48., pátek 21. 2. 2003
Liberec - Sparta LIB - SPA
Liberec: Koťátko - R. Pospíšil, J. Moravec, Jan Kudrna, Vála, Ovčačík, Kočí, L. Šmíd - Kábrt, M. Straka, Víšek - V. Novák, Kašpařík, Jiří Kudrna - Klimenta, Pabiška, Jech - Rozsíval, Hájek - navíc od 41. J. Šulc.
Sparta: Bříza - Jan Hanzlík, Srdínko, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš, navíc od 44. O. Malinský - Zelenka, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Tomík, Šimíček, Špaňhel - Ujčík, P. Martinec, Havelka - navíc od 27. Kubinčák.
Branky a nahrávky: 13. Kašpařík (V. Novák, Jiří Kudrna) - 4. Zelenka (Broš, Šrek), 20. Ujčík (P. Martinec, Havelka), 23. Jiruš, 23. Šrek (Tomík, Špaňhel). Rozhodčí: Kolísek, Souček - Pešek, Šátava. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:3. Diváci: 3546.
HC Sparta Praha

Komentář

Na přelomu první a druhé třetiny udělala Sparta v Liberci hlavní kroky k vítězství na ledě Liberce. Třemi góly strhla vedení na svoji stranu a zajistila si tři body. Nejsilnější ofenzivní zbraní Liberce byla vedle zadáka Moravce útočná formace s Kašpaříkem a Novákem, která se postarala o jedinou branku domácích.

Sparta přijela do Liberce bez obránců Nedomy a Nedvěda a také útočníka Kratěny. Složila tři obranné dvojice a čtyři útoky. Domácí se museli obejít bez obránce Krsteva a útočníka Plodka, nakonec do hry zapojili všech sedm obránců a dvanáct útočníků. První náznak šance měli domácí, úvod utkání však patřil Spartě. Na začátku 3. minuty hrála první přesilovou hru. V ní nejdříve Šrek pálil nad, pak našel z rohu Broš před brankou nekrytého Zelenku, a ten střelou pod víko otevřel skóre. Tygři kontrovali pokusem Straky po ledě, Bříza si poradil rozklekem. V polovině třetiny se sparťané ubránili přesilovce při vyloučení Špaňhela, hned po jejím skončení však zbytečně fauloval loktem Richter a v další početní výhodě přišla chvíle bývalých sparťanů v libereckém dresu. Ze souboje u zadního mantinelu vyšel vítězně Novák, poslal před branku na Kašpaříka, který střelou pod horní tyč vyrovnal. Domácí se tlačili stále více dopředu a Spartu v druhé polovině úvodní třetiny přehrávali. Neuspěl však ani Kábrt, ani ve dvou velkých šancích obránce Moravec. V závěru třetiny zahrozili na druhé straně Paroulek a Bělohlav. Minutu před sirénou vrátil vedení Holešovickým střelou do odkryté branky Ujčík, když využil parádní přihrávku Martince.

Zápas rozhodli obránci Sparty v úvodu druhé části. Dvě vyloučení domácích dali našemu týmu možnost dvojnásobné přesilovky. Ve 23. minutě se radoval po střele od modré Jiruš. Třiadvacet sekund po jeho gólu jeli sparťané dva na jednoho, Tomík přihrál z rohu mezi kruhy na Šreka a i jeho střela skončila za Koťátkem – 1:4. Liberečtí se hned tak neotřepali, hosté vévodili ledové ploše a pustili soupeře do šance až ve 30. minutě, kdy se Kábrt neúspěšně pokoušel po výjezdu zpoza branky nadvakrát překonat dobře postaveného Břízu. Minutu a půl přesilovky pět na tři dostali i domácí. Dlouhý zámek však vyústil jen ve střely od modré, z nichž nejvíce zaváněl gólem pokus beka Pospíšila. Ve 35. minutě pronikal po křídle Novák, jeho střelu vytěsnil Bříza lapačkou nad.

Do třetí třetiny nenastoupil pro bolesti zad Martinec. Na jejím začátku úřadoval opět Moravec, po jehož střele neúspěšně z úhlu dorážel Straka. Ve 43. minutě neprošťouchnul za dezorientovaného Břízu puk Rozsíval. Odchody oslabené mužstvo domácích se svoji snahou na mistra nestačilo. Po Paroulkově ráně z první musel Koťátko likvidovat pokusy Tomíka, Richtra a Srdínka. Obrovskou šanci spálil na druhé straně Kašpařík, když z těsné blízkosti nepřekonal ani nadvakrát ležícího Břízu. Další možnost neproměnil v 54. minutě Kábrt, který po přihrávce Straky jel sám na brankáře, ale trefil jen boční síť. Za dvě minuty chyboval Koťátko, sparťané mohli zakombinovat do prázdné branky, Špaňhel ovšem volil místo přihrávky střelu a beka-zachránce v domácí brance neprostřelil. Sparta zkontrolovala závěr utkání a odvezla si výhru 4:1. Na Slavii ztrácí stále šest bodů, Vršovičtí dnes porazili Plzeň.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Liberec): Našim záměrem bylo rehabilitovat se za špatný výkon z minulého kola ze Znojma. Sparta v této formě, kdy se jí uzdravují hráči, je však těžkým soupeřem. Zápas rozhodlo využití přesilových her. Sparta dala tři góly ze čtyř z přesilovek, my jsme nebyli jednak schopni zvládnout oslabení a sami vstřelit gól v přesilovce pět na tři. Některé šance jsme si potom vytvořili, ale neproměnili. Jsem přesto vcelku spokojen s výkonem některých našich mladíků

Alois Hadamczik (Sparta): Hráli jsme poněkud nezodpovědně a nechali jsme vyniknout Břízu, který měl hodně zásahů. Nakonec jsem ale s výsledkem spokojen, už proto, že stále bojujeme o co nejlepší pozici pro play off. Nevzdáváme ani útok na druhé místo po základní části ligy.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek