40., pátek 17. 1. 2003
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Tuček - Marušák, Blaťák, M. Hamrlík, Galvas, Macholda, Zubíček - Balaštík, Vlach, Veselý - I. Rachůnek, Jenáček, Pivko - M. Okál, Filip, Hubáček - Ministr, Zagrapan, Mokrejš.
Sparta: Bříza - F. Ptáček, Jan Hanzlík, J. Nedvěd, Srdínko, Nedoma, Jiruš - Ujčík, P. Martinec, Žemlička - Kratěna, Broš, Tomajko - Bělohlav, Leška, Havelka - Vondráček, Paroulek.
Branky a nahrávky: 18. Veselý (Vlach) - 11. Jiruš (Broš, Paroulek), 41. Ujčík (P. Martinec, Jan Hanzlík), 54. Kratěna (Broš, Tomajko). Rozhodčí: Kolísek - Šimůnek, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Galvas (Zlín) 10 minut. Bez využití. Diváci: 5828.
HC Sparta Praha

Komentář

S uzdraveným Petrem Břízou, třemi obrannými dvojicemi a čtyřmi útoky vyjeli sparťané na led zlínských Medvědů. Rozsáhlá marodka přinutila trenéra Hadamczika k nasazení Michala Broše od začátku utkání ve dvou útocích. Obhájci titulu museli dotahovat jednobrankový náskok domácích. Třemi přesnými zásahy nakonec utkání otočili a bezpečně jej dovedli do vítězného konce. Bodově naprázdno nevyšel ani Martin Paroulek. Vítěznou branku zaznamenal střelou mezi Tučkovy betony Ujčík.

Do utkání Sparta vstoupila vlažněji, nabuzení domácí zahájili duel střelou Balaštíka a šancí Veselého. Přitlumit aktivitu zlínských hokejistů mohli sparťané ve dvou přesilovkách během prvních deseti minut, ale v jedné z mála šancí napálil puk Srdínko v dobré pozici pouze do protihráče. V plném počtu Zlín pokračoval v aktivitě, docílil i branky, ale ta nemohla být uznána pro předchozí přerušení hry. Medvědi se ve své snaze nevyvarovali chyb a jednu z nich potrestal Jiruš. Paroulek vybojoval puk u mantinelu, nahrál Brošovi, který ideálně našel Valdemara Jiruše a sparťanský bek Tučkovi nedal šanci. Spartu branka povzbudila k lepšímu pohybu, ale do přestávky se domácím přeci jen podařilo srovnat. Veselý dorazil střelu Vlacha a rozhodčí Kolísek po poradě s videorozhodčím branku uznal.

Stejně jako v úvodní, i ve druhé třetině byl k vidění rychlý hokej. Zlínští se hned od začátku druhé třetiny, hlavně kvůli přesilovkám, usazovali v obranném pásmu Sparty, ale jejich hře chyběla větší přesnost a sparťané, kteří už do hry neposílali tak často čtvrtou řadu, vše přestáli bez úhony, a to i při vyloučení Tomajka. Velkou šanci na vedoucí branku nabídl domácím Bříza, který nezalehl puk tak jak si představoval a Hubáček následně netrefil odkrytou branku. V přečíslení dva na jednoho se pokoušeli překonat Břízu Pivko s Jenáčkem, ale skóre se neměnilo ani při dalším oslabení Sparty, za katrem odpočíval Srdínko. Sparta se také nenechávala zahanbit, ale ani její hokejisté nepřekonali pohotového Tučka. Třetinu uzavřeli svými šancemi Filip s Ujčíkem.

Sparťanský forvard také svojí šancí otevřel závěrečnou třetinu, do které šli hosté již jen se třemi útoky. Tentokrát se již skóre měnilo. Martinec adresoval Ujčíkovi ideální pas a se střelou explzeňského útočníka mezi betony si Tuček neporadil, Sparta letošní sedmnáctou brankou Ujčíka opět vedla. Za pár minut měli domácí možnost srovnat při vyloučení Nedomy. Jedinou hrozbu znamenal pokus Hubáčka, skóre se neměnilo a naopak role se vyměnily. Výsledek však byl stejný, ani Sparta nedokázala svoji výhodu využít. Domácí se snažili srovnat ale srazila je spolupráce KBT pár minut před koncem utkání. Po spolupráci celého útoku vysoce zhodnotil sparťanské akcie v tomto zápase Kratěna. Zlín již do konce utkání nenašel sílu na zvrat. Sparta si tak upevnila třetí místo a posunula naděje Medvědů na play-off hlouběji do oblasti šedé teorie.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Stuchlík (Zlín): Spokojeni můžeme být pouze s nasazením a bojovností. Rozhodnutí přišlo v prostřední třetině, kdy jsme měli nespočet příležitostí skórovat, ovšem sparťanský brankář Bříza potvrdil své kvality a v rozhodujících chvílích svůj tým podržel. V závěru už soupeř naše chyby nekompromisně potrestal. Vyhrál zaslouženě, neboť byl lepší v koncovce.

Kamil Konečný (Sparta): Z utkání jsme měli obavy, protože Zlín v poslední době hraje doma velmi dobře. Náš nástup nebyl zrovna povedený, naštěstí se nám podařilo získat vedení a s tím i potřebné sebevědomí. Rozhodla druhá třetina, kdy nás domácí dostali pod velký tlak, naštěstí pro nás ale neskórovali. V posledním dějství se nám rychle podařilo získat zpět vedení, které jsme už nepustili. K vidění bylo vyrovnané utkání, proto nás tři získané body velmi těší.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek