku dokázali využít.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek