ČF3, neděle 9. 3. 2003
České Budějovice - Sparta CEB - SPA
České Budějovice: Hudáček - R. Suchánek, Slavík, Jasečko, Barinka, Jindra, Babka - Štrba, Štraub, Rob - Hřebejk, Michálek, S. Procházka - Míka, Turek, Bartoš - Ondřej, Vondrka, Šimánek.
Sparta: Bříza - Nedvěd, Srdínko, Richter, Šrek, F. Ptáček, Jiruš - Kratěna, Broš, Tomajko - Paroulek, Leška, Bělohlav - Ujčík, Šimíček, Havelka - Tomík, P. Martinec, Špaňhel.
Branky a nahrávky: 35. Šimánek (Turek) - 11. Ujčík (Šimíček, Havelka), 43. Kratěna (Tomajko). Rozhodčí: Rejthar, Haškovec - Hejduk, Křivský. Vyloučení: 8:5. Bez využití. Diváci: 6171. Stav série: 0:3.
HC Sparta Praha

Komentář

Podle hesla, že vítězná sestava se nemění, nastoupili sparťané ke třetímu klání ve stejném složení jako v předchozích dvou utkáních. Do předzápasové sestavy se nevešli Kubinčák a už uzdravený Nedoma. Domácím chyběl bek Gýna. Obě mužstva začala na čtyři útoky a tři obranné dvojice, Budějovičtí se pro tuto variantu rozhodli poprvé v sérii.

Zápas před zaplněnou halou začal v dobrém tempu, útočníci se dostávali ke střelám ze střední vzdálenosti a oba brankáři si rychle připsali ostré zahřívací zákroky. Největší vzrušení však přišlo v polovině 6. minuty, kdy Srdínko poslal na mantinel Ondřeje a tvrzené sklo vedle časoměřičů vzalo za své. Po desetiminutové přestávce rozehrála obě mužstva bitvu plnou osobních soubojů, ve které měli domácí zpočátku navrch. Z gólu se však radovali sparťané. Po deseti minutách první třetiny vystřelil Havelka, Šimíček posunul mezi kruhy na Ujčíka, jehož dělovka do růžku Hudáčkovy branky byla nechytatelná. Nepříznivý stav odstartoval tlak Jihočechů. Barinkovu střelu vyrazil Bříza nad sebe, nikdo nedoklepnul. Ve 12. minutě fantasticky uvolnil mezi kruhy Štraub Roba, jeho střela ze čtyř metrů mířila nad. Na opačné straně minul Bělohlav, jehož domácí kotel častoval nepěknými pokřiky. V závěru první části domácí ještě přidali na důrazu v osobních soubojích a Spartu přehráli. Eliminovali i její přesilovku, ve které dokonce ujeli ve dvou proti jedinému obránci, střelecky se ale neprosadili.

V úvodu druhé třetiny se sparťané ubránili 102 sekund dlouhé přesilovce pět na tři. Robovu střelu z pravé strany Bříza vykryl ramenem. Štěstí měl při pokusu Štrby, který ve vyložené šanci před brankovištěm nedokázal přesně zakončit. V 25. minutě našel Martinec najetého Tomíka, střela mu ale nesedla a Hudáček kryl. Rušné minuty pokračovaly po polovině zápasu. Ve 31. minutě Martinec z první mířil z prostoru mezi kruhy vedle. Byli to však domácí, kteří se svou houževnatostí a důrazem tlačili do soupeřova pásma. Střelu Hřebejka Bříza s problémy kryl, vyrazil i dva nebezpečné pokusy Míky. Nejvíce hala vzdechla ve 33. minutě, kdy Rob našel před brankou trestuhodně opomenutého Štrauba, proti jehož střele se skvěle přesunul Bříza a zachránil vedení našeho týmu. Za minutu a půl už kapitoval. Sparťané nedokázali vyhodit ze třetiny, puk se pohyboval před brankou a Šimánek zblízka nadvakrát propasíroval za Břízu, který v souboji přišel o svoji masku. Do sirény si obě mužstva připsala několik dobrých možností, nedali Broš, Paroulek a na druhé straně Štraub a Jasečko.

Úvod třetí třetiny vyšel Spartě, která využila drobný útlum domácích. Ve 43. minutě vyhrál Broš buly, přes Tomajka se puk dostal na střed ke Kratěnovi, který střelou do rohu branky vrátil Spartě vedení – 1:2. Pohromu Jihočechů mohl dokončit Leška, který zakončoval do odkryté klece akci Jiruše a Havelky. Po přezkoumání videozáznamu však sudí branku neuznal pro posunutou branku. Domácí se k náporu přes vzpruhu zvedali těžko, ojedinělou střelu Procházky z úhlu Bříza lapil. Ve 49. minutě Bělohlav zblízka sklepával bekhendem nad, na opačné straně vychytal Bříza postupně Suchánka a Míku. Vyloučení posledně jmenovaného hráče přelilo převahu na stranu Sparty. Mdlý domácí tým jen přihlížel nájezdům Havelky a Lešky, které skončily na Hudáčkovi. O možnost tlaku se připravili Budějovičtí Míkovým faulem na Richtra v čase 56:14. Na hanbu pak ještě putovali za vzájemnou potyčku mezi kruhy Štraub a Paroulek a na ledě se muselo uklízet. Nejvíce starostí nadělal rozlitý nápoj u sparťanské modré. Domácí se museli spolehnout na posledních sto sekund zápasu. V čase 59:22 se dopustili sparťané zakázaného uvolnění, Budějovice si vzaly oddechový čas a poslaly na led šest hráčů. Za faul do obličeje Šimíčka byl vyloučen 17 sekund před sirénou Jasečko a Sparta ke spokojenosti svého kotle už své vítězství uhájila.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Liška (České Budějovice): Vzhledem k výsledkům předcházejících zápasů hosté věděli, co budeme hrát a že budeme muset být aktivní. Až na dva momenty, kdy jsme udělali dílčí chyby, jsme i hráli dobře. Rozhodla asi naše nevyužitá přesilovka pěti proti třem a fakt, že jsme se neprosadili ve druhé třetině. V poslední části nás poté přibrzdilo několik faulů, pramenících z velké snahy. Byl to ale skvělý hokej, který se musel líbit, a mužstvo je připraveno ještě v sérii promluvit.

Kamil Konečný (Sparta Praha): S výhrou jsme samozřejmě spokojeni. Byli jsme na duel dobře takticky připraveni a hráči pokyny plnili. Vypořádali jsme se s vysunutou obranou soupeře a dařily se nám i rychlé protiútoky. Zároveň jsme hráli disciplinovaně a měli málo vyloučených, což bylo podstatné. Přežili jsme i oslabení ve třech, a i když jsme poté inkasovali, dali jsme ve třetí třetině rozhodující gól.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek