35., pátek 3. 1. 2003
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Bříza - Ptáček, Šrek, Nedvěd, Srdínko, Nedoma, Jiruš, Jan Hanzlík - Zelenka, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Broš, Tomajko - Bělohlav, Leška, Havelka - Špaňhel, Branda, Kubinčák.
Liberec: Falta - Jiří Hanzlík, Krstev, Gřegořek (38. J. Moravec), Čakajík, R. Pospíšil, Jan Kudrna (49. Gřegořek) - Kropáč, M. Straka, M. Hájek - Kábrt, Kašpařík, M. Musil - Rozsíval, Plodek, Jiří Kudrna - Jankových, Pabiška, Víšek.
Branky a nahrávky: 23. Špaňhel (Branda), 35. Branda (Špaňhel, Nedoma), 54. Tomajko (Kratěna, Nedoma), 65. Kratěna - 15. Kašpařík (Kábrt), 27. Krstev (Jiří Hanzlík, Hájek), 49. R. Pospíšil (Plodek). Rozhodčí: Kolísek - Křivský, Hejduk. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 4258.
HC Sparta Praha

Komentář

I s Radkem Bělohlavem, ovšem bez Richtra, Tomíka a Vondráčka nastoupili sparťané k prvnímu letošnímu utkání před vlastními fanoušky proti libereckým Tygrům. Hosté předvedli pozorný výkon v obraně, podepřený výborným výkonem brankáře Falty. Sparta opět bojovala s koncovkou, na své straně neměla ani štěstí. Podruhé za sebou tak obhájci titulu vyhráli 4:3 po prodloužení, které tentokrát rozhodl Kratěna akcí, která musela pohladit po duši každého fanouška ledního hokeje.

Proti libereckým Tygrům vyjeli sparťané s elánem, jejich snaha dlouho končila na výborném Faltovi. Své štěstí proti gólmanovi Liberce zkoušeli domácí ze všech pozic, neuspěl ani kapitán Richard Žemlička, který najížděl sám z levé strany a chtěl skórovat chytrou střelou mezi betony. Vedení se ujali v 15. minutě naopak hosté, Kašpařík se při závaru před Břízou dostal k puku, pohyby oklamal již tak rozhozeného brankáře Sparty a procedil puk pod jeho betony. Do konce třetiny předvedl ještě krásnou individuální akci Rozsíval, ale přehodil svým pokusem celou branku.

Na vyrovnání se po přestávce příliš dlouho nečekalo. Po ataku velmi aktivní Žemličkovy řady se dostal k puku na levém kruhu Martin Špaňhel a krásnou střelou zápěstím rozjásal více jak čtyři tisícovky fanoušků v T-Mobile Areně. Špaňhel se trefil po třech zápasech a byl to jeho pátý gól ve Spartě. Liberecká parketa však byly přesilovky. Trochu diskutabilní rozhodnutí Kolíska, který poslal Jiruše za katr za faul kolenem, potrestal zlý muž extraligy Angel Krstev. I sparťané si zahráli množství přesilových her, ale ani tu dvojnásobnou v polovině zápasu využít nedokázali. Vyrovnal až ve 35. minutě Branda, který doklepl puk do prázdné branky po chytrém nahození Nedomy a střele Špaňhela.

V závěrečné části diváci viděli přehlídku nevyužitých šanci. Havelka ani Jiruš neprotlačili puk za Faltu, ovšem největší příležitost poprvé poslat Spartu do vedení měl Branda. Před prázdnou brankou puk nasměroval v těžké pozici do sítě, ale Falta zázračným zákrokem holí jen udivil halu. Havelka za pár minut tvrdě atakoval libereckého beka a vysloužil si 2+2 minuty. Když k němu přisedl Ptáček a hosté opět trestali. Nenápadnou střelou poslal potřetí Liberecké do vedení Robert Pospíšil. Diváci se velmi zlobili na hlavního arbitra Kolíska. Ten poslal na trestnou v 52. minutě hostujícího Moravce a pro změnu se trefila Sparta. Třetí vedení Liberce dohnal svoji trefou Tomajko a i přes závěrečnou snahu Sparty o vítězství v základním hracím čase se podruhé za sebou v Holešovicích prodlužovalo.

Prodloužení přineslo sérii chyb v obranné činnosti. Po jedné z nich odjel k trestoměřičům Špaňhel, ovšem radovala se Sparta. Kratěna předvedl jednu z akcí, kvůli kterým se chodí na zimní stadiony. Přebruslil ve středním pásmu obránce hostů, dostal se až před Faltu a i přes atak dojíždějícího beka provedl precizní blafák do bekhendu a připsal Spartě další bod.

Ohlasy trenérů

Alois Hadamczik (Sparta Praha): Stále se nám nedaří tvořit hru podle našich představ a dávat góly. Pak inkasujeme a na naší hře je vidět křeč. Máme také problém s disciplínou. Havelka například dostal šest minut, nejprve za faul za brankou a poté dvě plus dvě za střet v útočném pásmu. Navíc máme problémy s marodkou. Chybí nám Tomík, Zelenku jsme museli přemluvit aby hrál, protože má zánět nártu a bude asi až měsíc mimo a Šrek musel odstoupit kvůli chřipce. Při tom všem jsem nakonec se dvěma body spokojen.

Josef Jandač (Liberec): U nás se stále opakuje stejný scénář. Hrajeme poměrně dobře na ledech silných soupeřů, ale v závěru zápasy ztrácíme. V Pardubicích jsme inkasovali vyrovnávající gól dvě minuty před koncem, dnes se to opakovalo. Za stavu 3:2 jsme měli vylouženou šanci, neproměnili ji a poté dostali třetí gól. V prodloužení jsme chtěli získat dva body, navíc jsme hráli přesilovku, ale kvůli chybě Kropáče jsme prohráli.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek